2,5 litraa vettä kiehautetaan
5 ruisleipä siivua paahdetaan kuivaksi ja paahtopinnalle
Leivät kellumaan kuumaan veteen ja kansi päälle. Pidin 3 tuntia, ehkä ois voinut olla pidempäänkin?
Leivät reikäkauhalla pois. Hajoavat helposti ja kattilaan jää muruja.
Lisätään:
100g sokeria
Sitruunamehua
Kuivahiivaa pari grammaa
Kansi päälle ja jätetään yöksi pöydälle.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 07 Heinä 2024, 09:49
Kirjoittaja Vilijami
Aamulla kaljan pullotus. Loput leivänmurut jäivät sihtiin.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 07 Heinä 2024, 09:55
Kirjoittaja Vilijami
Pari litraa tuosta kohtuudella tuli. Osa on haihtunut, osa on imeytynyt leipiin ja kattilan pohjalle jätin hiivamurusakkaa.
Nyt vielä päivä pöydällä ja yöksi jääkaappiin. Sitten pääsee maistamaan.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 08 Heinä 2024, 18:38
Kirjoittaja Vilijami
Leipäkaljan maku vaatii aivoilta hieman prosessointia. Makeanhappamansuolainen. En tiedä vielä onko se mun lempimakuni, mutta soljuu nielemättä alas kurkusta ja juodessa tuntuu siltä että koko keho nesteytyy kunnolla. Ihme tunne ja aivan uusi.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 13 Heinä 2024, 17:35
Kirjoittaja Vilijami
Leipäkalja tuli juotua ja pohjalle jäi herätetty hiivasakka.
Siispä keittämään kaksi litraa punaherukkamehua. Sekaan pari ruokalusikallista sokeria. Kaadoin mehun hiivasakan päälle, sekoitin ja pöydälle eka kahdeksi vuorokaudeksi ja jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi. Tämän maku oli heti kerralla mieleinen, muistuttaa Swcheppes Russchian limukkaa.
Onko tämä nyt simaa vai mitä?
On happoja. Siiderityyppinen punaherukkajuoma on hyvä ilmaus.
Nyt alkoi kiinnostaa. Kellarissa on juomattomia punaherukkapulloja ja kohta tulee taas lisää. Liian makeita juoda sellaisenaan. Pitääpä kokeilla.
Mitekäs tuo scopy saatiin kaikaan. Pelkästä paahdetusta leivästä ja vedestäkö?
Mitekäs tuo scopy saatiin kaikaan. Pelkästä paahdetusta leivästä ja vedestäkö?
Kvassiin lisättiin hiivaa ja punaherukkajuoma käytettiin kvassista jääneen hiivasakan päällä.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 09 Marras 2024, 20:45
Kirjoittaja Vilijami
Tällainen Prykmestar Vehnä oli viimeisen päivän poistomyynnissä 0,99€/tlk. Jännä kupla. Perus bulkkilagerin kuplat poreilevat kielen sivuilla ohi kiitävän hetken verran. Tämä on täynnä pitkään poksahtelevaa pikkukuplaa jotka kirpaisevat ikeniä myöden, vaikka juoma on jo huuhtoutunut kurkusta alas. Olut on myös hyvin kuiva. Voiko oluesta sanoa kuivaa? Joka tapauksessa juoma on kuin kuiva kouhuvehnäohraviini. En osaa sanoa kolmen tölkin kokemuksella tykkäänkö vai en, mutta erilainen on.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 09 Marras 2024, 23:39
Kirjoittaja janx
Minä maistelin tänään Tornion panimon voittajaolutta, jota ei saa oikein mistään tällä hetkellä täältä etelästä. Oikein hyvää. https://tornionpanimo.fi/lapland-red-ale/
Lapland-Red-Ale-52-440ml-mockup-500x900px.png (116.3 KiB) Katsottu 5287 kertaa
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 10 Marras 2024, 04:29
Kirjoittaja Härski
Prykmestarin tavaramerkki taitaa olla ylihapottaminen. Mielestäni kaikki mitä olen kokeillut, ovat vaahdonneet ihan holtittomasti.
Lopentinkin em merkin käytön kyllästyttyäni pitkinpoikin vaahtoavaan kamaan mistä juurikaan suuhun asti ei riittänyt.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 06 Joulu 2024, 23:52
Kirjoittaja Vilijami
Lämmin suositus sahtiin tutustumiseen. Neljä jaksoa. Rauhallinen kertoja ja hyvää juttua.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 07 Joulu 2024, 11:12
Kirjoittaja janx
"Malmille avattiin afrikkalainen baari – Guinnessin alkoholiprosentti saa hieraisemaan silmiä"
"Kaikki afrikkalaiset oluet tulevat harvinaisessa 0,65 litran pullossa. Oluet vasemmalta Guinness foreign extra stout, 33 Export, Mützig ja Castel beer."
9498402.jpg (105.51 KiB) Katsottu 4469 kertaa
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 11 Joulu 2024, 22:11
Kirjoittaja Vilijami
Sahti podcasissa kerrottiin oluen suodatuksen olevan nykyajan höpötyksiä, jossa menetetään ravintoaineita. Mäskäsin haudutuspadassa kaljamallasta ja teräsverkkopastasihdillä erottelin karkeimmat jyvät ja akanat pois, jolloin pohjalle jäi mämmipuuro. Sehän pitää juoda/syödä kaljan mukana, niin pääsee muinaisolutfiiliksiin.