Sivu 17/30
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 02:17
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti:Etenkin kasvisruoista on ilman chiliä ja valkosipulia vaikea saada todella hyviä.
+1 tälle. Täsmälleen samaa mieltä chilistä ja valkosipulista ja kasvisruoista. Noiden lisäksi panisin myös sipulia, jota syön kuin muut perunaa. Se on kevyttä ruokaa, mutta siinä on siitä huolimatta terhakka maku... Ja sipulihan pitää aina jättää sopivasti raa'aksi, jotta sen maku ei häviä.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 07:51
Kirjoittaja jviirret
Vilijami kirjoitti: Etenkin kasvisruoista on ilman chiliä ja valkosipulia vaikea saada todella hyviä.
Miten liha muuttaa tilannetta? Pelkkä liha kun on käytännössä liki mautonta.
Jukka
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 08:42
Kirjoittaja Vilijami
jviirret kirjoitti:Vilijami kirjoitti: Etenkin kasvisruoista on ilman chiliä ja valkosipulia vaikea saada todella hyviä.
Miten liha muuttaa tilannetta? Pelkkä liha kun on käytännössä liki mautonta.
Jukka
Umami
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 08:57
Kirjoittaja jviirret
Vilijami kirjoitti:jviirret kirjoitti:Vilijami kirjoitti: Etenkin kasvisruoista on ilman chiliä ja valkosipulia vaikea saada todella hyviä.
Miten liha muuttaa tilannetta? Pelkkä liha kun on käytännössä liki mautonta.
Umami
Ei ole lihan "yksinoikeus". Valkosipulissa sitä ilmeisesti on, kuten monessa muussakin kasviksessa, mutta chilissä?
Jukka
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 16:12
Kirjoittaja PW
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 16:21
Kirjoittaja jooseha
Vilijami kirjoitti: Etenkin kasvisruoista on ilman chiliä ja valkosipulia vaikea saada todella hyviä.
Kokeiles piruuttas olla jokin aika ilman. Epäilen että on sama juttu kuin suolan kanssa. Mitä enemmän käyttää sen vähemmän maistuu ilman. Mulle ainakin maistuu maustamaton ruoka. Sen pitää maistua raaka-aineiltaan eikä mausteilta 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 17:54
Kirjoittaja Vilijami
jooseha kirjoitti:Epäilen että on sama juttu kuin suolan kanssa. Mitä enemmän käyttää sen vähemmän maistuu ilman.
Totta tuokin. Kaikkeenhan tottuu ja turtuu.
Esimerkiksi kahvin piristävä vaikutus. Pitkässä päivittäisessä käytössä kofeiinin toleranssi kasvaa ja koko ajan koholla oleva pitoisuus veressä asettuu oletusarvoksi. Silloin piriste ei enää toimi, vaan sillä pääsee ainoastaan normaali olotilaan, eli karkuun vierotusoireita. 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 23 Tammi 2018, 20:12
Kirjoittaja janx
Piti tänään taas tehdä linssikeittoa, kun oli ituperunoita menossa biojätteeseen. Laitoin nyt kokeilun vuoksi Tapaskosmaustetta n. 10 tippa ja teelusikallisen valkosipulimurskaa purnukasta. Tottumiskysymys, koska en tätä osaa kaivata. Chili vei makua ei-mieluiseen suuntaan, vaikka ei tämä pahaa ole. Erotuksena myös nenän vuotaminen syödessä.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 24 Tammi 2018, 09:49
Kirjoittaja jviirret
Mä oon tänä talvena luopunut aika pitkälle chilin käytöstä. Alkoi kyllästyttämään että kaikki "maistuu" samalta ja aina kun vähensi chilin määrää niin ruuan maku parani
Meillä ei ole mitään helposti annosteltavaa chilijauhetta vaan pöydällä kuivuneita ja itse kasvatettuja joista murustellaan ruokaan mielentilan mukaan. Kun ei lajikkeita oo tullu opeteltua ni pitää pikkupala koemaistaa ennen ruokaan laittoa.
Varmaan ihan normaalia vaihteluntarvetta.
Jukka
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 21 Helmi 2018, 11:07
Kirjoittaja PW
Viljamin tattarihapanleipä reseptin innoitramana aattelin koitaa pitkästäaikaa leivän paistoa. Tattarijauhoo löyty kaapista, piimää ei mutt turkkilaisellajugurttilla korvasin. Hampunsiemeniä, kaurahiutaleita, hernejauhoa, öljyä, suolaa - omasta päästä
Mitenkä löysää tuo taikina pitäs olla? Viljami ei vissiin hiivaa käyttäny? Jaksaskohan tuota kolmea päivää odottaa? 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 21 Helmi 2018, 12:05
Kirjoittaja Vilijami
Turkkilainen jugurtti toimii hyvin, siitä tulee vähän erilainen maku kuin piimästä. Ei parempi tai huonompi, mutta erilainen. En oo hiivaa käyttänyt, koska olen tehnyt ohutta leipä. Limpputyyppiseen hiiva tai sooda vois olla jees?
Taikina saa olla aika paksua. Se hyvä hapanleivän maku tulee vasta kolmen päivän odotuksella, mutta pitkä aika se on istua taikinakipon vieressä ja odottaa 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 21 Helmi 2018, 12:14
Kirjoittaja Vilijami
Sitä taikinaa voi maistella sopivan happamuuden toteamiseksi. Eka vuorokauden jälkeen on aika mautonta. Toka vuorokauden jälkeen hapantaikinan maku alkaa jo erottua. Kolmantena päivänä happamuus alkaa olla -omasta mielestäni- kohdallaan.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 21 Helmi 2018, 12:22
Kirjoittaja PW
Vilijami kirjoitti:Sitä taikinaa voi maistella sopivan happamuuden toteamiseksi. Eka vuorokauden jälkeen on aika mautonta. Toka vuorokauden jälkeen hapantaikinan maku alkaa jo erottua. Kolmantena päivänä happamuus alkaa olla -omasta mielestäni- kohdallaan.
Taikina on jo nyt niin hyvää, riittääköhän tuosta paistamiseen? 
Re: Virallinen marina ja v*tutusketju
Lähetetty: 21 Helmi 2018, 18:14
Kirjoittaja jori
Nojanalle kirjoitti:
Voisko tän laittaa johonkin muuhun ketjuun . Kun ei nää ole enään V-ketjua . Vaan ravintoketjua
.

Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 05 Maalis 2018, 17:46
Kirjoittaja PW
Oon paistanu ohutta leipää pellilisen päivässä tai joka toinen pvä. Resepti elää, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ensin tein jugurttipohjalla, päivän tai kaks taikina seiso kulhossa happamoitumassa huoneen lämmössä, miusta tuli sopivan hapanta jo päivässäkin. Sitten jätin maidon pois ja tein veteen taikinan, tää viimenen tekeyty 3 päivää. Kyllä niistäkin hapanta tulee mut vähän erilaista. Tattarijauho, kaurahiutale, kauralese, siemeniä mm.