Kasvisruokavalio

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7158
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

jviirret kirjoitti:

Kuvittelin että kasvisruokavaliolla paino pysyy automaattisesti kurissa. Ei ihan ehkä riitä, mutta suoli toimii paremmin ja säännöllisemmin.

Ongelmana on kasvisruoan kypsennystarve. Jos syö vain raakana syötäväksi kelpaavia kasviksia -vaikka kypsentääkin- niin automaattisesti jäävät lihottavat kasvikset pois valikoimasta.

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Vilijami kirjoitti:
jviirret kirjoitti:

Kuvittelin että kasvisruokavaliolla paino pysyy automaattisesti kurissa. Ei ihan ehkä riitä, mutta suoli toimii paremmin ja säännöllisemmin.

Ongelmana on kasvisruoan kypsennystarve. Jos syö vain raakana syötäväksi kelpaavia kasviksia -vaikka kypsentääkin- niin automaattisesti jäävät lihottavat kasvikset pois valikoimasta.

Ehkä kuitenkin enemmän pähkinät ja juusto. Vois pärjätä vähemmälläkin...

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3614
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja terppa »

jori kirjoitti:

Kotimaista salaattia, tomaattia ja kurkkua on kyllä läpi vuoden tarjolla aivan yleisesti, samoin brasilialaista härkää, josta tuolla karppauspuolella väännettiin. Väitänpä, että kotimaisia kasvihuonekasviksia syödään paljon yleisemmin, kuin laivalla tuotua nautaa. :roll:

Tuossa ruokaa laitellessa tuli fundeerattua tätäkin ketjua ja piti sitten heittää vastaväite eli harva kasvissyöjä varmaan brassihärkää korvaa tomaatilla ja kurkulla :)

Mulla siis porisemassa ihan identtinen kastike mitä joskus tein kanasuikaleista/fileista tms. jossa proteinia lihasta 96g, 400g pakkaus, päästöiltään vähiten kuormittavin liha eli co2 päästöt 2kg tolla pakettikoolla . Nyt se on korvattu jalotofun marinoidulla tofulla (300g), co2 päästöt 84g http://www.jalotofu.fi/jalotofu/vastuul ... ymparisto/, protskuja 54g.

Lisäksi pari pakettia valkoisia papuja eli 340g yhteensä (valutettu paino), protskua 23,8g. kuivalle pavulle päästöiksi kerrotaan 0,7kg kiloa kohden eli olisiko 238 g aika lähellä totuutta.

Co2 päästöt lihan korvaajilla tämänkertaisessa soppakattilassa on 322g verrattuna 2000g kananlihan päästöihin, naudanlihalla co2 päästöt 6000g, brassihärällä ruotsalaisten mukaan tuplaten http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmast ... ws_id=2921.

Protskua 77,8g verrattuna 96g kananlihaan, laitoin kolme ruokalusikallista hamppuproteinia niin pääsen samaan :mrgreen: päästöistä en tiedä.

Muoks. Muutes jos unohtaa sen kalorivertailun vaan vertaa kiloa kasvihuonetomaatteja/broileria niin ton http://www.ilmastodieetti.fi/Ilmastodie ... -04-23.pdf tilaston mukaan niiden päästöt on ihan samat. Valhe, emävalhe ja tilasto vai miten se nyt meni :mrgreen:

Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Jäi se vika vaihe politiikka tuosta listasta :D

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3614
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja terppa »

Osuuskaupan juustohyllyllä oli maidotonta "juustoa" (wilmersburger pala, classic, 300g) niin piti koittaa miten maidoton pitsa onnistuu... sanoisin, että hakkaa 9/10 pitserian pitsoista :) ainakin jos tykkää, että pitsassa paksumpi ja rapsakampi pohja mikä tähän nyt tuli.

Kuva

http://www.wilmersburger.de/produkte/de ... c#lightbox

Toi "juusto" aika likelle edamia maistui paljaaltaan.

Muuten meni aikalailla tän ohjeen mukaan.

POHJA, 1 pellillinen
5-8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl ruusunpunaista vuorisuolaa (vähempikin riittäisi)
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä
iso hyppysellinen jotain yrttisekoitusta

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa käsin ja lisää jauhoa kunnes taikina irtoaa käsistä sekä kulhosta. Jauhota vielä ja painele leivinpaperin päälle uuninpellille.

