Haudutuspata/multicooker

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Ostin pottiin kannen. 22 cm lasikansi.

22cm_lasikansi.JPG
22cm_lasikansi.JPG (14.53 KiB) Katsottu 10980 kertaa

https://chezmarius.fi/tuote/ibili-lasik ... illa-22cm/

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Mikä lienee tämän todellinen riski. Jonkinlainen kuitenkin.

"Paistoitko airfryerilla "syöpäperunoita"? Riskiyhdisteen syntyä voi ehkäistä"
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/paisto ... -ehkaista/

Pekka Pohjolainen 7.1.2025 21:20, muokattu 7.1.2025 14:09

Ruuanlaitto

Joulupukki toi jälleen moneen kotiin suositun aifryer -kiertoilmakypsentimen. Ainakin joissakin malleissa käyttäjää varoitetaan paistamasta perunoita yli 180 asteessa, jotta niihin ei muodostuisi akryyliamidia.

Mistäsiis oikein on kyse?

Ruokaviraston mukaan akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan korkeissa yli 120 asteen lämpötiloissa. Keittämisen ei ole todettu lisäävän elintarvikkeen akryyliamidipitoisuutta.

Akryyliamidia syntyy esimerkiksi ”Maillardin reaktioksi” kutsutussa kemiallisessa reaktiossa, jonka aikana elintarvikkeisiin saadaan rapsakkuutta, kultaista väriä ja aromeja.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut, että elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi saattaa lisätä kuluttajien riskiä sairastua syöpään. Ravinnon kautta saadun akryyliamidin yhteys ihmisten sairastumisiin on kuitenkin epäselvä eikä suoraa yhteyttä näiden välillä ole todettu. EFSAn johtopäätösten altistumista akryyliamidille on kuitenkin tarpeen pyrkiä vähentämään.

Suurimmatakryyliamidipitoisuudet on havaittu perunatuotteissa, kuten perunalastuissa tai ranskanperunoissa, viljatuotteissa, kuten näkkileivissä, kekseissä tai aamiaismuroissa ja kahvissa.

Suurien käyttömääriensä vuoksi merkittävimmät akryyliamidin lähteet suomalaisten ravitsemuksessa ovat aikuisilla kahvi, tärkkelyspitoiset eli perunaa tai makaronia sisältävät laatikkoruoat sekä ruisleipä ja lapsilla laatikkoruoat, keksit, sipsit sekä muut paistetut perunat.

Suomalaisten yksi yleisimmistä akryyliamidin saantilähteistä on kahvi, vaikka se ei sisällä akryyliamidia kovin suuria määriä verrattuna esimerkiksi sipseihin. Kahvia kulutetaan päivittäin kuitenkin suuria määriä, ja suomalaiset suosivat vaaleapaahtoista kahvia, joka sisältää akryyliamidia tummapaahtoista enemmän.

Toinenmerkittävä akryyliamidin lähde on suomalaisilla ruisleipä, jossa on kuitenkin paljon muita terveellisiä ainesosia. Ruisleipää kotona leivottaessa voi akryyliamidin muodostumiset ehkäistä paistolämpötilaa alentamalla.

Myös ruisleivän tai leivän paahtoa ylipäätään kannattaa välttää, mikäli haluaa pienentää akryyliamidin saantia, Sanni Vilppula kirjoittaa Helsingin yliopiston opiskelijoiden Elintarvikkeiden prosessointi ja ravitsemus -blogissa.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

En tiedä pidentääkö mauton ravinto elinaikaa, mutta ainakin sen saa tuntumaan paljon pidemmältä.

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Vilijami kirjoitti: 08 Tammi 2025, 09:56

En tiedä pidentääkö mauton ravinto elinaikaa, mutta ainakin sen saa tuntumaan paljon pidemmältä.

