Sivu 6/30
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Joulu 2015, 08:42
Kirjoittaja Vilijami
jviirret kirjoitti:
Kuvittelin että kasvisruokavaliolla paino pysyy automaattisesti kurissa. Ei ihan ehkä riitä, mutta suoli toimii paremmin ja säännöllisemmin.
Ongelmana on kasvisruoan kypsennystarve. Jos syö vain raakana syötäväksi kelpaavia kasviksia -vaikka kypsentääkin- niin automaattisesti jäävät lihottavat kasvikset pois valikoimasta.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Joulu 2015, 10:50
Kirjoittaja jviirret
Vilijami kirjoitti:jviirret kirjoitti:
Kuvittelin että kasvisruokavaliolla paino pysyy automaattisesti kurissa. Ei ihan ehkä riitä, mutta suoli toimii paremmin ja säännöllisemmin.
Ongelmana on kasvisruoan kypsennystarve. Jos syö vain raakana syötäväksi kelpaavia kasviksia -vaikka kypsentääkin- niin automaattisesti jäävät lihottavat kasvikset pois valikoimasta.
Ehkä kuitenkin enemmän pähkinät ja juusto. Vois pärjätä vähemmälläkin...
Jukka
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Joulu 2015, 18:12
Kirjoittaja terppa
jori kirjoitti:Kotimaista salaattia, tomaattia ja kurkkua on kyllä läpi vuoden tarjolla aivan yleisesti, samoin brasilialaista härkää, josta tuolla karppauspuolella väännettiin. Väitänpä, että kotimaisia kasvihuonekasviksia syödään paljon yleisemmin, kuin laivalla tuotua nautaa. 
Tuossa ruokaa laitellessa tuli fundeerattua tätäkin ketjua ja piti sitten heittää vastaväite eli harva kasvissyöjä varmaan brassihärkää korvaa tomaatilla ja kurkulla 
Mulla siis porisemassa ihan identtinen kastike mitä joskus tein kanasuikaleista/fileista tms. jossa proteinia lihasta 96g, 400g pakkaus, päästöiltään vähiten kuormittavin liha eli co2 päästöt 2kg tolla pakettikoolla . Nyt se on korvattu jalotofun marinoidulla tofulla (300g), co2 päästöt 84g http://www.jalotofu.fi/jalotofu/vastuul ... ymparisto/, protskuja 54g.
Lisäksi pari pakettia valkoisia papuja eli 340g yhteensä (valutettu paino), protskua 23,8g. kuivalle pavulle päästöiksi kerrotaan 0,7kg kiloa kohden eli olisiko 238 g aika lähellä totuutta.
Co2 päästöt lihan korvaajilla tämänkertaisessa soppakattilassa on 322g verrattuna 2000g kananlihan päästöihin, naudanlihalla co2 päästöt 6000g, brassihärällä ruotsalaisten mukaan tuplaten http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmast ... ws_id=2921.
Protskua 77,8g verrattuna 96g kananlihaan, laitoin kolme ruokalusikallista hamppuproteinia niin pääsen samaan
päästöistä en tiedä.
Muoks. Muutes jos unohtaa sen kalorivertailun vaan vertaa kiloa kasvihuonetomaatteja/broileria niin ton http://www.ilmastodieetti.fi/Ilmastodie ... -04-23.pdf tilaston mukaan niiden päästöt on ihan samat. Valhe, emävalhe ja tilasto vai miten se nyt meni 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 21 Joulu 2015, 21:17
Kirjoittaja vaaka
Jäi se vika vaihe politiikka tuosta listasta 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 25 Joulu 2015, 19:27
Kirjoittaja terppa
Osuuskaupan juustohyllyllä oli maidotonta "juustoa" (wilmersburger pala, classic, 300g) niin piti koittaa miten maidoton pitsa onnistuu... sanoisin, että hakkaa 9/10 pitserian pitsoista
ainakin jos tykkää, että pitsassa paksumpi ja rapsakampi pohja mikä tähän nyt tuli.

http://www.wilmersburger.de/produkte/de ... c#lightbox
Toi "juusto" aika likelle edamia maistui paljaaltaan.
Muuten meni aikalailla tän ohjeen mukaan.