Päälle löysin tomaattikastiketta, valkoisia papuja, suolakurkkuja, tofua ja aurinkokuivattuja tomaatteja. hyppysellinen lisää yrttisekoitusta ja puolikaspala tuota "juustoa" päällimmäiseksi. 30 min 225 asteessa.

Aika helppoa ja nopeaa evästä...

Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2010
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

terppa kirjoitti:

POHJA, 1 pellillinen
5-8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl ruusunpunaista vuorisuolaa (vähempikin riittäisi)
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä
iso hyppysellinen jotain yrttisekoitusta

Eh? Miksi leivinjauhetta? Eikö hiiva hoitaisi saman asian ihan luonnonmenetelmällä? Hiivahan nostaa mitä tahansa, vaikka ilmalaivan (edellyttäen siis, että ilmakehä koostuu rikkiheksafluoridista...).

Suolaa 3/4 rkl? Mitä ihmettä? Minä en käytä ruuissani ollenkaan suolaa. Siis en lisää niihin suolaa, koska raaka-aineissa sitä on ihmisen tarvitsema määrä.

Rypsiöljyä? Miksi kummassa? Eihän pitsataikina nyt mitään öljyä kaipaa. Taikinahan tehdään vehnäjauhoista, vedestä ja hiivasta. Öljy lihottaa.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
terppa
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3614
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 16:02
Paikkakunta: Lahden perämetsä

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja terppa »

ajarmala kirjoitti:
terppa kirjoitti:

POHJA, 1 pellillinen
5-8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl ruusunpunaista vuorisuolaa (vähempikin riittäisi)
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä
iso hyppysellinen jotain yrttisekoitusta

Eh? Miksi leivinjauhetta? Eikö hiiva hoitaisi saman asian ihan luonnonmenetelmällä? Hiivahan nostaa mitä tahansa, vaikka ilmalaivan (edellyttäen siis, että ilmakehä koostuu rikkiheksafluoridista...).

Suolaa 3/4 rkl? Mitä ihmettä? Minä en käytä ruuissani ollenkaan suolaa. Siis en lisää niihin suolaa, koska raaka-aineissa sitä on ihmisen tarvitsema määrä.

Rypsiöljyä? Miksi kummassa? Eihän pitsataikina nyt mitään öljyä kaipaa. Taikinahan tehdään vehnäjauhoista, vedestä ja hiivasta. Öljy lihottaa.

Jänskä homma mutta taloudesta ei löydy koskaan hiivaa kun pitäisi mutta leivinjauhetta löytyy :) siksi sitä.

Pitsa on niitä harvoja sapuskoja joihin suolaa tulee lisättyä, eli sen pitää maistua vähän suolaiselta, toki päällisetkin vaikuttaa, jos laittaa metukkaa niin se hoitanee suolaisuuden. Tohon ohjeeseen ehkä pikkasen vähentäisin niin on justiin passeli.

Öljytöntä/rasvatonta pitsapohjaa en ole koskaan tehnyt, maun ja rakenteen perusteella tää oli kyllä sen verran oivaa, että jos pullo löytyy kaapista niin tulee varmaan lorautettua edelleen :) terveysruuat eri päivänä :)

Nojasyklismiä vuodesta 2010

"Nojapyöräily on parasta mitä voi tehdä housut jalassa mutta kinnerillä voi ajaa myös ilman housuja"

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja vaaka »

En muista, oliko paras syömäni pizza kasvis-, vai vegaani. Vegeksi luulen. Voisi löytyä vastaus surffaamalla, mutta ei kiinnosta niin paljon, että vaivaudub. Ote pub Otepäässä Eestissä sisälsi piharatamoa ja nami! Vaikka olikin sesongin jälkeen poimittu, jos alkukesän poimintasuositusta pitää sesonkina. Heinä-, elokuun vaihteessa pari vuotta sitten herkuttelin sillä.