Ilmeisesti. Akryyliamidi on epäterveellinen. Sitä ei muodostu esim. perunaan vedessä keittäessä eikä paineessa keittäessä. Johtunee kosteista olosuhteista.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Wacky
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4058
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 12:38
Paikkakunta: Helsinki, Vesala

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja Wacky »

Se vaatii yli 120°C jotta sitä muodostuisi ja keitin vesi ei koskaan saavuta niin korkeita lämpötiloja.

- Richard "Riku" Griffin
Savenmaa Alku (2010 - 2011) Azub Bufo (2011 - 2014) MetaPhrastic.28 (2012 ->) MetaPhat (2013 - 2017) Nopia (2017 - 2019) Specbike Extrim (2017 -> & 2019 ->)

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Wacky kirjoitti:

Se vaatii yli 120°C jotta sitä muodostuisi ja keitin vesi ei koskaan saavuta niin korkeita lämpötiloja.

Paitsi paineessa. Ei ole sattumaa, että Instant pot ei päästä "Pressure cook" ohjelmassa lämpötilaa yli 118 celsiusasteen.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Wacky
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4058
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 12:38
Paikkakunta: Helsinki, Vesala

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja Wacky »

janx kirjoitti: 09 Tammi 2025, 07:19
Wacky kirjoitti:

Se vaatii yli 120°C jotta sitä muodostuisi ja keitin vesi ei koskaan saavuta niin korkeita lämpötiloja.

Paitsi paineessa. Ei ole sattumaa, että Instant pot ei päästä "Pressure cook" ohjelmassa lämpötilaa yli 118 celsiusasteen.

Paine voi vaikuttaa tuohon vaadittuun lämpötilaan. Ihan kuten se vaikuttaa veden kiehumispisteeseen. On toki hyvinkin mahdollista ettei painekattilan paine riitä muuttamaan sitä, mutta siitä voisi olla hyvä löytää ihan tutkittua tulosta.

- Richard "Riku" Griffin
Savenmaa Alku (2010 - 2011) Azub Bufo (2011 - 2014) MetaPhrastic.28 (2012 ->) MetaPhat (2013 - 2017) Nopia (2017 - 2019) Specbike Extrim (2017 -> & 2019 ->)

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Wacky kirjoitti: 09 Tammi 2025, 09:13

Paine voi vaikuttaa tuohon vaadittuun lämpötilaan. Ihan kuten se vaikuttaa veden kiehumispisteeseen. On toki hyvinkin mahdollista ettei painekattilan paine riitä muuttamaan sitä, mutta siitä voisi olla hyvä löytää ihan tutkittua tulosta.

Konesuomennos:

MYYTTTI: Painekattilan korkeat lämpötilat aiheuttavat syöpää aiheuttavia aineita, kuten paistaminen tai grillaaminen.
FAKTA: Painekeitto, toisin kuin muut korkean lämpötilan keittotekniikat, ei tuota akryyliamidia tai muita haitallisia yhdisteitä.

Syöpää aiheuttavia yhdisteitä kehittyy tärkkelyspitoisissa elintarvikkeissa, kuten perunoissa, kun niitä kypsennetään yli 120 C/248 F lämpötilassa. Vaikka painekattila voisi helposti ylittää tämän lämpötilan 1-3 astetta C ylipaineisessa toiminnassa, akryyliamidit eivät silti kehity - painekattilan kostea keittoympäristö on avainasemassa.

Sveitsiläinen tutkimusryhmä4 havaitsi, että 20 minuuttia korkeassa paineessa kypsennetyt perunat eivät muodostaneet juuri lainkaan akryyliamideja verrattuna muihin korkean lämpötilan kypsennyksiin (25 vs. 1500 μg/kg). Ja muuten, perunat tarvitsevat vain 10 minuuttia korkeassa paineessa kypsyäkseen kokonaan - joten olet turvassa.

