Sivu 5/8

Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 09:10
Kirjoittaja ajarmala
janx kirjoitti: 17 Joulu 2024, 04:58

En kaipaa millään muotoa mitään ruoka-aineita

Minun mielestäni taas maksa on namia, kuten myös sinisimpukat merimiehen tapaan Belgessä. Näiden lisäksi haluaa kitata (koti)oluttta sellaisesti sopivasti. Olen nyt syönyt allopurinolia muutaman vuoden, mutta en ole luopunut oluesta ja kihtikohtauksia ei ole tullut. Tosin, olen kyllä luopunut riistasta, pienistä kaloista ja kanan nahasta. Hmm? Jos allopurinolia syömällä voi juoda olutta, niin se sopii minulle. ;-)


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 11:33
Kirjoittaja Vilijami
Härski kirjoitti: 16 Joulu 2024, 21:56

Eikös juuri se ole maukkaan kirkasliemisen sopan ydin.

Ei vaan nykyään tahdo löytää luita ihan tuosta vain.

Onon, nuinhan kirkasliemisestä keitosta tulee loistavaa, mutta vesi+lihaliemikuutio+pakastejuurespussi+raaka hk:n blå oksettaa jo ajatuksena.

Meillä on täällä https://www.torinlihamestari.net/ , jolta saa monenlaisia luita 4-6€/kg hintaluokkaan.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 16:39
Kirjoittaja torneol
Vilijami kirjoitti: 17 Joulu 2024, 11:33

[Onon, nuinhan kirkasliemisestä keitosta tulee loistavaa, mutta vesi+lihaliemikuutio+pakastejuurespussi+raaka hk:n blå oksettaa jo ajatuksena.

Jäi aikaisemmin kirjoittamatta, että ruoka kuin ruoka lähtee hyvistä raaka-aineista. Toki jos se tuolla set upilla tehdään, niin onhan se, no jos nyt ei pahaa, niin ei välttämättä hirmu nautinnolistakaan lusikoitavaa. Ehkä juuri ja juuri sitä polttoainetta.

Tuoreet raaka-aineet ja esim. luomuna porkkanat yms. (oman empiirisen tutkimuksen mukaan näillä on tolkuton vaikutus) niin alkaa olla aihio kasassa. Kyrsänä ehkä joku muu kuin mainittu eines, mahdollisesti sekin pannun kautta.

Ei ehkä kiireisen päivän sörsseli, mutta jos aikaa on niin humppa soimaan ja ukko kyökkiin. Itse huomaan ruuan olevan hyvää, kun teini ottaa lisää. Silloin ei olla ainakaan pahasti pielessä.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 17:29
Kirjoittaja janx

Kihtikeskustelua on käyty aikaisemminkin. Jatketaan sitä täällä jos tarvetta... viewtopic.php?p=157427#p157427
t. Offtopic-mies

Tänään tuli uusi pönttö. Pitäisi jaksaa avata, mutta noin nollan tunnin yöunet ei oikein tässä vaiheessa enää meinaa riittää.

Instant Pot® Duo Crisp™ + Air Fryer 6QT.
Kuva


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 18:08
Kirjoittaja janx

Eikö ole muka mitään muuta tapaa maustaa keittoa hyväksi kuin luuliemi? Kasvisliemi ilman sipulia?

"How To Make Vegetable Broth (Instant Pot)"
https://asimplepalate.com/blog/how-to-m ... stant-pot/

Tosiaan mm. porkkanoissa voi olla melkoinen makuero.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 20:07
Kirjoittaja jori

Luuliemi on se keitto. Porkkana on mauste. :)
Vuohenputkesta tulee kyllä hyvä keitto, muttei sitä ole tarjolla kuin keväisin. :roll:


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 20:11
Kirjoittaja Vilijami

Ensin pitää olla näitä kaikkia: rasvaa, happoa, suolaa ja sokeria.
Toiseksi pitää olla vähintään yhtä tai mielummin useampaa näistä: tomaatti, sienet, sipulit, juustot, eläimet maalta tai mereltä.
Kolmanneksi maillard reaktio on enemmän kuin suotavaa.
Muussa tapauksessa ruoka on sitä polttoainetta.

