kukaan
taitaa olla toinen kirjoitus asu Jorille
kukaan
taitaa olla toinen kirjoitus asu Jorille
- Richard "Riku" Griffin
Savenmaa Alku (2010 - 2011) Azub Bufo (2011 - 2014) MetaPhrastic.28 (2012 ->) MetaPhat (2013 - 2017) Nopia (2017 - 2019) Specbike Extrim (2017 -> & 2019 ->)
ajarmala kirjoitti:Syväri kirjoitti:Nykyään käytetään niin paljon säilöntäaineita että suoliston mikrobikanta on varmasti lujilla. Perus leipä säilyy 2 viikkoa ja säilöntäaineeton jotain 4 päivää. Voi olla bakteereilla kova työ hajottaa.
Hmm, kyllä vaan minun leipomukseni säilyvät ilman säilöntäaineita hyvin kaksi viikkoa ja ylikin muovipussissa jääkaapin alimmalla hyllyllä. Ei ne miksikään mene: 1,3 kg vehnäruisleipää tulee joskus popsituksi tuo kaksi viikkoa ja erinomaiselta maistuu. Ei mitään säilöntäaineita vaan: vehnäraski, hiivaa, vehnäjauhoja, ruisjauhoja ja vettä. Jauhoissa ei ole säilöntäainetta, mutta tokis jauhonparannetta - tosin se ei ole säilöntäaine.
Joskus lisään taikinaan suolaa, mutta en aina muista lisätä sitä, eli osa leivistä on ilman suolaa. Joku näet voisi laskea suolankin säilöntäaineeksi... kai...
Heh! Kyllä gluteenia saa syödä, jos se ei aiheuta vaivoja, muttei tietenkään kannata, jos aiheuttaa. Tarkkana kannattaa olla.
Tytär tekee vehnästä leipää hapattamalla. Tuo kyseinen hapanjuuri tekee sekä hiivan, että leipurin hommista sen vaivalloisimman, vaivaamisen. Hapanjuurimikrobit siis luovat leipään sekä sitkon, että kauniin kuohkean rakenteen ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pieni happamuus tekee myös osan suolan tehtävistä, eikä välttämättä tarvitse siis suolaa lainkaan. Pelkkää vettä ja jauhoja, "likaiseen" kulhoon ja lyhyt sekoittaminen riittää. Vehnän gluteeni nimittäin reagoi hapanbakteereihin sitkoontumalla, eikä vaivausta tarvita. Uskomattoman hyvää leipää käsittämättömän helposti. Jostain netistä se sen hapanjuuren osti.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Jori , sen hapanjuuren voi tehdä itsekin . Eikä maksa mitää. https://www.meillakotona.fi/reseptit/vehna-hapanjuuri
Nojanalle kirjoitti:Jori , sen hapanjuuren voi tehdä itsekin . Eikä maksa mitää. https://www.meillakotona.fi/reseptit/vehna-hapanjuuri
Toki voi, mutta noin hyviä ominaisuuksia en ole ennen nähnyt. Melkoinen tuuri, tai vuosikymmenten kehitys vaaditaan, että tuollaisen saa aikaan "itse tekemällä".
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Näin se on maalaistaloissa mailmalla tehty aina . Jos ei naapurista lainattu juurta , tehtiin itse .
Minä olen tehnyt tattarista hapanleipää. Kokonaiset tattarinjyvät monitoimikoneen myllyllä jauhoksi. Jauhot sitten sekoitetaan piimän kanssa puuroksi, joka pidetään kolme päivää pöydällä huoneenlämmössä. Tulee tosi maukas tattarileipä, varsinkin jos levittää ohuehkoksi kerrokseksi pellille ja paistaa miedolla lämmöllä hapankorpuksi.
Eikös tuo ole ihan kuvauksen perusteella rieskaa eikä mitään ilmavuutta sisältävää leipää?
- Richard "Riku" Griffin
Savenmaa Alku (2010 - 2011) Azub Bufo (2011 - 2014) MetaPhrastic.28 (2012 ->) MetaPhat (2013 - 2017) Nopia (2017 - 2019) Specbike Extrim (2017 -> & 2019 ->)
Onon, mutta eikö rieska ja hapankorppukin oo leipää?
Pointtina tuossa oli piimällä hapattaminen, ilman erillistä taikinajuurta. Kolmantena päivänä taikina jo kuplii, eli samasta taikinasta vois tehdä ilmavaakin limppua.
jori kirjoitti:Tytär tekee vehnästä leipää hapattamalla. Tuo kyseinen hapanjuuri tekee sekä hiivan, että leipurin hommista sen vaivalloisimman, vaivaamisen. Hapanjuurimikrobit siis luovat leipään sekä sitkon, että kauniin kuohkean rakenteen ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pieni happamuus tekee myös osan suolan tehtävistä,
Täsmälleen! Mutta toki mihin tahansa vehnätaikinaan tulee sitkoa ihan riippumatta siitä, miten sen tekee. Vehnässähän kun on sitä gluteenia. Mutta haluaisin joskus oikeasti nähdä, miten ruistaikinaan saa kunnon sitkon pelkästään hapattamalla. Koska muussa tapauksessa otan käyttöön gluteenijauhot rukiin kanssa. Olisi se kiva, jos ruisleipäkin olisi kuohkeaa ja pehmeää, vrt. tuotemerkki Taikaruis, jossa mitä ilmeisimmin on käytetty gluteenijauhoja rukiin lisäksi. Pitääkin mennä Prismaan lukemaan kyseisen tuotteen tuoteseloste...
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
ajarmala kirjoitti:Olisi se kiva, jos ruisleipäkin olisi kuohkeaa ja pehmeää, vrt. tuotemerkki Taikaruis, jossa mitä ilmeisimmin on käytetty gluteenijauhoja rukiin lisäksi. Pitääkin mennä Prismaan lukemaan kyseisen tuotteen tuoteseloste...
Ei tarvi kauppaan tuon vuoksi vaivautua, kaikki löytyy netistä
https://www.vaasan.fi/tuotteet/vaasan-t ... ahtoleipa/
Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...
Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia?
Petri
Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.
PW kirjoitti:Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia?
Tämähän on normaali kauppamiesten huijaus. Tuo tarkoittaa että ruisjauhoista on 100% ruista
Voi verrata siihen elinikäiseen takuuseen, eli takuu on voimassa niin kauan kunnes tuote särkyy.
Vilijami kirjoitti:PW kirjoitti:Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia?
Tämähän on normaali kauppamiesten huijaus. Tuo tarkoittaa että ruisjauhoista on 100% ruista
![]()
Voi verrata siihen elinikäiseen takuuseen, eli takuu on voimassa niin kauan kunnes tuote särkyy.
Ruisleivän pitäs maistua ja näyttää ruisleivältä!
Petri
Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.
PW kirjoitti:Ruisleivän pitäs maistua ja näyttää ruisleivältä!
No pitäähän ruisleivästä tykkäämättömät pullansyöjätkin saada jollain keinolla syömään ruista. Miten se pisnes muuten pyörii?
http://www.mannisenkotileipomo.fi/ Jos liikkuu täällä päin Suomea . Suosittelen poikkeen tuolla. Sieltä aittoo kunnon leipää . Tällänen mainos suotakoon , tässä suurteollisuuden ahrinko valtakunnassa .
Voisko tän laittaa johonkin muuhun ketjuun . Kun ei nää ole enään V-ketjua . Vaan ravintoketjua .