Sivu 5/30

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 04 Joulu 2021, 23:09
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: 04 Joulu 2021, 22:42

Miten muuten desinfioit nuo muovipullot? Sillä kvatillako?

Sillä. Huuhtelin monta kertaa desinfioinnin jälkeen. Oisko pitänyt huomioida jotain?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 05 Joulu 2021, 07:08
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 04 Joulu 2021, 23:09

Sillä. Huuhtelin monta kertaa desinfioinnin jälkeen. Oisko pitänyt huomioida jotain?

Ei. Teit juuri oikein.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 08 Joulu 2021, 18:24
Kirjoittaja Vilijami

Malttamattomuuttani pitihän se yksi pullo avata ja maistaa!
Koko hiivasameus oli laskeutunut pullon pohjaan. Väri on melko lähellä cocacolan väriä. Maku on edelleen kuivahko, mutta äärimmäisen notkea juoda. Kaupan oluet välillä tökkää kurkkuun ja joutuu nielaisemaan kovasti. Tämä omavalmiste vaan soljui kurkusta alas.

Hiilihappoa oli vielä maltillisesti, mutta oli kuitenkin. Arin ohje sekoittaa jälkikäymissokeri koko erään on ihan mahtava oivallus. Tällöin kaikki pullot jälkikäyvät samalla tavalla.

Maku on melko lähellä sitä sahtia, mitä olen maistanut ravintola Zetorissa, mutta raikkaampi ja vähemmän alkoholinen. Tosi tyytyväinen olen jo tähän ensimmäiseen, mutta takuulla ei viimeiseen tuotantoerään.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 08 Joulu 2021, 19:07
Kirjoittaja Vilijami

Hiivoista kaipaisin jykevää tietopakettia. Tietoa löytyy vähän sieltä ja hieman täältä. Onko tietoa mihin sitä olisi kasattu yhteen paikkaan?

Tuossa uutepurkin mukana tuleva hiiva käyttäytyi näin:
”SafAle S-04 on Englantilainen ale hiiva, joka käy nopeasti pakkautuen käymisen loputtua tiiviiksi köntsäksi käymisastian pohjalle. Tuottaa kirkkaan ja melko neutraalin lopputuloksen.”
Ero oli selkeä verrattuna pullahiivaan.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 09 Joulu 2021, 00:50
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 08 Joulu 2021, 19:07

Hiivoista kaipaisin jykevää tietopakettia.

Hiivakauppiailla on omilla sivuillaan hiivojensa luonnehdinnat, esim. Fermentis: https://fermentis.com/en/


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 09 Joulu 2021, 12:09
Kirjoittaja Vilijami

Kävin tutkimassa tuota fermentiksen sivua ja hyvät oli tuotteen kuvailut.
Siitä innostuneena etsin käyttämäni Finlandia olutuutteen sivuja. https://www.senson.fi/products/finlandia-home-brew/ Yllätyksekseni Finlandia uute olikin Suomalaista valmistetta. Nykyään tuollainen yltiökotimaisuutta korostava nimi viittaa yleensä uudelleen brändättyyn chinatuotteeseen.
Uutettani luonnehdittiin: Dry, slightly roasty and wine-like, sharply malty, aromatically hopped, ja kun tähän lisätään vielä ruismallas ja katajanmarjat, niin täsmälleen luvatun kaltainen lopputuote tuli.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 09 Joulu 2021, 12:57
Kirjoittaja Vilijami

Kombuchan pullotin ja pääsin jo vähän maistamaan. Olipa huima makuelämys. En ole ennen maistanut ikinä, mutta tätä olen kaivannut aina. Vaikea kuvailla hapatetun teen makua, mutta tämän valuessa nielusta kohti mahaa tunsin kun koko ruoansulatusjärjestelmä huokasi helpotuksesta. Uutta satsia pöhisemään heti!


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 16:54
Kirjoittaja Vilijami

Onkohan Pastori lähettänyt minulle turbosienen? Volgansieni kasvaa aivan tajutonta vauhtia ja uusi satsi valmistuu neljässä (4) vuorokaudessa. Pidempi aika tekee kombuchasta viinietikkaa.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 17:06
Kirjoittaja jori

Jos sieni kasvaa kokoa liikaa, voi sitä rajoittaa rajoittamalla ilman / hapen saantia. Paljonko käytät sokeria litrassa teetä.

70-75 g litraa kohti lienee suositeltava vahvuus. Jos sokeria on enemmän, tulee kombuchasta happamampaa, kuten kiljusta tulee alkoholipitoisempaa, jos sokeria mättää enemmän.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 17:24
Kirjoittaja Vilijami
jori kirjoitti: 12 Joulu 2021, 17:06

Jos sieni kasvaa kokoa liikaa, voi sitä rajoittaa rajoittamalla ilman / hapen saantia. Paljonko käytät sokeria litrassa teetä.

70-75 g litraa kohti lienee suositeltava vahvuus. Jos sokeria on enemmän, tulee kombuchasta happamampaa, kuten kiljusta tulee alkoholipitoisempaa, jos sokeria mättää enemmän.

Kolmeen litraan teetä olen laittanut 210g sokeria, eli suosituksella mennään.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 18:37
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 12 Joulu 2021, 16:54

Onkohan Pastori lähettänyt minulle turbosienen? Volgansieni kasvaa aivan tajutonta vauhtia ja uusi satsi valmistuu neljässä (4) vuorokaudessa. Pidempi aika tekee kombuchasta viinietikkaa.

Se on hyvässä iskussa ja tottunut viileeseen.

jori kirjoitti: 12 Joulu 2021, 17:06

Jos sieni kasvaa kokoa liikaa, voi sitä rajoittaa rajoittamalla ilman / hapen saantia. Paljonko käytät sokeria litrassa teetä.

70-75 g litraa kohti lienee suositeltava vahvuus. Jos sokeria on enemmän, tulee kombuchasta happamampaa, kuten kiljusta tulee alkoholipitoisempaa, jos sokeria mättää enemmän.

En nyt lähtis happea salpaamaan ennenkuin pohtisin että mimmoinen lämpötila sillä on.

Mulla siis on n. 8 päivää se minkä pidän vaihetta 1.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 19:10
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: 12 Joulu 2021, 18:37

En nyt lähtis happea salpaamaan ennenkuin pohtisin että mimmoinen lämpötila sillä on.

21-22 astetta on huoneessa, mutta toki siinä läheisyydessä on tiskikone, uuni, keittolevyt, kahvinkeitin ja leivänpaahdin, mitkä voivat nostaa lämpötilaa apupöydällä.
Eka satsiin laitoin noin 8cm halkaisijalta olevan pyöreän sienen. Viikon päästä se oli pohjalla ja pinnalla kellui 6mm paksu 13x16cm kokoinen sieni.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 19:55
Kirjoittaja Pastori

Jep. Joka setissä syntyy uusi SCOBY.

Tuntuu aika lyhyeltä se 4 päivää kyllä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 12 Joulu 2021, 21:25
Kirjoittaja Vilijami

Nooh, eipä tässä ole kuin vasta parin erän kokemus. Ei ole vielä tutustuttu scobyn kans riittävästi.
Oisko tuhannen litran jälkeen viisaampi :wink:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 13 Joulu 2021, 09:56
Kirjoittaja Pastori

Ootko jo antanut kaverille uuden nimen? Tämä mun yksilö on Teijo, siirtopäivästä ihan vaan napattu :)