Sivu 16/30

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 03 Touko 2022, 21:32
Kirjoittaja Vilijami
Nebulus kirjoitti: 03 Touko 2022, 20:56

Heh, tänään join ekan pullollisen omaa kombuchaani. Sehän kihahti päähän. Hiivaa ilmeisesti tuli hieman aiempaa enemmän scobyyn. 😁

Siitä tuli Hard Kombuchaa :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 06 Touko 2022, 19:00
Kirjoittaja Vilijami

Mexican Cerveza on pullokäynyt nyt 9 viikkoa. Koko ajan paranee. Moittimani raaka maku on nyt poistunut, eikä olut muutu suussa vaahdoksi kuten aiemmin.
Hyvänmakuisten juomien valmistus kotona ei ole mitenkään vaikeaa, mutta kypsytysaika on tuskaisen pitkä!


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 07 Touko 2022, 03:09
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 06 Touko 2022, 19:00

Hyvänmakuisten juomien valmistus kotona ei ole mitenkään vaikeaa, mutta kypsytysaika on tuskaisen pitkä!

Sen takia niitä pitää olla sopivasti varastossa, jotta uutta erää ei tarvitse suoraan käymisastiasta nauttia niin kuin kiljudivisioonan edustajat usein tekevät.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 07 Touko 2022, 10:48
Kirjoittaja Vilijami

Paljonko on sopivasti?
Kohtuullisen käytön määrä on virallisesti 14 annosta viikossa miehille ja 9 naisille. Miksei kukaan tasa-arvoihminen puutu tähän törkeään sukupuolitukseen?
Joten henkilön kohtuullinen määrä 11,5 annosta. Pyöristetään 12 annokseen, niin saadaan kivasti puoli korillista.
Maukkaan miedon alkoholijuoman valmistus ottaa noin 10 viikkoa.
Eli 12 x 10 = 120kpl 0,33 litran pulloa on virallinen suositus kotivaraksi.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 07 Touko 2022, 11:12
Kirjoittaja jooseha

Toi viikkotason pulloraja vain sukupuolen perusteella lajiteltuna on kyllä yksilötasolla vitsi. Jos 60 kiloinen mies juo kaiken kerralla tai 150 kiloinen yhden annoksen joka lämpimällä aterialla, on siinä aika iso ero :shock:
Vähän samanlainen tasapäistävä suositus kuin vyötärölihavuuteen annettu kiinteä yhtenäinen senttiraja. Lyhyt voi muka olla terveellisesti mahakas ja pitkän on vastaavasti pakko olla hoikka.
Keskimäärin kumpikin voi kyllä toimia kunhan tarkastellaan riittävän ison väkijoukon keskiarvoja eikä yksittäisiä ihmisiä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 07 Touko 2022, 11:35
Kirjoittaja Vilijami

Bmi on kans hauska mittari. Sen perusteella kireässä kisakunnossa oleva pienen rasvaprosentin bodari voidaan tuomita lihavaksi. :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 10 Touko 2022, 13:07
Kirjoittaja Nebulus

Löytyi aika optimi kombuchan valmistukselle: Muokkasin kombuchasientä syöttämällä sille ison kasan maitohappobakteereja parin viikon aikana ja pikkuisen hyppysellisen hiivaa kaveriksi. Astian pinnalle muodostui uusi sienikerros, jota olen nyt käyttänyt. Nykyisessä tilassaan sieni tekee kahdesta litrasta vihreää sitruunateetä oikein makoisaa kombuchaa noin kolmessa päivässä + muutama päivä jälkikäymistä pulloissa viileässä. Sokerit tulevat siirapista, n. 65 g/l, juoma käy melko kuivaksi. Alkoholia muodostuu ilmeisesti hieman, etikkaa hyvin vähän. Hapotan juoman sodastreamilla ennen juomista, jälkikäyminen muodostaa aika vähän hiilihappoja.