Olen itse joutunut vuosien varrella mahavaivojen takia tinkimään nuista edellä mainitusta, mutta silloin tympäisee koko ajan.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 20:24
Kirjoittaja janx

Jo tuo minun ensimmäinen risotto oli mielestäni oikein hyvää ja maukasta eikä se mitään kovin ihmeellistä mausteiltaan ollut.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 17 Joulu 2024, 22:12
Kirjoittaja janx

Ensimmäiset tähtitortut tehty Airfryer -ominaisuudella. 180 astetta ja 10 min. Alempi oli vähän vaaleampi kuin ylempi. Ite en maistanut, kun vilja ja luumu ovat fodmappia.

Airfryer_tähtitorttu.JPG

Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 18 Joulu 2024, 15:31
Kirjoittaja janx

Tuli vahingossa 11h hautunutta riisipuuroa taas. Eli minuutti paineessa ja sitten vaan annetaan olla. Oli edelleen lämmintä, vaikka laite ei siis päällä hautuessa.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 18 Joulu 2024, 17:43
Kirjoittaja Vilijami

Melkoinen lämpöeristys, jos minuutin on päällä ja 11h jälkeen vielä lämmintä :shock:


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 18 Joulu 2024, 19:15
Kirjoittaja janx
Vilijami kirjoitti:

Melkoinen lämpöeristys, jos minuutin on päällä ja 11h jälkeen vielä lämmintä :shock:

Ei se ihan koko totuus ole, koska paineistettu aika alkaa vasta useamman minuutin lämmittelyn jälkeen. Periaatteessa voi käyttää vedenkeittimellä keitettyä vettä.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 18 Joulu 2024, 22:33
Kirjoittaja janx

Nopeita reseptejä.


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 19 Joulu 2024, 12:03
Kirjoittaja janx

Polttoainerisotto

(toim.huom. vaikka hyviin tapoihin kuuluisi ilmoittaa joitakin pääraaka-aineita reseptin nimessä, tämä resepti ei sisällä mitään tunnettua kemikaalista polttoainetta)

  • 400 g jauhelihaa
  • 2 porkkkanaa kuorittuna ja pätkittynä
  • 2 tl lihaliemijauhetta
  • 2 dl riisiä (keittoaika paketissa 6-8min + muutaman minuutin haudutus)
  • 2 dl vettä
  • mineraalisuolaa
  • tilkka oliiviöljyä

Lisää pataan kaikki ainekset paitsi vesi
Ruskista jauheliha Sauté-ominaisuudella ja muutkin aineet mukkelis makkelis
Valitse "Pressure cook Hi" -> "5 min"
Odota
Päästä paineet (myös kattilasta)
Avaa kansi
Syö (lautaselta tai suoraan potista)

Taidan olla vähän yksinkertainen, mutta tämäkin maistuu hyvältä. :D


Re: Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 19 Joulu 2024, 12:20
Kirjoittaja ajarmala
janx kirjoitti: 19 Joulu 2024, 12:03
  • 2 dl riisiä (keittoaika paketissa 6-8min + muutaman minuutin haudutus)
  • 2 dl vettä

Anteeksi mielipiteeni, mutta aika vähän vettä tuota riisimäärää kohti. 1 dl pitkäjyväistä riisiä näkyi painavan 83 g eli reseptissä on 166 g riisiä. Siihen 200 g vettä antaa vesi/riisi -suhteeksi vain 120 %. Mielestäni aika vähän.

Itse keitän riisini usein jopa 400 %:n vesisuhteella, jolloin 100 g riisiä + 400 g vettä antaa tulokseksi 500 g hyvin pehmeää riisiä. Jos haluaa kovempia lopputuloksia, joissa on enemmän purutuntumaa, niin voi käyttää 333 % tai 266 % tai 200 % vettä. Ja sinun reseptissäsi oli 120 %, joka varmaan sopii myös ihan hyvin.

Meinaan siis, että kun insinöörejä olemme, pitää riisinkeittoprosessi määritellä matemaattisesti tarkasti ja helposti ymmärrettäväksi.