Sivu 4/8

Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 15 Joulu 2024, 21:08
Kirjoittaja torneol

Liekö tuosta syystä keittoruuat terveellisiä? Toki koostumus useasta eri juureksesta on jo sinällään hyvä, mutta omassa liemessään hautuessa pysynee ominaisuudet paremmin lopputuotteessa.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 15 Joulu 2024, 21:14
Kirjoittaja Vilijami
jori kirjoitti: 15 Joulu 2024, 20:27

Joivat perunoiden keitinvettä ja söivät perunankuoria.

Olen koko ikäni syönyt perunat kuorineen, koska ne maistuvat paremmalta siten.
Aikaisemman jankutusta, mutta elämä on liian lyhyt mauttomille vetisille tai edes keskinkertsisille perunoille. Puikula, Siikli tai Annabelle kelpaa, muut ovat ala-arvoisia. No ehkä hyvä pieni Rosamunda kelpaa, jos sitä jostain löytyy.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 15 Joulu 2024, 21:22
Kirjoittaja Vilijami
torneol kirjoitti: 15 Joulu 2024, 21:08

Liekö tuosta syystä keittoruuat terveellisiä? Toki koostumus useasta eri juureksesta on jo sinällään hyvä, mutta omassa liemessään hautuessa pysynee ominaisuudet paremmin lopputuotteessa.

Terveellisiä ehkä, mutta yleensä raivostuttavan mauttomia kirkasliemisenä.
Tomaatti- tai sulatejuustoliemellä ovat hyviä tai luuliemellä todella hyviä, mutta kirkaslieminen alle tunnin pikakeitto on -minun mielestäni- raaka-aineita halveksivaa mauttomuutta.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 15 Joulu 2024, 21:25
Kirjoittaja janx

No (tietenkin) samasta syystä perunoiden keitinvesi auttaa kihdissä, koska C-vitamiini laskee veren uraattipitoisuutta.

C-vitamiinin tiedetään pienentävän seerumin uraattipitoisuutta. Se voimistaa uraatin eritystä virtsaan ja vähentää uraatin tuotantoa. Tutkimuksissa on yleensä käytetty noin 500 mg:n C-vitamiinilisää.

Lähde: https://reumaliitto.fi/reuma-aapinen/ki ... 3%A4%C3%A4.

Perunoiden kuoriminen ennen syöntiä ja kuorineen keitettyjen perunoiden keitinveden juomatta jättäminen liittynee kasvisten luontaisiin myrkkyihin. Kuoriminen vähentää näitä aineita.

Ylen mukaan perunankuorissa on runsaasti kasvisten luontaisia myrkkyjä glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat ihmiselle haitallisia. Samoja aineita löytyy myös vihertyneistä perunoista. Glykoalkaloidit suojaavat perunaa tuholaisilta ja taudeilta silloin, kun peruna on vielä maan alla.

Lähde: https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista ... 04511.html

Edit: Lemmikeille ainakin vaarallisia määriä päätynyt kuppiin asti.
"Perunan sisältämä myrkky syy lemmikkien vakaviin oireisiin, varmistaa Ruokavirasto"
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uut ... 44677fc1d2


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 11:28
Kirjoittaja torneol
Vilijami kirjoitti: 15 Joulu 2024, 21:22
torneol kirjoitti: 15 Joulu 2024, 21:08

Liekö tuosta syystä keittoruuat terveellisiä? Toki koostumus useasta eri juureksesta on jo sinällään hyvä, mutta omassa liemessään hautuessa pysynee ominaisuudet paremmin lopputuotteessa.

Terveellisiä ehkä, mutta yleensä raivostuttavan mauttomia kirkasliemisenä.
Tomaatti- tai sulatejuustoliemellä ovat hyviä tai luuliemellä todella hyviä, mutta kirkaslieminen alle tunnin pikakeitto on -minun mielestäni- raaka-aineita halveksivaa mauttomuutta.

Kyllä on vika kokissa, jos normi keitto on mautonta. Oli sitten kala-, jauheliha-, makkara-, tai mikä vaan soppa. Mausteita tehdään myyntiin asti. Kokeilemalla oppii.