POHJA, 1 pellillinen
5-8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl ruusunpunaista vuorisuolaa (vähempikin riittäisi)
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä
iso hyppysellinen jotain yrttisekoitusta
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa käsin ja lisää jauhoa kunnes taikina irtoaa käsistä sekä kulhosta. Jauhota vielä ja painele leivinpaperin päälle uuninpellille.
Päälle löysin tomaattikastiketta, valkoisia papuja, suolakurkkuja, tofua ja aurinkokuivattuja tomaatteja. hyppysellinen lisää yrttisekoitusta ja puolikaspala tuota "juustoa" päällimmäiseksi. 30 min 225 asteessa.
Aika helppoa ja nopeaa evästä...
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 26 Joulu 2015, 00:48
Kirjoittaja ajarmala
terppa kirjoitti:
POHJA, 1 pellillinen
5-8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl ruusunpunaista vuorisuolaa (vähempikin riittäisi)
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä
iso hyppysellinen jotain yrttisekoitusta
Eh? Miksi leivinjauhetta? Eikö hiiva hoitaisi saman asian ihan luonnonmenetelmällä? Hiivahan nostaa mitä tahansa, vaikka ilmalaivan (edellyttäen siis, että ilmakehä koostuu rikkiheksafluoridista...).
Suolaa 3/4 rkl? Mitä ihmettä? Minä en käytä ruuissani ollenkaan suolaa. Siis en lisää niihin suolaa, koska raaka-aineissa sitä on ihmisen tarvitsema määrä.
Rypsiöljyä? Miksi kummassa? Eihän pitsataikina nyt mitään öljyä kaipaa. Taikinahan tehdään vehnäjauhoista, vedestä ja hiivasta. Öljy lihottaa.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 26 Joulu 2015, 10:44
Kirjoittaja terppa
ajarmala kirjoitti:terppa kirjoitti:
POHJA, 1 pellillinen
5-8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl ruusunpunaista vuorisuolaa (vähempikin riittäisi)
3 dl vettä
1/2 dl rypsiöljyä
iso hyppysellinen jotain yrttisekoitusta
Eh? Miksi leivinjauhetta? Eikö hiiva hoitaisi saman asian ihan luonnonmenetelmällä? Hiivahan nostaa mitä tahansa, vaikka ilmalaivan (edellyttäen siis, että ilmakehä koostuu rikkiheksafluoridista...).
Suolaa 3/4 rkl? Mitä ihmettä? Minä en käytä ruuissani ollenkaan suolaa. Siis en lisää niihin suolaa, koska raaka-aineissa sitä on ihmisen tarvitsema määrä.
Rypsiöljyä? Miksi kummassa? Eihän pitsataikina nyt mitään öljyä kaipaa. Taikinahan tehdään vehnäjauhoista, vedestä ja hiivasta. Öljy lihottaa.
Jänskä homma mutta taloudesta ei löydy koskaan hiivaa kun pitäisi mutta leivinjauhetta löytyy
siksi sitä.
Pitsa on niitä harvoja sapuskoja joihin suolaa tulee lisättyä, eli sen pitää maistua vähän suolaiselta, toki päällisetkin vaikuttaa, jos laittaa metukkaa niin se hoitanee suolaisuuden. Tohon ohjeeseen ehkä pikkasen vähentäisin niin on justiin passeli.
