Olen huomannut että aina kun lähden isän kanssa lenkille joudutaan tappelemaan siitä kumpi saa ajaa nojapyörällä ja kumpi joutuu ajamaan maantiepyörällä . Nyt kun tilasin hiilarilowraceriini laadukkaammat osat (Shimano LX -takavaihtajan, Mavic Aksium -takakiekon ja shimanon 8-pakan) ja tein hiilikuituhaarukan, päätin rakentaa isälle pyörän vanhojen osien ympärille. Materiaaliksi tulee tällä kertaa teräs edullisuutensa ja nopeamman rakentamisen vuoksi. Penkistä tulee silti hiilikuituinen ja sen yläosa tehdään vanhasta muotista ja alaosasta tulee uudenlainen. Tähän pyörään tulee säädettävä poljinetäisyys jotta lyhyemmätkin polkijat kuten siskoni pääsevät ajamaan. Konstruktio on aika samanlainen kuin hiilaripyörässä eli 28/20 pyörät ja n. 27 asteen penkkikulma. Akseli väli lyhenee ja jättö kasvaa hiukan. Runko pysyy jo kasassa ja drop-outit heftasin eilen paikoilleen joten pääsin katsomaan miltä pyörä näyttää kiekkojen kanssa. Kuvia:
jaksaisitkos rustailla speksejä käyttämiesi putkien halkaisijoista jne.
Mikä oli syy vaihtaa keulakulmaa suhteesa hiilari versioon ja paljonko se nyt tulee olemaan?
jaksaisitkos rustailla speksejä käyttämiesi putkien halkaisijoista jne.
Mikä oli syy vaihtaa keulakulmaa suhteesa hiilari versioon ja paljonko se nyt tulee olemaan?
Rungon profiili on 40x40x1.5, takahaarukoiden 40x20x1.5 ja etupuomin liukuputken 35x35x2. 40x40 profiilin ja 35x35 profiilin väliin tulee vielä 1mm nailonia joka sivulle. Dropoutit on 3mm terästä. Alun perin kun minulla oli tuo teräshaarukka hiilaripyörässä niin jättöä oli ihan liian vähän ja ohjaus oli liaan herkkä joten tein siihen sen hiilikuituhaarukan jossa on vähemmän rakea ja nyt ohjaustuntuma on aika täydellinen. Tähän pyörään tulee emäputken kulmaksi 18 astetta ja jätöksi 57mm. Ton haarukan rakehan on 15mm.
Näyttää vähän ahtaalta tuo vetävän ketjun linja ainakin isoimmalla takarattaalla. Vai laitatko taittopyörän?
Jori
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Juuri tuosta materiaalivahvuudesta tein ensimmäisen lowracerini ja se oli ihan riittävän kestävää. Hyvän näköinen raaseri tuostakin on tulossa.
Kiitos, hyvä kuulla.
Tässä cad-suunnitelma pyörästä. Piirros ei ole 100% tarkka, esim. penkin muodot, stemmi ja rattaiden hampaiden lukumäärät ovat vähän sinnepäin mutta runko haarukka ja kaikki tärkeät osat ovat oikein mallinnettuja. Tarkka suunnitelma auttoi hitsausvaiheessa kun pystyi tulostamaan 1:1 piirroksia kulmien asettamiseen.
Mistähän löytäisin suht äkkiä kapean 20" etukiekon, ilman että joutuu tilailemaan Hollannista? Pyörätohtorilta meinasin tilata osat ja kasata itse mutta milloinkohan tohtori palaa kesälomalta?
Niinpäs olikin, nyt on ultegra napa, vannekehä ja pinnat tilattu. Sunnuntaina räkäsin emäputken kiinni ja muotoilin takahaarukan päät viistoiksi. Kampilaakereille pitää sorvat putki ja tehdä etupuomin kiristin. Kampilaakeri on muuten tällainen , helpottaa hommaa aika paljon kun ei tarvi alkaa sorvailemaan outoja kierteitä tai etsiä romupyöriä osien luovuttajiksi.
Muuten, millainen valikoima kapeita 20" renkaita (esim. Contin Sport Contact, Grand Prix, Durano ym.) Helsingin Sähköpyörässä on? Sisko muutti juuri Helsinkiin niin voisin vierailla Sähköpyörässä samalla. Mitkä ovat puljun aukioloajat?
Tänään valmistui keskiölaakeriputki ja viime torstaina tein ketjupyörän ja puolasin elämäni ensimmäisen kiekon. Kiekossa on Schuermanin 406 vanne, Symotecin RST-pinnat ja Ultegran napa. Puolia on 36 ja ne on puolattu 2-ristiin kuvioon. Alumiiniset vaijerikuoren stopparitkin tein mutta unohdin laittaa ne tähän kuvaan. Rissan ratas on Bilteman kolmirattaisen kampisarjan pienin.
Nyt on etupuomin kiristinkin hitsattu ja keskiölaakeriputki. Kunnon eturenkaankin löysin, nimittäin Schwalbe stelvion (28-406, 8.5bar), velotrade.fi:stä. Huomenna alkaa penkin laminoiminen.
Joo tiesin tuon jo, ja jos olisin ollut vähän fiksumpi olisin tajunnut tilata renkaita samalla kun tilasin tuon takakiekon ja sälät toiseen pyörään sieltä. No onneksi löytyi nuo Stelviot Suomesta.
Stemmin/pinnan tekotapa mietityttää; Teräksinen olisi helpoin tehdä mutta samalla painava, hiilikuituisesta tulisi kevyt ja hyvä mutta tekeminen kestää kauan, onnistuisikohan alumiininen stemmi liimaliitoksilla? Miten olette itse tehneet tuon stemmin?
Teräksestä Jos painoa haluaa säästää niin etuhaarukan sisään menevän putken pituus voi olla paljon pienempi kuin pystärissä, nojakilla ei runtata. Säätöjä saa kun pistää stemmin jatkoksi pystärin säädettävän stemmin.