Toki makuasioita, mitä suuremmissa määrin. Toisille piisaa vähempi, toiset kaipaa enempi.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 13:07
Kirjoittaja janx

Makuasioista voi kiistellä. Faktoista ei kannata.

En muista syöneeni mautonta keittoa. Omasta mielestäni ne valitettavasti pilataan usein tomaateilla tai maitotuotteilla. Siksi teen lähinnä kirkkaita keittoja.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 13:20
Kirjoittaja Vilijami

Kalakeitto kermalla ja sitruunalla on hyvää, mutta kirkasliemiset perusjauheliha- ja makkarakeitto kuuluvat ”ei rauhan aikana” syötävään polttoainetyyppiseen ravintoon. Mausteita on saatavana ja on hyvä käyttää, mutta ei niillä makuun syvyyttä ja umamia saa aikaiseksi.

Tiedän että olen vaativa maun suhteen ja kun tiedän senkin että ruoasta voi tehdä myös hyvää. Palaute tekemistäni sapuskoista on ollut erittäin positiivista.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 13:29
Kirjoittaja janx

Mä syön elääkseni. En elä syödäkseni. Siinä se ero. Pätkäpaasto on kiva, kun ei tarvi moneen tuntiin ajatellakaan syömistä.

No ehkä syömisen nautinto joskus vielä palaa. Fodmap ainakin lupailee hyvää. Multicookerin myötä laitan jo parikin kertaa viikossa itse ruokaa. Pitää opetella tekemään sillä lisää.

Edit: Ei ole pariin kolmeen vuoteen oikein mitään suolaa kummempaa uskaltanut mausteeksi laittaa. Maitoa en ole käyttänyt yli 20 vuoteen. Tomaatit vain tuntuvat liian happamilta syötäväksi.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 18:13
Kirjoittaja torneol
Vilijami kirjoitti: 16 Joulu 2024, 13:20

Tiedän että olen vaativa maun suhteen ja kun tiedän senkin että ruoasta voi tehdä myös hyvää. Palaute tekemistäni sapuskoista on ollut erittäin positiivista.

Kerro joku, joka on saanut ruuastaan huonoa palautetta. Suomalainen kulttuuri on vähän sen tyylinen, että rakentavaa saati huonoa palautetta ei juuri anneta.

Hyvän ruuan tekeminen ei ole niin vaikeaa, kun jotkut luulee. Toki wellingtonit on erikseen, mutta arkiruoka. Janxin kanssa samoilla linjoilla ruoka on polttoainetta. Mutta ei sen pahaa tarvitse olla. Toisaalta, ruuan tehtävä on pitää meidät hengissä, hyvä maku on plussaa.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 19:58
Kirjoittaja jori

Hyvä maku kertoo, että tämä tekee hyvää kropalle ja mielelle.
Kuulostaa hieman oudolta puhua "polttoaineesta" ja hyvästä mausta samassa kappaleessa.
Nyt kun teillä on painekattila, kokeilkaa luuliemen vaikutusta makuun ja terveyteen. Tuollaisen multicookerin voi mainiosti laittaa luomaan luulientä siksi aikaa, kun nukkuu ja kun seuraavan päivän touhottaa töissä. Kun tulee kotiin, siitä saa aivan uudenlaisen keiton. Jos olet kuvitellut, että "polttoainekeitto" on ihan hyvää, saattaa tämä yllättää. (Tai siis, jos oikein olen käsittänyt, että tuon voi ohjelmoida hauduttamaan luita useamman tunnin, tai vaikka vuorokauden.)


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 21:06
Kirjoittaja Vilijami

Voi että -luulientä- mikä taivaallinen ihanuus. Pitääpä pitkästä aikaa tehdä tuota!


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 21:56
Kirjoittaja Härski

Eikös juuri se ole maukkaan kirkasliemisen sopan ydin.

Ei vaan nykyään tahdo löytää luita ihan tuosta vain.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 16 Joulu 2024, 22:46
Kirjoittaja janx

Instant Pot duossa taisi slow cookerin maksimiaika olla 48 tuntia. Mä en vaan käytä sitä valvomatta. Eli kun se on toiminnassa, olen paikalla ja hereillä. Luultavasti vakuutusyhtiöni kotivakuutuksen ehdot ovat kanssani samaa mieltä. Sama pätee esim. pesukoneisiin. Pientä pränttiä kannattaisi lukea.