Öljytöntä/rasvatonta pitsapohjaa en ole koskaan tehnyt, maun ja rakenteen perusteella tää oli kyllä sen verran oivaa, että jos pullo löytyy kaapista niin tulee varmaan lorautettua edelleen
terveysruuat eri päivänä 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 26 Joulu 2015, 22:42
Kirjoittaja vaaka
En muista, oliko paras syömäni pizza kasvis-, vai vegaani. Vegeksi luulen. Voisi löytyä vastaus surffaamalla, mutta ei kiinnosta niin paljon, että vaivaudub. Ote pub Otepäässä Eestissä sisälsi piharatamoa ja nami! Vaikka olikin sesongin jälkeen poimittu, jos alkukesän poimintasuositusta pitää sesonkina. Heinä-, elokuun vaihteessa pari vuotta sitten herkuttelin sillä.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 27 Joulu 2015, 22:31
Kirjoittaja janx
Appiukkovainaata lääkäri käski joka kerta syömään enemmän suolaa, kun ei arvot olleet kohdallaan, joten aina sitä ei syötynä saa tarpeeksi. Jodin saamiseksi sitä suositellaan myös tosin tuo vuorisuola ei siihen auta. Anoppi tekee toisinaan vieläkin vähäsuolaista ruokaa, johon joudun lisäämään. Laitan pitsataikinaan yleensä öljyä. Hiiva on jännä juttu. Myös hiivasyndrooma, jos sellaiseen uskoo: "Seuraavia ruokia tulisi välttää: sokeri ja sokeria sisältävät ravintoaineet, makeiset, valkoiset jauhot, valmisruoat, tyydytetyt rasvat, hiiva, alkoholipitoiset juomat". Ostan leipäni yleensä taikinajuureen tehtynä.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Tammi 2016, 14:39
Kirjoittaja Vilijami
Kokeilevassa keittiössä oli tällä kertaa kuivattuja härkäpapuja, joita liotin yön yli ja jauhoin helvetinkoneella (2kW
) tahnaksi oliiviöljyn, kananmunan ja mausteiden kanssa. Paistoin tahnan pihveiksi, joka olikin oikein helppoa. Hyvin pysyi pihvi koossa eikä meinannutkaan tarttua kiinni. Maku oli yllättävän hyvä, voittaa kyllä valmislihapullat. Mutta rakenne oli hieman kuiva.
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Tammi 2016, 14:46
Kirjoittaja Vilijami
Tomaattinen kermakastike auttoi härkäpapupihvien kuivuuteen. 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Tammi 2016, 15:00
Kirjoittaja jviirret
Mä tein kasvisversion grilliltä tutuista makkaraperunoista 
Valmiita ranskanperunoita, porkkanan palasia, suolaa ja halutessa sipulia uunipellille. Paistellaan vähän pidempään kuin pelkkiä ranskalaisia, eli 20-30min, välillä sekoittaen.
Kun maustaa perinteisillä grillimausteilla, sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla niin eipä häviä yhtään originaaleille

- porkkanaperunat.jpg (54.69 KiB) Katsottu 3564 kertaa
Kelpas jopa ala-asteikäiselle pojalle
Ens kerralla pilkon porkkanat kuten makkaran palatkin. Porkkanat kypsyy samassa ajassa kuin ranskalaisetkin, eli n.20minuutissa, mutta kun paistaa pidempään niin tulee vähän kuivempia joka mielestäni sopii tähän ruokaan paremmin.
Jukka
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Tammi 2016, 15:41
Kirjoittaja Pastori
Juu. Ei sen kasvisruoan tarvi olla terveellistä raakaruokaa. Grillimeininki paras meininki 
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Tammi 2016, 15:51
Kirjoittaja jviirret
Pastori kirjoitti:Juu. Ei sen kasvisruoan tarvi olla terveellistä raakaruokaa. Grillimeininki paras meininki 
Joskus ärsyttää kun ihmiset yhdistää kasvisruokavalio=dietti. "paljoko on paino tippunut?" yms.
Ei liha lihota eikä sen pois jättäminen muuta ruokaa automaattisesti yhtään terveellisemmäksi.
Aluksi paino tippui kilo kaupalla(kuten 5/2 paastossakin), nyt vuosi myöhemmin se on palautunut. Terveydentilakin pysynyt ennallaan. Eli turhaa on lihaa yli 40vuotta syönyt 
Jukka
Re: Kasvisruokavalio
Lähetetty: 19 Tammi 2016, 16:31
Kirjoittaja jooseha
jviirret kirjoitti:Mä tein kasvisversion grilliltä tutuista makkaraperunoista 
Valmiita ranskanperunoita, porkkanan palasia, suolaa ja halutessa sipulia uunipellille. Paistellaan vähän pidempään kuin pelkkiä ranskalaisia, eli 20-30min, välillä sekoittaen.
Kun maustaa perinteisillä grillimausteilla, sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla niin eipä häviä yhtään originaaleille
Mä olen pruukannut tehdä vastaavaa "oikeista" perunoista. Suikaloidut perunat, porkkanat ja sipulit kevyesti öljyttynä pellille paistumaan 30min/200ºC. Liika öljy estää kuivahtamisen "pilaten" ruuan. Ohuena kerroksena ei tarvi käännelläkään.