Karppaajien ruokavaliosta

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Tehty ja niitä lainattuja kohtia on kaksi. Meni hetki kirjoittaessa vastausta Fogelholketjuun.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14158
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jori »

jori kirjoitti:

Pyysin jo aiemmin, mutta pyydän uudelleen: "Kopioi se kohta viestieistäni, jossa väitän, että keho saisi kaiken glukoosin läskistä.

vaaka kirjoitti:

Tehty ja niitä lainattuja kohtia on kaksi. Meni hetki kirjoittaessa vastausta Fogelholketjuun.

Sielläkään ei ole lainausta viestistäni.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2040
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

jori kirjoitti:

4 koipireiden tulokset:
Lihat ja nahat 686 g
Kastike pannun pohjalta 200 g (6 koipea)
Luut ja rustot 256 g

Vastauksena vanhaan viestiin... Minäkin tein punnitukset kanan koipireisistä. Tulokset alla:

---cut---
Kanan koipireidet

Citymarketissa tarjouksessa kanan koipireidet 3 kpl, 1,49 e/kg. Pakettiin merkitty "normaalihinta" oli 2,49 e/kg.
• 1072 g pakkauksessa ilmoitettu paino
• 1112 g paketin bruttopaino
∘ josta aski 40 g
∘ ja neste 46 g
• 1026 g itse koipireisiä
• paistettu uunissa ohjeen mukaan 60 minuuttia 175 asteessa
∘ 1. koipireisi ei ollut vielä 70 minuutin jälkeenkään täysin kypsä, koska lihat eivät irronneet ns. ravistamalla
∘ koipi 1: lihaa 109 g, luut ja nahat ja muut jämät 122 g
∘ koipi 2: lihaa 106 g, jämät 115 g (tämä oli uunissa 90 minuuttia ja hieman kypsempi)
∘ koipi 3: lihaa 129 g, jämät 90 g (vasta tämä oli kypsä 110 minuutin jälkeen, koska lihat irtosivat helposti, mikä näkyy myös saannossa)
• lihaa yhteensä 344 g = 33,5 %
• luut ja nahat 327 g = 31,9 %
• vesi ja rasva 355 g = 34,6 %
• lihan kilohinnaksi tuli siis 1,60 e / 0,344 kg = 4,65 e/kg.
• normaalihinnasta laskien liha olisi ollut 7,76 e/kg.
• lisäksi huomattava, että paketissa ollut paisto-ohje oli liian optimistinen ja sen mukaan valmistettaessa koipireidet eivät tule kypsiksi

---tuc---

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14158
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jori »

Joo, siitä tulee mielenkiintoinen prosessi, kun paistaa pidempään, niin syötävä lihamäärä KASVAA, kuten huomasit punnituksessa. Syötävä kanamäärä kasvaa uunissa. :shock: :D

Tässä minun kokeessani valmistusaika oli kolme ja puoli tuntia ja paistolämpötila 60 astetta alempi. Minä myös pesin koivista kaikki marinadijämät pois ja tein oman kastikkeen oliiviöljystä valkosipulista ja chilistä, jolloin myös nahkat ja uunipannun pohjalle jäävä liemi muuttuvat niin herkulliseksi, ettei niitä voi olla syömättä. Kanasta jää siis paljon vähemmän syömättä, jos paistolämpötilaa alennetaan ja paistoaikaa lisätään.

En muista, olenko tuon kanamausteen reseptin jo laittanut, mutta laitan tähän vielä. Ohje kuudelle koivelle.
noin desi Oliiviöljyä
puolikas Valkosipuli (30g)
reilusti Chiliä ja Mustapippuria. (Saa olla aika terävää, sillä kanan rasva ja oliiviöljy pehmentävät maun pitkässä paistossa.)

Valkosipulin kynnet murskataan (valkosipulipuristimella) öljyn sekaan, päälle chili ja pippuri. Seos, joka on tässä vaiheessa jäykkää puroa, sekoitetaan ja pannaan mikroon 20-30 sekunniksi, jolloin valkosipuli kuumenee, ja koska öljy ei reagoi mikroaaltoihin kuumenemalla, kondensoituu valkosipuleista ja pippureista kiehuneet makuaineet kylmään ölyyn.

Tällä seoksella päällystetään marinaadista huuhdeltujen koipireisien nahkapuolet uunipannulla ja pannaan uuniin 110 °C lämpöön moneksi tunniksi. Parin tunnin kuluttua lämmön voi alentaa sataan tai hitu alle, jos pitää niitä uunissa yön yli. Voi valella pannun pohjalle valuvalla nesteellä, jos viitsii. Mitä pidempi paistoaika ja mitä matalampi lämpö, sen parempaa ja sitä enemmän syötävää. :P Nam!

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7060
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

jori kirjoitti:

..jos paistolämpötilaa alennetaan ja paistoaikaa lisätään.

Tämä pätee kaikkii lihahommeleihin. Nyhtö sitä ja tätä toimii.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2040
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

jori kirjoitti:

Tällä seoksella päällystetään marinaadista huuhdeltujen koipireisien nahkapuolet uunipannulla ja pannaan uuniin 110 °C lämpöön moneksi tunniksi. Parin tunnin kuluttua lämmön voi alentaa sataan tai hitu alle, jos pitää niitä uunissa yön yli. Voi valella pannun pohjalle valuvalla nesteellä, jos viitsii. Mitä pidempi paistoaika ja mitä matalampi lämpö, sen parempaa ja sitä enemmän syötävää. :P Nam!

Täsmälleen! Kana on paistettava samalla tapaa kuin joulukinkku: 110 astetta tai sata ja useita tunteja. Oi, miksi ne sitten neuvovat kanapaketissa höseltämään 60 minuuttia 175 asteessa, kun se ei kuitenkaan riitä kypsentämään kananpaloja? Ei meillä ole kiire... kanat vaan uuniin ja sinne ne saavat unohtua ainakin siksi aikaa, kun käymme heittämässä 50 - 100 km:n lenkin. Jooko? Samalla tosiaan myös saanto paranee, kuten mittaus osoitti. Kana tulee halvemmaksi, kun käy pyöräilemässä välillä ;-)

Pitää vielä toistaa tämä testi jossain 110 asteessa ja neljän - viiden tunnin paistoajalla. Vartokaa... jahka koipireidet taas tulevat tarjoukseen.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jviirret »

ajarmala kirjoitti:

Ei meillä ole kiire... kanat vaan uuniin ja sinne ne saavat unohtua ainakin siksi aikaa, kun käymme heittämässä 50 - 100 km:n lenkin.

Uskallatko jättää sähköuunin "yksin" päälle pyörälenkin ajaksi? Itse en uskalla, mutta leivinuuni on hyvä noihin haudutus hommiin...

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17869
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja PW »

PW kirjoitti:
jori kirjoitti:

Vaimo kävi metsässä hortoilemassa kuopuksen kanssa ja toivat horsmaa, josta laittoivat käsittämättömän herkullista ruokaa. Horsmat oli sidottu narulla :) nipuiksi ja ne höyrytettiin kypsäksi ritilällä kattilassa. Niille oli tehty kaveriksi juustokastike. Oheen uunissa grillattua sian sisäfilettä lisäksi salaattia ja muutama peruna/4 hlö. Erittäin onnistunut yhdistelmä. Horsma maistui melko lailla vihreälle parsalle, oikeastaan paremmalle, ja oli rakenteeltaan ainakin näin alkukesästä pehmeää, eikä yhtään tikkuista. NAM! :P

Mitä horsman osaa käytitte? Jätittekö lehdet mukaan? Mie paistoin öljyssä mutt ne ei oikeen onnistunu, tuli tikkusia vaikka tuoreena ne oli ihan syötäviä. Pitää kokeilla tuota höyrytystä. Pojalta tuli ohje hyvin lyhyt keittäminen 5sek.

No nyt onnistuin miekin horsman kanssa, heitin ne jo vähän aikaa kieuhumassa olleiden parsakaalien päälle, muutamaksi minuutiksi. Sinihomejuustosta, kermasta ja parsakaalinkeitinvedestä tein kastikkeen - vaimokin söi ja kehui 8)
Ja kohta löytyi uusi horsmapaikka, eli tänäänkin saa imeä horsmaa :mrgreen:

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja vaaka »

jori kirjoitti:
jori kirjoitti:

Pyysin jo aiemmin, mutta pyydän uudelleen: "Kopioi se kohta viestieistäni, jossa väitän, että keho saisi kaiken glukoosin läskistä.

vaaka kirjoitti:

Tehty ja niitä lainattuja kohtia on kaksi. Meni hetki kirjoittaessa vastausta Fogelholketjuun.

Sielläkään ei ole lainausta viestistäni.

Täysin ilman syötyjä hiilihydraatteja voi elää, mutta ilman rasvoja ei. 

Tuon ylläolevan pätkän kopioin laiskana, kun en viitsinyt muita kertoja etsiä. Tuo pätkä oli Fogelholm ketjussa 15.5. Kirjoittamassasi viestissä. Voisitko selittää, mitä tarkoitit ja mitä minä ymmärsin väärin? Minulle se wikipedian ketoositila-artikkeli toi vanhan käsitykseni tai karppaus.infon keskustelussa olleen eroavan infon (en ole etsinyt ketjua ja lukenut uudestaan ) ketoaineista, eli wikin mukaan glukoosi ei kuulu ketoaineisiin.

Lainaamani lauseesi on ristiriidassa wikipedian artikkelin kahden kohdan kanssa, jotka lainasin aiemmin. Mitä mieltä olet niistä lainauksista vs kirjoittamasi lause? Saako syödyistä muista aineista kuin hiilihydraatista aivot ym. glukoosia riittävästi maksan glukoosiksi muuntaman rasvan ja aminohappojen sekä lihasten proteiinin lisäksi? Se on minulla vielä setvimättä tarkasti. Olin siinä käsityksessä, että hiilarista ruokavaliossa glukoosi tehdään. Niiltä osin, kun glukoosia (ja ketoaineita) ei tehdä rasvakudoksesta, veressä olevista aminohapoista ja lihaksista. Jälkimmäinen tuntuu eri lähteistä riippuen vaihtelevan käsityksessä, kuinka paljon purkautuu. Mitään lukuja en ole nähnyt minkään tulkinnan tueksi, joten kuutamolla olen asiasta vielä. En ole ehtinyt asiaa lukea enemmän.

Viimeksi muokannut vaaka, 20 Touko 2015, 11:39. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Avatar
jooseha
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5151
Liittynyt: 09 Kesä 2009, 22:43

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jooseha »

ajarmala kirjoitti:

Oi, miksi ne sitten neuvovat kanapaketissa höseltämään 60 minuuttia 175 asteessa, kun se ei kuitenkaan riitä kypsentämään kananpaloja?

Ohjeissa tähdättäneen vain kypsään. Ylikypsä on kyllä helpompi tehdä ja monen mielestä paljon parempaa.

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7060
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Lääkekuuri päällä. Paaston startti siirtyy loppuviikkoon - raporttia myöhemmin.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14158
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jori »

vaaka kirjoitti:
jori kirjoitti:
jori kirjoitti:

Pyysin jo aiemmin, mutta pyydän uudelleen: "Kopioi se kohta viestieistäni, jossa väitän, että keho saisi kaiken glukoosin läskistä.

vaaka kirjoitti:

Tehty ja niitä lainattuja kohtia on kaksi. Meni hetki kirjoittaessa vastausta Fogelholketjuun.

Sielläkään ei ole lainausta viestistäni.

Täysin ilman syötyjä hiilihydraatteja voi elää, mutta ilman rasvoja ei. 

Tuon ylläolevan pätkän kopioin laiskana, kun en viitsinyt muita kertoja etsiä. Tuo pätkä oli Fogelholm ketjussa 15.5. Kirjoittamassasi viestissä. Voisitko selittää, mitä tarkoitit ja mitä minä ymmärsin väärin? Minulle se wikipedian ketoositila-artikkeli toi vanhan käsitykseni tai karppaus.infon keskustelussa olleen eroavan infon (en ole etsinyt ketjua ja lukenut uudestaan ) ketoaineista, eli wikin mukaan glukoosi ei kuulu ketoaineisiin.

Lainaamani lauseesi on ristiriidassa wikipedian artikkelin kahden kohdan kanssa, jotka lainasin aiemmin. Mitä mieltä olet niistä lainauksista vs kirjoittamasi lause? Saako syödyistä muista aineista kuin hiilihydraatista aivot ym. glukoosia riittävästi maksan glukoosiksi muuntaman rasvan ja aminohappojen sekä lihasten proteiinin lisäksi? Se on minulla vielä setvimättä tarkasti. Olin siinä käsityksessä, että hiilarista ruokavaliossa glukoosi tehdään. Niiltä osin, kun glukoosia (ja ketoaineita) ei tehdä rasvakudoksesta, veressä olevista aminohapoista ja lihaksista. Jälkimmäinen tuntuu eri lähteistä riippuen vaihtelevan käsityksessä, kuinka paljon purkautuu. Mitään lukuja en ole nähnyt minkään tulkinnan tueksi, joten kuutamolla olen asiasta vielä. En ole ehtinyt asiaa lukea enemmän.

Älä vetoa laiskuuteen, jos mieluummin kirjoitat itse tekstini uudelleen omine tulkintoinesi ja pitkine jaarituksinesi kuin kopioit suoraan tekstistäni. Voist todellakin yrittää lainata, kuten foorumilla lainataan, tai edes kuten muussa tekstissä lainataan. Näytät osaavan foorumin "lainaa" -napin käytön. Miksi et käytä sitä, jos tarkoituksesi on oikeasti lainata tekstiä toisen puheenvuorosta. Tähän mennessä "lainauksesi" ovat olleet omia tulkintojasi. Lainaus on sanasta sanaan ja kirjaimesta kirjaimeen täsmälleen sama, kun alkuperäinen ja se erotetaan muusta tekstistä lainausmerkeillä. Lisäksi on sopimatonta katkaista lainausta niin, että ajatus muuttuu. Jos lähdetään tulkinnan selityksiin, joudutaan olkinukkeosastolle.

Suosittelin jo aiemmin lukemaan wikipedian artikkelin "Ketoosi" Siellä kerrotaan, että keho tekee tarvitsemansa glugoosin glukoneogeneesi nimisellä prosessilla aminohapoista, maitohaposta ja rasvojen glyserolista ja paaston pitkittyessä vielä toinen prosessi ketogeneesi, joka pitkissä paastoissa säästää aminohappojen osuutta. Pelkosi lihasten katoamisesta tiukan vesipaaston aikana on turha, sillä keho menee paaston aikana suojatilaan, jossa se säästää kaikkea elintärkeää. Tiedetään, että karhut eivät menetä lihaskudostaan talviunensa aikana, eikä pingviinit, jopa viisi kuukautta kestävän poikaspaastonsa aikana. Selitin aiemmin, että paastossa aminohapot puretaan toissijaisista kudoksista, kuten vaurioituneista ja viallisista kudoksista, rasvasolujen sidekudoksesta ja ihosta, jota tarvitaan vähemmän, kun vyötärönympärys on pienentynyt jne. Tätä paaston ominaisuutta tutkitaan nykyisin innokkaasti mm. syöpäsolujen kannalta. Näyttää nimittäin siltä, että syöpäsolut lakkaavat kasvamasta ja muuttuvat paastoprosessin glukoosinlähteiksi. Tutkimukset ovat kesken, mutta tältä esitietojen mukaan näyttää.

Tässä ranskalaisten tekemä dokumentti paastoamisesta.

Tässä vielä esimerkiksi lainaus wikipedian Ketoosisivulta, kuten ulkopuolisia tekstejä foorumilla lainataan:

Veren insuliinipitoisuuden laskiessa ja glukagonipitoisuuden noustessa elimistö siirtyy ravintoaineiden varastoinnista varastojen purkuun. Käynnistyy glukoneogeneesi, jossa elimistö alkaa muodostaa glukoosia vapaista aminohapoista sekä rasvojen glyserolista että maitohaposta. Glukoneogeneesin rinnalla käynnistyy tarvittaessa ketogeneesi, joka vähentää glukoosin valmistustarvetta ja näin ollen säästää aminohappoja, mikä on erityisen tärkeää pitkittyneessä ravinnottomuudessa. Pääasiassa maksa (mutta vähäisessä määrin myös muut kudokset kuten munuaisen kuorikerros) alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoaineita, joita mm. aivot ja sydänlihas sekä muu lihaksisto kykenevät käyttämään energianlähteenä palauttaen ketoaineet (asetoasetaatti, beeta-hydroksibutyraatti) asetyylikoentsyymi-A:ksi, joka on suoraan käytettävissä oksidatiiviseen energiantuotantoon Krebsin syklin kautta mitokondrioissa aivan samalla tavalla kuin tapahtuu glukoosinpoltonkin aerobinen osuus.

Foorumin sisäisiä lainauksia olet itsekin käyttänyt ja sellainen on tässäkin ensimmäisenä.

Viimeksi muokannut jori, 20 Touko 2015, 14:49. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7060
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Pastori kirjoitti:

Lääkekuuri päällä. Paaston startti siirtyy loppuviikkoon - raporttia myöhemmin.

Lopetin eilen kahvin juonnin - kiva päänsärky nyt juilimassa. Hoidan tämän nyt ensin alta pois.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Pastori kirjoitti:

Lopetin eilen kahvin juonnin - kiva päänsärky nyt juilimassa. Hoidan tämän nyt ensin alta pois.

Itse yritin eka paastoa ilman kahvia. Menihän se, mutta kaviriippuvaisena paljon helpompi kun juo muutaman kupin päivässä paastotessakin.

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7060
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Karppaajien ruokavaliosta

Viesti Kirjoittaja Pastori »

jviirret kirjoitti:
Pastori kirjoitti:

Lopetin eilen kahvin juonnin - kiva päänsärky nyt juilimassa. Hoidan tämän nyt ensin alta pois.

Itse yritin eka paastoa ilman kahvia. Menihän se, mutta kaviriippuvaisena paljon helpompi kun juo muutaman kupin päivässä paastotessakin.

Jukka

Mä yritän taas myrkytöntä paastoa.

Vastaa Viestiin