Sivu 3/30

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 24 Marras 2015, 23:07
Kirjoittaja vph
Vilijami kirjoitti:

Lähtökohtaisesti en vastusta kasvissyöntiä, mutta kannatan rehellistä ruokaa. Soijarouheet ja -valmisteet kuitenkin vähän epäilyttävät, koska soijapavuista uutetaan öljy irti heksaanilla ja bentseenillä (sama ongelma kuin margariinissa) , jonka jälkeen teollisuusliuottimen haihduttua jäljelle jäänyt aines murskataan.
Itseäni häiritsee jollain tasolla liuotinainejäämät prosessin jäljiltä. :shock:

Muoks. Ja vaikka jäämiä ei jäisikään, onko teollisuusliuottimien valmistus ja käyttäminen yleensäkin vihreän ajattelun mukaista?

Hyvä ja silmiä avaava kommentti, Viljami! Innostuin tämä johdosta googlaamaan asiasta ja ainakin omalta osaltani soijan syönti jää entistäkin vähäisemmäksi.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 02:07
Kirjoittaja ajarmala
Nojanalle kirjoitti:

Itse olen laiska ruuan laitos. Usein kippaan vokkiin saksankaupan kasvissekotuksen , itämaisesti maustettua öljyä paistin öljynä . Lisä höysteeksi nauhapastaa sekaan . Laiskuus on näissä asioissa intohimo . :wink:

Kuten myös. Jos on 5/2 -mukainen paastopäivä, niin illalla vokkia: pakasteesta 100 g saksankaupan kanan jauhelihaa pannulle (erikseen leikattu neljäsosa siitä tarjouksessa olevasta 400 g:n paketista), sillä aikaa silputaan 300 g sipulia, jotka pannulle, sitten murskataan 4-5 kynttä valkosipulia ja pannuun. Maustetaan kahdella teelusikallisella cayennepippuria (lienee Tokmannissa halvinta) ja vielä runsas huiskaisu Madras currya jos on (tai vaihtoehtoisesti kurkumaa, jeeraa, kanelia, inkivääriä, kardemummaa). Sekoitetaan. Lopuksi 500 g pussi saksankaupan vokkivihanneksia pannuun. Jää juuri sopivasti 600 kaloriiin... Ei suolaa, ei rasvaa, kun ei tarvitse, koska mausteita on tarpeeksi.

Jos ei ole paastopäivä, niin tehdään sama, mutta keitetään lisäksi pussillinen K-kaupan nuudeleita, jotka kipataan vokin päälle ja sekoitetaan (tai vaihtoehtoisesti syödään aamiainen). Muitakin ruokia on, mutta niissäkin on paljon sipulia ja kasviksia, koska niistä saa syödäkseen.

Entäs spagetti? Keitetään 75 g spagettia. Sillä aikaa spagettikastike (lue: salaatti): tomaattisosetta, tuntuvasti tuoretta chiliä, kourallinen kikherheitä tai papuja, toinen kourallinen vihreitä oliiveja, ja kolme sipulia. Nam.

Ai, minäkö muka tykkään mätöstä? Juu, mutta sen energiatiheyden pitää olla kevyt, jotta sitä voi ahmia surutta vatsansa täyteen. Sipulissa ja vokkivihanneksissa ei ole juuri paljoakaan energiaa, mutta niistä tulee vatsa täyteen...

Mitään en inhoa enempää kuin jotain tyypillisintä ravintolaruokaa: kimpale lihaa, kaksi pientä perunaa, yksi keitetty miniporkkana ja palanen parsakaalia. Öh? Voiko pitkäveteisempää ruokaa olla? Ei ihminen halua syödä lihankimpaletta, vaikka se olisi kuinka hyvin paistettu, jos annoksessa ei ole mitään muuta olennaista kuin se liha.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 02:52
Kirjoittaja jori

Arin ruokafilosofia kuulostaa minunkin mieleiseltäni. Käytän kuitenkin rasvaa huoletta ja paljon. Jos ei käytä tärkkelysjuureksia, ei kasviksista tule energiaa juuri mitään, joten rasvan syönti ei haitta painonhallintaa, pikemminkin päinvastoin.
Vähän jäi vaivaamaan noissa teidän resepteissä maustelistat, joissa ensin luetellaan curryn ainesosat ja sitten päälle vielä curry. Curry kun on vain mausteseos, joka sisältää korianteria, kurkumaa, jeeraa, chiliä, kaardemummaa, kanelia ym.
Soija on vain yksi papukasveista, ja sen tärkein ominaisuus on massiivinen markkinointi ja tuotteistaminen. Aivan samat ruoat voisi tehdä kotimaisesta pavusta. Miksi siis käyttäisi teollisesti pilattua soijaa.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 06:06
Kirjoittaja jviirret

Vaikka en soijaa käytäkkään, niin maustan soijakastikkeella. Mitäs myrkkyä se on?

