Nojapyörän kulkuvastusten mittaamisesta
Siirsin tämän pois tuolta linkkiosastolta, kun tuntuu tuottavan kehitysideoita.
Mustasudenkorento kirjoitti:Toinen vaihtoehto, Airtab
![]()
http://www.airtab.com/en/35
Lueskelin tuon Airtab linkin läpi. Alan vähitellen vakuuttua, että hörökorvaisen nojakkikuskin kannattaisi kasvattaa kunnon viikset. Vakavasti ottaen. Tekisi mieleni kokeilla turbulaattorirakennetta kampipuomin etupuolella. Jalkaterien taakse muodostuu varmasti Karman tyyppinen pyörre, joka laajentaa häiriövirtausta kuskin sylissä ja myöhemmin pään ja olkapäiden takana. Jos virtaus muutettaisiin pienipyörteiseksi jo ennen jalkoja, sujuisi ilmavirtaukselta jalkaterien, polvien ja käsien väistely tyköistuvammin eikä pään tai olkapäiden taaksekaan muodostuisi puolelta toiselle heilahtelevaa pyörrettä. - Hitto! Tämähän tarkottaa, että pyöreäputkinen perus ohjaustanko saattaakin toimia turbulaattorina ja pienentääkin kokonaisvastusta yläkropan ja pään ilmanvastusta pienentämällä.
Näistä pikku parannuksista / huononnuksista aerodynamiikkaan ei kyllä ota selvää ilman mittausta.
Pohdiskelin, että yksinkertaisimman mittauslaitteiston saisi virittämällä tavallisen nopeusmittarin tallentamaan kiekon jokaisen kierrosajan koko mittausjaksolta. Tästä saadusta datasta voisi sitten laskea vierintä- ja ilmanvastukset, kun mittausalamäen korkeusprofiili on tiedossa.
Korkeusprofiilin taas voi helposti selvittää samalla mittarilla ajamalla ensin jarruttaen hiljaa ja antamalla sitten pyörän vapaasti kiihtyä mäen eri pisteistä lähtien, eli mittaamalla mäen antama kiihtyvyys sopivin välein.
Tietenkin tuon mittauksen voisi tehdä ihan tasaisellakin. Poljetaan sama vauhti -molempiin suuntiin tuulen ja mäen kompensoimiseksi- ja päästetään pyörä rullaamaan mittausalueen matkalle ja mitataan hidastuminen eri nopeuksista. Täytyy kokeilla kumpi on helpompi tapa.
Riittäisiköhän tuoksi tallentimeksi äänittävä mp3-soitin ja pyörään kiinnitetty räpätin, vai pitäisikö purkaa mikki esiin ja laittaa joku hal-anturi siihen tilalle. Ei, kyllä hienostunut räpätin on parempi. Saa samalla mittausdokumentoinnin huutelemalla mikkiin, eikä tarvitse kirjoitella tuolla tuulessa ja tuiskussa.
Kuka rupeaa mukaan projektiin?
Parhaimmillaan tästä saadaan luotua kiistaton mittausjärjestelmä pyörän hyvyyden määrittelemiseksi ja parannusten tehon mittaamiseksi. Onkos kukaan signaalinkäsittelyhommissa, jotta tuosta äänitteestä saataisiin kätevästi ulos tuo nopeustieto.
Jori