"Vakuutusyhtiöiden mukaan pesukonetta pitää valvoa, mutta onko silloin myös oltava valveilla? (toim. huom. Ei ole - myös koiran voi käyttää pikaisesti ulkona tai hakea postit tms. - kuten tässä tapauksessa) – katso viisi vinkkiä vahinkojen välttämiseen" https://www.helsinginuutiset.fi/teemat/5349002

Luuliemi ja kihti eivät myöskään ole valitettavasti yhteensopivia. "Luuliemi ja kalan perkeistä tehtyä kalaliemi, sillä niiden glysiini muuttuu kihdistä kärsivillä nopeasti virtsahapoksi". Annostus tosin tässäkin saattaisi vähäisenäkin riittää maun tuomiseen, mutta en ajatellut kokeilla, koska kihtikohtaus on erittäin kivulias ja invalidisoiva. Lisäksi jokainen kohtauksen aiheuttama niveltulehdus tuhoaa niveltä kohti nivelrikkoa. Korkeat uraattiarvot
(Hyperurikemia) ovat myös yhteydessä isompaan riskiin tietyissä kansantaudeissa.

Epidemiologisssa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että hyperurikemia olisi sydän- ja verisuonitautien itsenäinen riskitekijä mutta toistaiseksi ei ole selvästi osoitettu, että hoitamalla suuria uraattipitoisuuksia lääkkein voitaisiin ehkäistä näitä sairauksia tai parantaa niiden ennustetta (Avram ja Krishnan 2008 Feig ym. 2008). Pelkän hyperurikemian hoitoon lääkkeillä ei ole perusteita myöskään siksi, että allopurinolilla on potentiaalisesti vaarallisia haittavaikutuksia. Oireettoman hyperurikemian suositeltavin hoito ovat elämäntapamuutokset ja ruokavalio.

Lähde: https://www.duodecimlehti.fi/duo98904

Mutta Aimon tukuista voisi saada luita.

Edit: Kuten sanottua. En ole muutamaan vuoteen juuri muuta maustetta käyttänyt kuin mineraalisuolaa ja yrttejä (niitäkin rajallisesti K-vitamiinin takia).
Edit: Ehkä reilulla (500-1000 mg/vrk) C-vitamiinikuurilla voisi uskaltaa syödä luulientä, mutta miksi? Olen pärjännyt tähänkin asti ilman. Lisäksi tuon Allopurinolin aloittamisen haluan välttää viimeiseen asti. Sitä on jo tyrkytetty.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 01:32
Kirjoittaja ajarmala
janx kirjoitti: 16 Joulu 2024, 22:46

Allopurinolin aloittamisen haluan välttää viimeiseen asti. Sitä on jo tyrkytetty.

Mitäs vikaa allopurinolissa on?


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 04:58
Kirjoittaja janx
ajarmala kirjoitti: 17 Joulu 2024, 01:32
janx kirjoitti: 16 Joulu 2024, 22:46

Allopurinolin aloittamisen haluan välttää viimeiseen asti. Sitä on jo tyrkytetty.

Mitäs vikaa allopurinolissa on?

Edit: Poistin tästä hieman. Lue edellinen viestini.

"Oireettoman hyperurikemian suositeltavin hoito ovat elämäntapamuutokset ja ruokavalio.", vaikkakin kihtikohtaus on jo oire, niin jos mahdollista, hoidan tätä ruokavaliolla niin pitkään kuin mahdollista.

En kaipaa millään muotoa mitään ruoka-aineita (esim. Maksa hyi, vedenelävät yms.), jotka kihtiä aiheuttaa, niin mitä vikaa on "ruoka olkoon lääkkeesi" -ajattelussa sitten on. Tässä tapauksessa ruuattomuus.

T. kun IBSiin ei ole lääkettä, ei sitä ole tyrkytetty ja ruokavalio on ainoa hoitomuoto, sitten se ok lääketieteellekin