Jukka


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 07:05
Kirjoittaja jviirret
jori kirjoitti:

Arin ruokafilosofia kuulostaa minunkin mieleiseltäni. Käytän kuitenkin rasvaa huoletta ja paljon. Jos ei käytä tärkkelysjuureksia, ei kasviksista tule energiaa juuri mitään, joten rasvan syönti ei haitta painonhallintaa, pikemminkin päinvastoin.

Tuosta painonhallinasta tuli mieleen että kasvisruokavalio kuulostaa kääntyvän ihmisten mielissä aina painonhallinnaksi ja dietiksi :D
Aluksi tuntuikin että paino lähtee tippumaan ja kestää syödä vaikka kuinka paljon ilman pelkoa painon noususta. Ihan kuin 5/2 paastossakin. Taas kyse oli vain muutoksesta ja muutamassa kuukaudessa elimistö alkoi hamstraamaan energiaa. Nyt paino on sama kuin vuosi sitten ennen kasvisruokavaliolle siirtymistä.
Jos painoa haluaisi ruokavalioilla hallita niin pitäisi puolen vuoden välein vaihtaa :D

Jukka


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 08:37
Kirjoittaja vaaka

Osassa soijakastikkeita suolaa on yli puolet. Vaihteluväli on suuri. Prosessoinnissa on eroja soijakastikkeissa. Tofu on soijaa ja Euroopassa usein se on prosessoitu pilall... paljon tutun kokin mukaan, joka Tokiossa söi aitoa tofua ja ryttäsi prosessoidun maun terveellisyyden lisäksi.

Muistelisin töllöstä nähneeni, että jeera ei kuulu currymausteseokseen. En ole tarkastanut muuten kuin kaapissa olevan purkin kyljestä. En ole setvinyt, mitä aineita kaikista curryistä löytyy. Tai "curryistä" jos poikkeavat "alkuperäisestä". Valovuosia sitten taas kokkiohjelma x ja tänä vuonna Gordon Ramsay Intiassa näytti, että sikäläisen lausuma kasvin lehti meikäläisittäin lausuttuna kari, on se aito tavara. Jolloin mausteseokset, jotka sisältävät karia, ovat eurooppalainen väärinkäsitys termistä. Yhden tarinan mukaan. Kuten yleensä toisen käden tieto voi olla kaukana totuudesta, joten pitäisi kai lukea asiasta.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 10:25
Kirjoittaja PW

Mie tykkään mieluummin käyttää tuoreita vihanneksia ku pakasteita. Pakastetuista osassa on "styroksimainen" suutuntuma ja osa taas epämääräsen lötköä. Makukin jää jälkeen tuoreesta.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 10:57
Kirjoittaja Pastori
PW kirjoitti:

Mie tykkään mieluummin käyttää tuoreita vihanneksia ku pakasteita. Pakastetuista osassa on "styroksimainen" suutuntuma ja osa taas epämääräsen lötköä. Makukin jää jälkeen tuoreesta.

Juuri. Näin.

Viikonlopun safkoi: kaalipataa (semmoista Bulgariahenkistä), höyrytettyi papuja, punajuuri ja lanttutikkusii pannulla. Hyvii oli.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 11:48
Kirjoittaja jviirret
PW kirjoitti:

Mie tykkään mieluummin käyttää tuoreita vihanneksia ku pakasteita.

Sama täällä, sekaan omasta kasvihuoneesta saatuja pakastettuja tomaatteja tai kaupan pakastemaissia tms. mutta 90% on "tuoretta", kaalta, porkkanaa, perunaa...

Jukka


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 13:14
Kirjoittaja jori
vaaka kirjoitti:

Osassa soijakastikkeita suolaa on yli puolet. Vaihteluväli on suuri. Prosessoinnissa on eroja soijakastikkeissa. Tofu on soijaa ja Euroopassa usein se on prosessoitu pilall... paljon tutun kokin mukaan, joka Tokiossa söi aitoa tofua ja ryttäsi prosessoidun maun terveellisyyden lisäksi.

Muistelisin töllöstä nähneeni, että jeera ei kuulu currymausteseokseen. En ole tarkastanut muuten kuin kaapissa olevan purkin kyljestä. En ole setvinyt, mitä aineita kaikista curryistä löytyy. Tai "curryistä" jos poikkeavat "alkuperäisestä". Valovuosia sitten taas kokkiohjelma x ja tänä vuonna Gordon Ramsay Intiassa näytti, että sikäläisen lausuma kasvin lehti meikäläisittäin lausuttuna kari, on se aito tavara. Jolloin mausteseokset, jotka sisältävät karia, ovat eurooppalainen väärinkäsitys termistä. Yhden tarinan mukaan. Kuten yleensä toisen käden tieto voi olla kaukana totuudesta, joten pitäisi kai lukea asiasta.

