Sivu 4/30

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 30 Marras 2021, 20:35
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: 30 Marras 2021, 19:52

Tuo on humpuukia.

Tätä mieltä olin itsekin, mutta kiitos varmistuksesta.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 18:52
Kirjoittaja Vilijami

Volgansieni saapui ja pötköttelee astian pohjalla. Sokeriteetä päälle.

IMG_20211201_161809.jpg
IMG_20211201_161743.jpg

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 18:53
Kirjoittaja Vilijami

Nyt vain odotellaan viikko, sitten pullotus.

IMG-20211201-WA0010.jpeg

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 19:42
Kirjoittaja jori

Panitko tuolle turbaanin päähän. Tuotahan ei siis peitetä kannella, eikä vesilukolla, sillä volgansienen pitää saada ilmaa kasvaakseen.

Tuo turbaani viittaa tässä videolla esitettyyn kombuchan valmistusohjeeseen.
https://www.youtube.com/watch?v=_0hC_qiBoE8


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 21:23
Kirjoittaja Vilijami

Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 22:21
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 01 Joulu 2021, 21:23

Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?

Tuossa ei ole kyse paineesta, jonka pitää päästä ulos, vaan kaasujen vaihtumisesta. Hapen pitää päästä sisään ja hiilidioksidin ulos. Siksi tuo turbaani, tai mikä vain huokoinen kansi olisi parempi.

Turbaani kombuchalle.png
Turbaani kombuchalle.png (319.37 KiB) Katsottu 2262 kertaa

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 22:44
Kirjoittaja Vilijami

No laitetaan sitten rättikansi :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 22:55
Kirjoittaja Vilijami

Tarkistin ominaispainomittarin puhtaalla 20 asteisella vedellä, näytti tasan 1,000

Joulusahdin ominaispaino oli nyt 1,002.
Pitäskö se jo pullottaa, vaikka se ei ole käynyt kuin 5 päivää?
Maku oli tosi kuiva, siis niinkuin kuiva valkoviini.
Onko se normaalia tässä vaiheessa?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 22:58
Kirjoittaja Pastori
jori kirjoitti: 01 Joulu 2021, 22:21
Vilijami kirjoitti: 01 Joulu 2021, 21:23

Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?

Tuossa ei ole kyse paineesta, jonka pitää päästä ulos, vaan kaasujen vaihtumisesta. Hapen pitää päästä sisään ja hiilidioksidin ulos. Siksi tuo turbaani, tai mikä vain huokoinen kansi olisi parempi.
Turbaani kombuchalle.png

Juuri niin. Mulla on siis tölkin kantena puuvillaharso, kuminauharenksulla tieteskin kiinni.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 23:14
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: 01 Joulu 2021, 22:58

kuminauharenksulla tieteskin kiinni.

No nyt on mullakin


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 01 Joulu 2021, 23:16
Kirjoittaja Vilijami

Nytpä löytyi asiapitoinen uuteoluen valmistusohje. http://www.pcuf.fi/jarmala/0kkuute.html
Jotain tuttua tuossa nimessä on :wink:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 02 Joulu 2021, 00:22
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 01 Joulu 2021, 22:55

Tarkistin ominaispainomittarin puhtaalla 20 asteisella vedellä, näytti tasan 1,000

Joulusahdin ominaispaino oli nyt 1,002.
Pitäskö se jo pullottaa, vaikka se ei ole käynyt kuin 5 päivää?
Maku oli tosi kuiva, siis niinkuin kuiva valkoviini.
Onko se normaalia tässä vaiheessa?

No käykö se vielä? Mittaa ominaispaino 24 tunnin välein. Jos se on laskenut yhden pykälän (0,001) tai enemmän, se käy vielä, jolloin ei pulloteta.

Tuo oli alkuaan sen verran laimeaa vierrettä, että se varmasti käy täysin kuivaksi. Jos haluaa makeutta, juotavaksi otettu lasillinen kannattaa makeuttaa sokerilla vasta juuri ennen nauttimista. Jos ei halua hiilidioksidin karkaavan, makeutus pitää tehdä sokeriluoksella.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 04 Joulu 2021, 21:12
Kirjoittaja Vilijami

Ominaispaino ei enää muuttunut. Siispä pullotukseen. Jälkikäymissokeria 0,8% per 20L eli 160g liuotin pariin litraan olutta. Tässä vaiheessa tuli hässäkkää, enkä ehtinytkään alkaa pullotuspuuhiin.

Yöllä mietin kuohahtaako tuo 2 litran astia tyhjäksi, kun sokeria on niin tuntuvasti, mutta ei. Mitään ei ollut tapahtunut vuorokaudessa. Miksi? a) oliko vierre niin sokerista että hiiva tukehtui? Vai b) oliko pinnasta otettu erä jo niin hiivatonta?

Muoks. Huomatkaa lattiakaivo nurkassa, eikä keskellä lattiaa kuten yleensä. Lattiassa voi käyttää tällöin isoa laattaa eli lattia on suora, mutta koko lattia kaataa nurkkaa kohti.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 04 Joulu 2021, 22:01
Kirjoittaja Vilijami

Erä pullotettu ja viety talliin +15 asteen lämpötilaan jälkikäymään.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 04 Joulu 2021, 22:42
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 04 Joulu 2021, 22:01

Erä pullotettu ja viety talliin +15 asteen lämpötilaan jälkikäymään.

Noniin. Kyllä se jouluksi ehtii.
Miten muuten desinfioit nuo muovipullot? Sillä kvatillako?