Lähde: https://www.hippressurecooking.com/3-pr ... -till-now/

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

torneol
Treenaileva sisällöntuottaja
Viestit: 967
Liittynyt: 28 Marras 2018, 07:13
Paikkakunta: Sipoo

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja torneol »

Niin, tähän on tultu. Ei riitä enää kattila ja valurautapata :?.

Nojapyörätön kurvailija.

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Kyllä painekattila oli Suomessakin ihan yleinen vielä joitain vuosikymmeniä sitten. Minne lie katosi. Mummilassa aina kyljykset tehtiin painekattilassa. Tää on vaan moderni versio. Minua ei vaan kiinnosta hellalla vahdata, joten en palaa vanhaan, jos ei pakko ole. Suurin osa varmasti edelleen ainakin kattilaa kaipaa.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Tulee juotua liian vähän. Nyt tein jännää hauduketta. Porkkana-parsakaali-nakki. Ei ollenkaan hullumpaa. Saa myös loput ravinteet kiertoon. Samalla tuli iltaruoka pakastimesta. Kolme minuuttia on vaan pakasteille vähän liikaa "Steam Hi" asetuksella.

DSC_1812~2.jpg
DSC_1812~2.jpg (48.49 KiB) Katsottu 10165 kertaa

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Polttoainerisoton pääraaka-ainetta. 15 euroa 5 kilon säkki.

DSC_2003~2.jpg

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Polttoainerisotto ja KUR-pitsaa mallia kesä. Kevät näyttää tulevan. Valmistusaika korkeapaineella 6 min + pikainen ruskistus jauhelihalle riisin kanssa.

DSC_2005~2.jpg

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

Peruna porkkana (puolet perunan määrästä) kesäkurpitsa (eilisestä jäänyt nysä) muusi. Korkeapaineella 10min + kuoriminen ja halkaisu. Nesteenä höyrytysvesi. Yrttistä mineraalisuolaa ja avokaadoöljyä.

DSC_2007~2.jpg

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5396
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Haudutuspata/multicooker

Viesti Kirjoittaja janx »

janx kirjoitti: 17 Joulu 2024, 17:29

... Tänään tuli uusi pönttö. ...
Instant Pot® Duo Crisp™ + Air Fryer 6QT.
Kuva

Vajaa 4 kk takana multipöntöllistä elämää. Kahdesti olen käyttänyt kotona hellaa ruuan laittamiseen tuona aikana, josta toisella kerralla keitin nakit kattilassa ja lohkoperunat tein pöntössä. Silti syönyt melkein joka ilta jonkinlaisen lämpimän aterian. Aikaisemmin ei sellaista tapahtunut. Ravitsemusterapeutti oli tyytyväinen, vaikka edelleen syön liian vähän - kuulemma. Aikaisemmin noin yhden ruuan taktiikasta on nyt siirrytty noin 3 aterian taktiikkaan.

AirFryer ei ole ollut juurikaan käytössä, mutta höyrytys ja paine sitäkin enemmän. Hauskaa, että voi herätä tilanteeseen, että tunnin päästä on lähtö ja pitäisi syödä ateria ennen sitä. Juuresmuussi ja proteiini tulee alle 30 min valmisteluineen. Eipä ole hellasäröä tästä asiasta ainakaan kuulunut vaan mukisematta on mennyt jopa porkkana ja kesäkurpitsa alas muussissa.

Melko nopeasti oppii, että minkä verran tarvitsee mikäkin raaka-aine kypsytysaikaa. Yleensä niitä on voinut lyhentää esim. perunan ("pieni" Rosamunda, kuorittu ja halkaistu) kanssa korkeapaineella 8-10 min on ihan riittävä. Skandinaavisia reseptejä ei laitteelle oikein löydy, joten on pitänyt luoda omia. Toivottavasti saan ne joskus jonnekin kootusti tarjolle. Jos autoon mahtuu, otan laitteen Yyteriin mukaan, jotta voidaan tehdä porukalla vaikka Polttoainerisottoa.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Vastaa Viestiin