Sivu 16/38

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 11 Touko 2014, 11:52
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:
jori kirjoitti:
ukram1 kirjoitti:

Jossain (prisma?) dokumentissa väitettiin että raakaruoasta ei saa nettoenergiaa ollenkaan kun nykyihmiseltä puuttuu raakaruoan sulattamiseen tarvittavat entsyymit. Eli siis raakaruoka on hyvä valinta jos haluaa laihtua ja ei halua olla syömättä.

Totta se on ainakin osittain. Iso osa kasvisten ihmiselimistössä sulamattomista hiilihydraateista muuttuu kypsennettäessä energiaa antavaan muotoon.
Hiirikokeidensa aikaan Carmody laski, että kypsä bataatti sisälsi sulavaa energiaa­ 37 prosenttia, kypsä liha 23 prosenttia enemmän kuin raaka. Wrangham uskoo, että tilanne on samankaltainen monessa muussa ruoka-aineessa. Hän veikkaa, että kalorilaskuri heittää vähintään kymmenen, pahimmillaan 25–50 prosenttia.

Mutta onko syömisestä jotain muutakin etua kuin energian saanti? Säilyykö vitamiinit ja muut terveyteen positiivisesti vaikuttavat aineet paremmin raakaruuassa? Siihen kai ajatus raakana syötävästä perustuu. Imeytyykö ne elimistöön, onkin toinen juttu ?

Tuossa linkissä oli kappale:

"– Oli tuhansia tutkimuksia siitä, kuinka kypsentäminen vaikuttaa vitamiineihin, ja kosolti siitäkin, kuinka se muuttaa ruoan rakennetta ja suutuntumaa, mutta energiansaannista ei mitään, Wrangham sanoo."

Näyttäisi siis siltä, että monien vitamiinien kannalta olisi hyvä olla kypsentämättä, tai kypsentää mahdollisimman vähän, eikä vähiten siitä syystä, että saadakseen riittävästi energiaa joutuu kyseistä vitamiininlähdettä syömään enemmän ja saa sitäkin varten enemmän vitamiineja. :mrgreen:

Hauska kokeilu tuolla Wranghamilla. Söi apinoiden ruokaa järkyttävät määrät päivittäin, mutta nälkä lähti vasta kun kypsensi ruoan. Nykyisin vannotaan suolistobakteeriston nimiin. Bakteerit sopeutuvat nautittuun ruokaan ja ottavat tarvitsemansa siitä, mitä niille annetaan. Ei varmaan riittänyt professorille apinanruokaan sopeutumiseen tuo aika.

"Ensimmäisten joukossa vääristymästä alkoi puhua Richard Wrangham, Harvardin yliopiston bioantropologian professori, joka havahtui kypsennyksen etuihin 1974. Hän tutki Tansaniassa simpanssien ravintotottumuksia ja yritti elää samoilla eväillä kuin tutkittavansa: lehdillä, marjoilla, pähkinöillä ja hedelmillä. Vatsa tuli täyteen vasta, kun Wrangham valmisti itselleen lämpimän aterian."


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 11 Touko 2014, 11:55
Kirjoittaja PW

Globaalisti ajatellen pitäisikö raakaruuan syöminen kieltää, jotta ruokaa riittäisi paremmin kaikille? Toisaalta energiaa säästyisi :roll: kylläpäs syöminen on vaikeaa :wink:
Harrastavat myös näitä smoothieita - nuoriso ainakin. Poika pistää blenderiin kaiken näköstä, vihreetä, pähkinöitä, kananmunaa ja mitä lie - sotkee litkuksi ja juo. Ajatus kait ett nuo hienot aineet vitamiinit sun muut "superfoodit" imeytys paremmin noin pilkottuna - tieteelisestä näytöstä ei taida olla tietoa :roll:
Kurkuma on kuulemma tärkeä, raakakaakao myös - lähiruokaa ne ei ainakaan ole :roll:
Viikolla kuuntelin radiosta haastattelua, en muista kaverin nimee mutt sama joka tän pakurikäävän nimeen on hehkuttanu ja raakakaakaon myös. Myö suomen luonnosta löytyviä "superfoodeja" kehuu kovasti - mustikkaa, voikukkaa, nokkosta, vuohenputkee ym. Kaikkee kannattaa kuulemma kokeilla ja ottaa selvää. Tieteellistä pohjaa ei näillekään taida paljoo olla, kaverin jutut perustu pitkälti omaan HIENOON FIILIKSEEN mikä näistä kuulemma tulee. Vähän tuli mieleen mitä kaikkia ruohoja on tullu vedettyä :wink:

Petri


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 11 Touko 2014, 12:04
Kirjoittaja jori

Vastasit niin äkkiä, että en ehtinyt korjata tekstiäni. Nyt se on tuolla edellä.

Elimistölle siis kannattaa antaa erilaisia aineita säännöllisesti, jotta se joutuu sopeutumaan hiukan uudenlaiseen ravintoon. Kun se ei ole vielä täysin sopeutunut, ei ravinnosta saa riittävästi energiaa ja joutuu siis syömään sitä enemmän, jotta nälkä lähtee ja saa siksi enemmän suojaravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita ja tulee siksi parempi fiilis.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 11 Touko 2014, 12:32
Kirjoittaja PW

Monipuolisuuteen miekin oon uskonu ja fanaattisuutta koitan välttää.
Erilaisia ruoka fanaatikoita on nykyään paljon liikkeellä.

Petri


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 15 Touko 2014, 20:06
Kirjoittaja Pastori

No ni. Huomenna lähtee kahden viikon vesikuuri. Hyvin meni loivennuskin mutta äsken piti syödä pari nakkia kun olis muuten menneet roskikseen lasten lautasilta. Heh.
Ihan järkyttävässä kondiksessa on iho - katotaan miten tää auttais.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 15 Touko 2014, 20:38
Kirjoittaja jori
Pastori kirjoitti:

No ni. Huomenna lähtee kahden viikon vesikuuri. Hyvin meni loivennuskin mutta äsken piti syödä pari nakkia kun olis muuten menneet roskikseen lasten lautasilta. Heh.
Ihan järkyttävässä kondiksessa on iho - katotaan miten tää auttais.

Lycka till!
Oireethan vain pahenee paaston aikana. Tulee ja menee pikavauhtia. Vasta toisen viikon lopulla alkaa helpottaa. Siihen paastoon tottuu itse varsin nopeasti, eikä tunnu olevan mitään erityistä kerrottavaa. Raportoi silti säännöllisesti, niin saamme elämyksiä myös täällä katsomon puolella. Reality show... -eiku - text. :)


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 15 Touko 2014, 20:46
Kirjoittaja jviirret

Eikä liian tiukkoja tavoitteita ettei mene vaaralliseksi :shock:

Jukka


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 15 Touko 2014, 22:31
Kirjoittaja jori
jviirret kirjoitti:

Eikä liian tiukkoja tavoitteita ettei mene vaaralliseksi :shock:

Juuri tuosta syystä pyysin raportoimaan. Osaamme sitten komentaa lopettamaan, kun kertomukset menevät tavallista sekavammaksi. :wink:
Ei vain, ei kahdesta viikosta ole kenellekään haittaa. Kaksi kuukautta on sitten jo tiukempi laji varsinkin tuollaiselle kuikelolle, kuin sinä.
http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/mihi ... eva_kuolee


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 15 Touko 2014, 23:19
Kirjoittaja Pastori
jori kirjoitti:
jviirret kirjoitti:

Eikä liian tiukkoja tavoitteita ettei mene vaaralliseksi :shock:

Juuri tuosta syystä pyysin raportoimaan. Osaamme sitten komentaa lopettamaan, kun kertomukset menevät tavallista sekavammaksi. :wink:
Ei vain, ei kahdesta viikosta ole kenellekään haittaa. Kaksi kuukautta on sitten jo tiukempi laji varsinkin tuollaiselle kuikelolle, kuin sinä.
http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/mihi ... eva_kuolee


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 16 Touko 2014, 08:24
Kirjoittaja jori
Pastori kirjoitti:

Tämäkö herra siis pyydetään puhaltamaan virret pastorin hautajaisiin nälkäkuoleman jälkeen. Mikäs siinä, hyvinhän tuo veti, vaikka maastopyörän tankoa olilikin jouduttu ikävästi kädensijoja siirtämällä vähän virittämään. Yritetään hautajaisiin löytää vähän pidempi cruiseritanko, niin sounditkin paranevat :D


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 16 Touko 2014, 08:45
Kirjoittaja Pastori

Olinkin kuulemma sopinut että huomenna vasta aloitan. Noo. Saapa laskeutua rauhassa. Keitän siis vettä lisää ja nyt laitan siihen teepussin.

