Re: Oispa kaljaa
Yllätyn joka kerta, miten iloisesti mäskätty kotikalja herää käymään. Poreilu ei tartu oikein kuvaan.
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://www.nojapyorafoorumi.fi/
Yllätyn joka kerta, miten iloisesti mäskätty kotikalja herää käymään. Poreilu ei tartu oikein kuvaan.
Alkoholiton olut on selkeästi paremman makuista, jos siinä on alkoholia
Stratopramenissa alkoholipitoisuus on 0,5% ja on tähän mennessä paras alkoholiton olut mitä olen maistanut.
Haaparannalla 24 pullon laatikko oli 14€. Täällä kaupoissa hinta on noin 1,85€/pullo eli vertailulaatikkohinta 44€.
Tasan samaa mieltä.
Aina, kun menen autolla olutseura Lukulasien kuukausikokoukseen Lohjalle, kittaan siellä alkoholitonta olutta eli juuri näitä 0,5 -prosenttisia. Sopivat meille autoileville olutharrastajille kuin nyrkki silmään.
Jaa miksikö en mene kokouksiin bussilla? Ennen meninkin, mutta nyt ELY-keskus on päässyt päsmäröimään bussivuorojen aikataulut niin, että Lohjalta ei enää tule illemmalla bussia Nummelaan. Ennen vanhaan viimeinen bussi Lohjalta Nummelaan lähti klo 22.35, mutta nyt ELY-aikaan viimeinen lähtee klo 18.35. Se on hieman hankalaa, koska olutseuran kokous alkaa klo 18.00.
Kesäaikaan pääsee toki kulkemaan fillarilla. Tosin, nyt ne suunnittelevat jo senkin estämistä, koska kaavailevat promillerajaa myös pyöräilijöille, koska vuokraskuuteilla ajetaan kuulemma Helsingissä iltaisin ja öisin juovuksissa. Tämä johtaisi siihen, että kesälläkään ei voisi käydä oikealla oluella olutseuran kokouksessa. Joten sitten on vaan tyydyttävä kittaamaan olutta kotona yksikseen...
Kuinka vähäalkoholista olutta voi kotioloissa tehdä, että se vielä säilyy kuukausitolkulla?
Ainakin öpaut 5% vahvuiset olut/kilju/simajuomat tuntuvat vain paranevan puolenvuoden säilömisellä.
Eikös säilyvyys perustu bakteerien ruoan, sokerin käyttämiseen alkoholiksi. Kun käyminen on syönyt kaiken bakteereille kelpaavan sokerin, on juoma hyvin säilyvää. Jos sokeria on ollut paljon, on tämä johtanut korkeaan alkoholipitoisuuteen ja korkeaan happamuuteen, jotka myös osaltaan parantavat säilyvyyttä. Mutta aina kun käyminen on sokeria vähentänyt, säilyvyys on parantunut, paitsi hilloissa, joissa äärimmäisen runsas sokeripitoisuus parantaa säilyvyyttä, koska sokeri sitoo kaiken vapaan veden, eikä bakteereilla ole tilaa liikkua ruoan perässä. -Ehkä.
5-prosenttiset juomat säilyvät maailman tappiin asti - minulla on esim. kokoelmissa pari korillista vuonna 1998 valmistettua siideriä, joka ei ole mennyt miksikään eli on vielä 27 vuoden ikäisenä aivan kunnossa.
Jos taas tavoitteena on matala-alkoholinen tai jopa "alkoholiton" juoma, tulee jossakin vaiheessa hankaluuksia. No, 3,2 % ordinary bitter onnistuu helposti kotivalmistuksessakin, koska sitä valmistetaan ihan teollisestikin suuria määriä. Seuraava porras on entiset ykkösoluet, jotka ovat lagereita ja ovat siis alle 2,25 % vahvuisia. Ne pannan laimeasta vierteestä, jonka kantavierre on n. 7 %. Ja kyllä nekin juomakelpoisina säilyvät ainakin muutaman kuukauden.
Hankaluuksia kotioloissa tulee 0,5 % ja sen alle olevissa juomissa. Käymisteitse näitä on vaikea saada suoraan aikaan vaan ne vaativat vahvemman oluen käsittelyä prosesseilla, joilla alkoholipitoisuus alennetaan vaaditulle tasolle. Menetelmät ovat alipainetislaus tai käänteisosmoosi. Molemmat ovat kotioloissa vaikeita/kalliita/hankalia. Lisäksi laki kieltää tislauksen...
Lonkero (5,5 %) kyllä pilaantuu. t. joskus puolikorillista kaatanut viemäriin
Miten pilaantuminen ilmeni?
Vilijami kirjoitti:Miten pilaantuminen ilmeni?
Maku oli ... No siitä on aikaa. Sain 24v lahjaksi 24 lasipulloa lonkeroa. Ei kulunut, joten jossain vaiheessa sitä ei enää halunnut juoda. Ei maistunut samalta. Pahalta.
Katselen YT kautta semmoisen leppoisen maalaisukon, Ainolan Jampan touhuja. Se on kai ihan pätevä panomies. Jotain palkintojakin on voittanut noista hommista. Tänään tuli video oluen käymään laittamisesta ja käymisen aikaiset hommat. Jokunen viikko sitten se mäskäsi sen toisella videolla. Tässä nämä videot, jos jotakuta kiinnostaa. Melko tekninen on tämä panosuoritus, mutta tämän muut hommat on enempi maalaismeininkiä.
Mäskäysvideo
Käyminen
No tässä tulee vastapainoksi helppo ja halpa ohje urbaaniympäristössä(kin) valmistettavaksi vahvaksi kotikaljaksi.
Löysin eilen keittiön laatikosta Bonnen kotikaljauutteen, josta oli päiväys mennyt pari viikkoa sitten. Äkkiä käyttöön, mutta millä reseptillä? Purkin kyljessä on ohje 8,5L vettä, 400g sokeria, 6g kuivahiivaa ja tämä mallasuutepurkki. Tämähän on kiva, mutta vesimäärää vähennetään, joten tällä kertaa tehdään 5 litran astiaan. Lopputuotteen vahvuus on keskiolutluokkaa. 5 litran erä maksaa alle 5€. Tämä on todella matalan kynnyksen kokeilu jokaiselle vähänkään asiasta kiinnostuneelle.
Ainolan Jamppa teki hienon keskeltä kannettavan 6 pullon korin. Pitäis tehdä pari tällaista itsekin.