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4676
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja janx »

Appiukkovainaata lääkäri käski joka kerta syömään enemmän suolaa, kun ei arvot olleet kohdallaan, joten aina sitä ei syötynä saa tarpeeksi. Jodin saamiseksi sitä suositellaan myös tosin tuo vuorisuola ei siihen auta. Anoppi tekee toisinaan vieläkin vähäsuolaista ruokaa, johon joudun lisäämään. Laitan pitsataikinaan yleensä öljyä. Hiiva on jännä juttu. Myös hiivasyndrooma, jos sellaiseen uskoo: "Seuraavia ruokia tulisi välttää: sokeri ja sokeria sisältävät ravintoaineet, makeiset, valkoiset jauhot, valmisruoat, tyydytetyt rasvat, hiiva, alkoholipitoiset juomat". Ostan leipäni yleensä taikinajuureen tehtynä.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7158
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kokeilevassa keittiössä oli tällä kertaa kuivattuja härkäpapuja, joita liotin yön yli ja jauhoin helvetinkoneella (2kW :D ) tahnaksi oliiviöljyn, kananmunan ja mausteiden kanssa. Paistoin tahnan pihveiksi, joka olikin oikein helppoa. Hyvin pysyi pihvi koossa eikä meinannutkaan tarttua kiinni. Maku oli yllättävän hyvä, voittaa kyllä valmislihapullat. Mutta rakenne oli hieman kuiva.

Liitteet
20160119_125022.jpg
20160119_125022.jpg (167.16 KiB) Katsottu 3288 kertaa
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7158
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tomaattinen kermakastike auttoi härkäpapupihvien kuivuuteen. :D

Liitteet
20160119_144200.jpg
20160119_144200.jpg (186.71 KiB) Katsottu 3283 kertaa
Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Mä tein kasvisversion grilliltä tutuista makkaraperunoista :D
Valmiita ranskanperunoita, porkkanan palasia, suolaa ja halutessa sipulia uunipellille. Paistellaan vähän pidempään kuin pelkkiä ranskalaisia, eli 20-30min, välillä sekoittaen.
Kun maustaa perinteisillä grillimausteilla, sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla niin eipä häviä yhtään originaaleille

porkkanaperunat.jpg
porkkanaperunat.jpg (54.69 KiB) Katsottu 3275 kertaa

Kelpas jopa ala-asteikäiselle pojalle :shock:
Ens kerralla pilkon porkkanat kuten makkaran palatkin. Porkkanat kypsyy samassa ajassa kuin ranskalaisetkin, eli n.20minuutissa, mutta kun paistaa pidempään niin tulee vähän kuivempia joka mielestäni sopii tähän ruokaan paremmin.

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Juu. Ei sen kasvisruoan tarvi olla terveellistä raakaruokaa. Grillimeininki paras meininki :)

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Pastori kirjoitti:

Juu. Ei sen kasvisruoan tarvi olla terveellistä raakaruokaa. Grillimeininki paras meininki :)

Joskus ärsyttää kun ihmiset yhdistää kasvisruokavalio=dietti. "paljoko on paino tippunut?" yms.
Ei liha lihota eikä sen pois jättäminen muuta ruokaa automaattisesti yhtään terveellisemmäksi.
Aluksi paino tippui kilo kaupalla(kuten 5/2 paastossakin), nyt vuosi myöhemmin se on palautunut. Terveydentilakin pysynyt ennallaan. Eli turhaa on lihaa yli 40vuotta syönyt :mrgreen:

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
jooseha
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5150
Liittynyt: 09 Kesä 2009, 22:43

Re: Kasvisruokavalio

Viesti Kirjoittaja jooseha »

jviirret kirjoitti:

Mä tein kasvisversion grilliltä tutuista makkaraperunoista :D
Valmiita ranskanperunoita, porkkanan palasia, suolaa ja halutessa sipulia uunipellille. Paistellaan vähän pidempään kuin pelkkiä ranskalaisia, eli 20-30min, välillä sekoittaen.
Kun maustaa perinteisillä grillimausteilla, sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla niin eipä häviä yhtään originaaleille

Mä olen pruukannut tehdä vastaavaa "oikeista" perunoista. Suikaloidut perunat, porkkanat ja sipulit kevyesti öljyttynä pellille paistumaan 30min/200ºC. Liika öljy estää kuivahtamisen "pilaten" ruuan. Ohuena kerroksena ei tarvi käännelläkään.

Vastaa Viestiin