Tuosta BMI:stä: InBody-mittaukset antavat aika kivasti kehonkoostumuksesta tietoa, myös vyötäröllä olevasta viskeraalisen rasvan määrästä. Niitä järjestetään kaupungin liikuntapalvelujen puolestakin pari kertaa vuodessa ja kuntosaleilla sen saa mitattua kympillä. Nimimerkillä jos pudottaisin painoni BMI:n mukaan sopivaksi, rasvaprosenttini olisi noin 7,5.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 10 Touko 2022, 13:32
Kirjoittaja Vilijami

Hieno homma, että sientä voi muokata mieleisekseen. Itselläni ei ois käynyt edes mielessä.

Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 10 Touko 2022, 14:05
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 13:32

Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?

Eikö jälkikäymissokeri + hiiva tuota kombuchaan hiilaria? Syökö se volgansieni jälkikäymissokeritkin? Ehdotan kokeiluja: jotta hiilaria syntyisi, pitää olla sekä sokeria että hiivaa ja umpinainen pullo.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 10 Touko 2022, 15:20
Kirjoittaja Vilijami

Sieni popsii jälkikäyntisokerit mielellään, vaikka scobymöykkyä ei pulloon laitetakaan. Liukoista sientä juomassa kuitenkin lienee.
Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 10 Touko 2022, 19:12
Kirjoittaja jori

Turhaan sinne sitä hiivaa lisäät, ellet erityisesti kaipaa alkoholia juomaasi. Myös maitohappobakteeri tuottaa hiilidioksidia aineenvaihduntatuotteenaan, jos vaan on sokeria mitä syödä.

Jos juoma on jo kuivaa, kun se pannaan pulloon, ei siihen mistään voi tulla hiilidioksidia. Tyhjästä ei pysty scobykään nyhjäisemään.

Pane vaan kombuchasi umpipulloon aikaisemmin, niin saat hiilidioksidia. Avoastiasta se piru karkaa taivaalle tuhoamaan ilmastomme. :mrgreen:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 10 Touko 2022, 22:41
Kirjoittaja Vilijami

Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Touko 2022, 02:12
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 22:41

Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.

Scobyssä mitä ilmeisimmin on homofermentatiivisia maitohappobakteereita, jotka tuottavat sokerista vain maitohappoa, mutta eivät lainkaan hiilidioksidia. Etikkabakteerit taas tuottavat vain etikkahappoa, mutta eivät nekään hiilidioksidia. On olemassa heterofermentatiivisia maitohappobakteerikantoja, jotka tuottavat sokerista sekä maitohappoa että hiilidioksidia, mutta ne ovat harvinaisia ja hitaita tuottamaan hiilidioksidia. Niitä käytetään esim. emmentaljuustojen valmistuksessa, jotta juustoihin saataisiin koloja yhdeksän kuukauden kypsyttämisen aikana (emmentaljuustojen koloja ei siis tehdä poraamalla, vaan mikrobiologisesti...).

Näin ollen pelkällä scobyllä ei taida helposti saada kombuchaan hiilidioksia. Sen takia suosittelin hiivan lisäämistä jälkikäymiseen. Jos taas joku pystyy muuntamaan scobyn niin, että siinä kasvaakin hiilidioksidia tuottava heterofermentatiivinen maitohappobakteerikanta, niin mikä ettei...


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Touko 2022, 08:41
Kirjoittaja jori

Mistäs noita heterobakteereja voisi saada. Kai niitä jostain saa palkattua tuohonkin juustonporaushommaan. Onko niitä valmiissa juustossa jäljellä. Kuulostaisi hauskalta sellainen bakteeri, joka tekisi maitohappolimsaa sokeroidusta teestä pelkästään pulloon sulkemalla. :D Tuo hitaus tietenkin hieman haittaa, jos siinä menee kuukausia, kuten emmental-juuston valmistuksessa. :?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 11 Touko 2022, 09:53
Kirjoittaja Nebulus
Vilijami kirjoitti: 10 Touko 2022, 22:41

Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.

Kokeilin tuossa yhteen erään lisätä vähän reilummin sokeria jälkikäymiseen; mullahan on enemmän hiivaa ja vähemmän etikkabakteereja tuossa kannassani nyt. Happoja tuli hieman, mutta pulloon alkoi kasvaa uusi scoby pinnalle. :D Sen verran irstaan näköinen lopputuote tuli, että taidan jatkossakin tehdä hapot sodastreamilla.
Scobyni nimi on muuten Tero.