Kyllä ainakin tuon linkin mukaan on myös jeeraa yhtenä pääaineksena.

jori kirjoitti:

Curry kun on vain mausteseos, joka sisältää korianteria, kurkumaa, jeeraa, chiliä, kaardemummaa, kanelia ym.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 25 Marras 2015, 15:30
Kirjoittaja vaaka

Kari on eri kuin curry. Minäkin kuukkeloin äskeisen viestini jälkeen ja löytyi jeeraton resepti, joten seokset eroavat. Ei ihme, kun kari on kasvi, eikä mausteseos ja siten oikeaa alkuperäistä mausteseosta, curryä, ei ole olemassakaan. Muuten kaneli puuttui ainesosista lukemassani jutussa ja tiedän, että Intiassa laitetaan kanelia (ja hyvin muuallakin yhteensopivaa omenaa) suolaisiin ruokiin, mikä tarkoittaa kokeilun tarvetta kanelin lisäykselle kaapissa olevaan curryseokseen pääruokiin. Kiva että kiinnitit huomioni asiaan :-)

Saksakaupan maustetuista pakastekasvispusseista meksikolainen on eniten makuni orientaalisen seuratessa perässä ja gourmetista en tykkään lainkaan. Noissa tykkäämissäni ei ole ongelmaa styroksisuudessa ainakaan niin, että uomaisin ja olen samaan sutuntumaan törmännyt muissa pakasteissa, joten tiedän, mistä on puhe. Nuo ovat maustettuja sekoitelmia, joten paha on verrata tuoreisiin maultaan. Eivät ole lötköjä, joten ihan mukavasti minun herkkydelläni ainakin ajavat asian tuoreen tavaran poissaollessa.

Lisäys: Katsoin toistakin currypurkkia ja sieltä löytyy: Kurkuma, paprika, korianteri, juustokumina (jeera), jauhettu sinapinsiemen, pukinsarviapilansiemen, chili, fenkoli, oregano, paprikaute. Ei siis kanelia. Joten tulipa monivivahteinen maku päivälliseen, kun lisäsin kanelia. Nam!


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 27 Marras 2015, 12:26
Kirjoittaja Paula Salmelainen

Tännehän voisi vaikka koota jotain hyviä kasvisruokareseptejäkin! :) Itse oon ollut nyt pari kuukautta täysin ilman lihaa (ja kalaakin huomaamattani) ja olo on todella hyvä ja kevyt! Sopii mun kropalle selvästi paremmin kuin liha. Ja vaikka välillä söisikin hiukan epäterveelisemmin, niin seuraavana päivänä olo on yhtä kevyt kuin ennen herkkuja. Samaa ei voi sanoa, jos olisi vetänyt lihapurilaisen tai -pitsan. Kauhea olo jatkuisi vielä seuraavanakin päivänä.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Marras 2015, 04:36
Kirjoittaja ajarmala
Paula Salmelainen kirjoitti:

Itse oon ollut nyt pari kuukautta täysin ilman lihaa (ja kalaakin huomaamattani) ja olo on todella hyvä ja kevyt!

Kalaa kuitenkin kannattaa popsia aina silloin tällöin, vähintään kerran viikossa. Siihen löytyy keinot: kalakeittoa, paistettua kalaa, uunikalaa, kalavokkia... Ja se on hyvä, kun kalan voi valita itse, kun niitä on niin monen lajisia. Jos ei tykkää seitistä, niin voi ottaa lahnaa, ahventa tai lohta.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Marras 2015, 10:33
Kirjoittaja Pastori
ajarmala kirjoitti:

.. niin voi ottaa lahnaa, ahventa tai lohta.

No huh huh. Maailman eka ihminen joka laittaa kalat listaukseen niin että lahna on ekana.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 29 Marras 2015, 10:57
Kirjoittaja Nojanalle

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013052817074183_ru.shtml Vaikka nyt keskustelemmekin kasvisruoasta. Niin nyt on hyvä hetki sanoo , että hyljeksimme ruokavaljossa niitä kaloja . Mitä helpoimmin olisi saatavissa ja haukumme niitä roskakaloiksi. Jota ne eivät todellakaan ole . Ekolookisesti sanoen , mitä useampi "roskakalo" padoisa .Sitä parempi arvokaille. . :lol: