Sivu 6/7
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 27 Maalis 2015, 20:54
Kirjoittaja PW
vph kirjoitti:Huh. Lajimäärityksestä pitänee olla aika varma, jos noita putkia uskaltaa ravinnoksi käyttää. Jotkuthan noista putkista ovat erittäin myrkyllisiä, eikö?
Sinänsä tuollainen "oman maan pesto" kyllä kuulostaa pahuksen hyvältä.
Joo hyvä se on tietää, mitä luonnosta kerää.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 28 Maalis 2015, 11:13
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:vph kirjoitti:Huh. Lajimäärityksestä pitänee olla aika varma, jos noita putkia uskaltaa ravinnoksi käyttää. Jotkuthan noista putkista ovat erittäin myrkyllisiä, eikö?
Sinänsä tuollainen "oman maan pesto" kyllä kuulostaa pahuksen hyvältä.
Joo hyvä se on tietää, mitä luonnosta kerää.
Tai pakastealtaasta. http://yle.fi/uutiset/kasvispakaste_ved ... ia/6642479
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 17 Syys 2015, 07:54
Kirjoittaja jviirret
Tulee huono omenavuosi. Viime syksynä jänikset kuori pari puuta kuoliaaksi. Satoa neljästä elävästä tuottaa kunnolla yksi ja sen omenoihin on iskenyt joku tuholainen joka järsii mustia pilkkuja kuoriin
Omenat on viime vuotista pienempiä, eli ei vihti senkään vertaa kuoria.
Noh, pilkut ei juuri makuun vaikuta, pilkoin pari uunipellillistä kuorineen kuivumaan pannuhuoneeseen. Saapa nähdä kuivuuko kun on niin lämmintä ja kosteaa 
Jukka
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:07
Kirjoittaja PW
jviirret kirjoitti:Tulee huono omenavuosi. Viime syksynä jänikset kuori pari puuta kuoliaaksi. Satoa neljästä elävästä tuottaa kunnolla yksi ja sen omenoihin on iskenyt joku tuholainen joka järsii mustia pilkkuja kuoriin
Omenat on viime vuotista pienempiä, eli ei vihti senkään vertaa kuoria.
Noh, pilkut ei juuri makuun vaikuta, pilkoin pari uunipellillistä kuorineen kuivumaan pannuhuoneeseen. Saapa nähdä kuivuuko kun on niin lämmintä ja kosteaa 
Jukka
Joo, aika paljon vähemmän tulee tännekin omenoita ja ilmeisesti pihlajanmarjakoin syömiä nekin. Muutamaan puuhun tulee kohtalaisesti.
Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:12
Kirjoittaja jviirret
PW kirjoitti:Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.
Jos ne on lähellekkään yhtä vetisiä kuin kaupan päärynät niin ei kuivaamalla jää kuin kuoret 
Vois tosiaan kuvitella että paistettujen kasvisten sekaan laitettuna antaa vähän saman vaikutelman kuin hunajakin. Voisikohan niitä pakastaa kuin tomaattia? Eli pilkkoo ja laittaa kerta-annos rasioihin. Varmaan mustuvat, mutta ei kai se haitaa jos ruuanlaittovaiheessa paistaa?
Jukka
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:44
Kirjoittaja Hopea
Kuivaamisen idea on juuri siinä, että päärynän tapaisesta tilaa vievästä tuotteesta tiivistetään se ydin makuineen ja mahdollisine ravintoaineineen. Aikaahan siinä menee, mutta lopputulos palkitsee. Yksi puullinen kuivattuja päärynöitä menee parin kilon muovipussiin. Pilkkomistyötähän siinä on ja tuotteiden pitää olla ensiluokkaisia, koska kuivatessa pienikin vika tahtoo pahentua.
Minulla on kuivuri, johon menee kaksi ämpärillistä omenaa kerralla. Siinä lämpöä voi säätää, joten yhdellä kerralla kuivattavien kannattaa olla samaa lämpösarjaa. Ei siis esim. jauhelihaa ja suppilovahveroita samaan satsiin. Molemmat kuivuvat kyllä yhdessä yössä mutta ihan eri lämmöillä.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 17 Syys 2015, 08:44
Kirjoittaja PW
jviirret kirjoitti:PW kirjoitti:Sensijaan ekaa kertaa tulee päärynöitä, yksi puu ihan täynnä - ei oo kokemusta kuinka kauan nuo säilyy puussa. Ehkä vois koittaa noita kuivata myös kun ei niitä kerkee kaikkia tommosena syödä. Kerran laitoin pannulle, papujen ja muun kasviksen sekaan - hyvää oli.