Eilen oli melkoinen päänsärky muuten, lopetin toissapäivänä kahvinjuonnin. Tai - join siis vielä kupillisen. Normaalisti juon aikalailla kahvia päivän mittaan.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 16 Touko 2014, 08:53
Kirjoittaja jviirret
Pastori kirjoitti:

lopetin toissapäivänä kahvinjuonnin.

Älä ny tuommoista tee :shock: Pahin virhe minkä ensimmäisessä paastossa tein. Pääkivun lisäksi vaikuttaa mulla suolen toimintaan. Olisi ainakin pitänyt heti paaston loputtua aloittaa...

Jukka


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 16 Touko 2014, 08:54
Kirjoittaja jori
Pastori kirjoitti:

Olinkin kuulemma sopinut että huomenna vasta aloitan. Noo. Saapa laskeutua rauhassa. Keitän siis vettä lisää ja nyt laitan siihen teepussin.

Eilen oli melkoinen päänsärky muuten, lopetin toissapäivänä kahvinjuonnin. Tai - join siis vielä kupillisen. Normaalisti juon aikalailla kahvia päivän mittaan.

Minäkin jouduin aloittamaan paastoni kahdesti. Join ensimmäiset päivät teetä, mutta se alkoi maistua pahalta, joten lopetin sen paastottuani 4-5 päivää. :?


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 16 Touko 2014, 08:57
Kirjoittaja Pastori
jviirret kirjoitti:
Pastori kirjoitti:

lopetin toissapäivänä kahvinjuonnin.

Älä ny tuommoista tee :shock: Pahin virhe minkä ensimmäisessä paastossa tein. Pääkivun lisäksi vaikuttaa mulla suolen toimintaan. Olisi ainakin pitänyt heti paaston loputtua aloittaa...

Jukka

Mä aattelin että olis kaikista myrkyistä irti.


Re: Karppaajien ruokavaliosta

Lähetetty: 19 Touko 2014, 11:48
Kirjoittaja Pastori

Kolmas päivä menossa. Tästä tuleekin sitten 12 päiväinen sessio. Pitää lopettaa ensiviikon torstaina että voi sitten mennä lauantain YO juhliin ja voi juoda pittiriittisen kuoharia ja syödä näön vuoksi jotain.

Ohutta näläntunnetta on. Tänään on vointi hyvä kallon ja fiiliksen osalta. Ikävästi jostain to-pe tienoilta vaivannut alaselkäjumi vähän riepoo - särkylääkettäkään ei voi ottaa.

Syke on pikkaisen koholla normaalista, mistälie johtuu.

Kuumaa ja kylmää vettä olen juonut - muutamaa hedelmäesanssiteetä joita voi juoda olen myös käyttänyt. Keskimäärin 4.5 litraa olen juonut päivää kohden. Mitää kovin akrobaattista tai raskasta en ole tehnyt. Kerran saunoin - se taisi olla selän kannalta virhe, mutta muuten oli kivaa. Meillähän lasten kanssa muuten aina viimeiseksi saunassa poljetaan selällään maaten ilmapyöräilyä ja lauletaan:

Polkupyörän lainasimme
sillä näin me ajellaan.
Mutta minne? Vaikka sinne,
missä tie vie mummolaan.

Minä poljen, sinä ohjaat,
niinkuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme
pilvenhattaraa ei näy.

Eväspussin äiti meille
mukaan muisti ojentaa.
Syötyämme levähdämme,
sillä siitä voimaa saa.

Minä poljen, sinä ohjaat
niin kuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme,
pilvenhattaraa ei näy.

Kun on tehty pyöräretki

mummon luokse mummolaan,

pyörän laitan taakse aitan

seinän viereen nukkumaan.

Minä poljen, sinä ohjaat
niin kuin tanssi matka käy.
Mummolaan kun pyöräilemme,
pilvenhattaraa ei näy.

Melkoisesti on ruokaa tehnyt kyllä mieli kun olen sitä kuiteskin valmistanut.

Kesäkuun listalla on jo: hedelmiä, juustoja, raclettea (että saa buustattua rasvaa suussa sulavaksi), savukalaa ja sushia.