Jos ne on lähellekkään yhtä vetisiä kuin kaupan päärynät niin ei kuivaamalla jää kuin kuoret 
Vois tosiaan kuvitella että paistettujen kasvisten sekaan laitettuna antaa vähän saman vaikutelman kuin hunajakin. Voisikohan niitä pakastaa kuin tomaattia? Eli pilkkoo ja laittaa kerta-annos rasioihin. Varmaan mustuvat, mutta ei kai se haitaa jos ruuanlaittovaiheessa paistaa?
Jukka
Eivät oo niin mehukkaita, ainakaan vielä. Aattelin jos soseuttas ja sitten pakkaseen - tosin pakastin on aika täynnä - mustikkaa ja muuta
Luumujakin tulee - sopivasti.
Kasvimaalla, ekaa kertaa lehtikaalia - sitäkin oon laittanu pannuun, papujen sekaan, sekä salaatteihin - on kuulemma superfoodia, vielä ei oo supermiesolo 
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 18 Syys 2015, 16:39
Kirjoittaja vaaka
Päärynästä tehdään myös siideriä.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 19 Syys 2015, 00:55
Kirjoittaja ajarmala
vaaka kirjoitti:Päärynästä tehdään myös siideriä.
Eikä, vaan perryä. Siideri taas tehdään omenoista.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 20 Syys 2015, 08:11
Kirjoittaja vaaka
Joka täällä päin usein käännetään päärynäsiideriksi. Oikein tai väärin. Maun puolesta samaa sukua, mutta omaan makuun peryt ovat keskimäärin parempia, toisaalta siidereissä on suurempi vaihteluväli mausa, kun eri tyylejä on eri maissa. Tiesin kyllä perryn eron ja varmaan ulkomailla joku ottaisikin nokkiinsa perryn kutsumista sideriksi, mutta täällä periferiassa... Kunhan käyttä ja alas valuu, niin kauppansa tekee useimmille 
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 25 Tammi 2017, 12:36
Kirjoittaja PW
http://downshiftaaminen.blogspot.fi/201 ... .html#more
Löyty tommonen mehupuristus vinkki, ni laitoin tähän talteen jos ens vuonna taas vaikka tulee omenoita
Viime syksynä tuli aika paljon mutta ei tullut niitä kuivattua, eikä mehustettua - niitä on kuitenkin vieläkin säilössä, lähinnä Antonovkaa. Se alkaa nyt kypsyä ja pahin kirpeys on hävinny. En muista ett olis koskaan näin pitkälle omenat säilyneet ihan vaan ämpäreissä, muutaman asteen lämmössä.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 26 Tammi 2017, 10:55
Kirjoittaja vaaka
Oletko kokeillut viipaloida ja kuivattaa tuota lajiketta? Töissä sain minulle tuntematonta lajiketta ja hyvää tuli. Happamuus pitää loitolla pöpöjä, joten lienee kirpakkaa Antonovka.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 26 Tammi 2017, 11:03
Kirjoittaja PW
vaaka kirjoitti:Oletko kokeillut viipaloida ja kuivattaa tuota lajiketta? Töissä sain minulle tuntematonta lajiketta ja hyvää tuli. Happamuus pitää loitolla pöpöjä, joten lienee kirpakkaa Antonovka.
Joku vuos sittenhän niitä kuivateltiin porukalla, taitaa löytyy tästä ketjusta.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 08 Syys 2017, 17:37
Kirjoittaja terppa
Nyt tuntuisi sateisen kesän satoa olevan korjattavana
piti paluumatkalla ottaa ihan lakki päästä kun pipollinen kanttarelleja osui matkanvarrelle.
Eilen oli orakkaita sen verran runsaasti, että tein sadetakista nyytin. Sitten tuli kyllä vilu aika äkkiä puseroon.
Re: Sadonkorjuuvinkkejä
Lähetetty: 29 Loka 2017, 12:44
Kirjoittaja Grammarian
Wow mikä herkkuämpäri...
Tässä samaisia jatkojalostetussa muodossa. Ihan torilta poimittuna.
Kaurismakkarat kyljessä. S-marketista ammuttu.