Ketodieettiä kokeillaan vakaviin mielenterveyden häiriöihin – tämä tiedetään ruoan ja mielen yhteydestä Syömämme ruoka saattaa hoitaa mieltä. Tutkijoita kiinnostavat nyt etenkin suoliston hyvinvointia tukevan ruoan ja ketogeenisen ruokavalion mahdollisuudet, kerrotaan Itä-Suomen yliopiston artikkelissa.
Tänään klo 8:32
Ravinnon vaikutuksista mielen hyvinvointiin kertyy jatkuvasti lisää tietoa. Lisäksi alkaa olla alustavaa näyttöä siitä, että osalla masennukseen sairastuneista ruokavalion laadun parantaminen on vähentänyt oireilua.
Ravitsemuksen tärkeyteen on alettu havahtua myös psykiatrisessa hoidossa. Ravitsemusterapeutti ja tutkija Anu Ruusunen kertoi Itä-Suomen yliopiston artikkelissa ravitsemuksen ja mielenterveyden yhteydestä. Tutkimusten mukaan mielen hyvinvointia tukee ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, joka suojaa myös esimerkiksi sydän- ja syöpäsairauksilta ja tukee aivojen terveyttä.
Se sisältää monipuolisesti eri värisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, palkokasveja ja pähkinöitä, rasvaista kalaa sekä pehmeitä rasvoja esimerkiksi rypsiöljystä. Tällainen ruokavalio voi suojata esimerkiksi matala-asteiselta tulehdustilalta ja hapetusstressiltä, jotka liittyvät mielenterveyden häiriöihin, kerrotaan artikkelissa.
Yhteys masennukseen
Ruokavalion yhteydestä masennusriskiin on saatu näyttöä tutkimuksissa. Ruusunen tarkasteli aihetta vuonna 2013 julkaistussa väitöskirjassaan.
Tutkimuksessa selvitettiin yli 2000 keski-ikäisen itäsuomalaisen miehen ravinnonsaantia ja seurattiin heidän terveyttään yli 20 vuoden ajan. Tulokset osoittivat, että terveellisesti syövillä oli pienempi riski sairastua masennukseen.
Interventiotutkimuksissa on myös nähty, että masentuneilla ruokavalion laadun parantaminen voi vähentää masennusoireita. Tätä tutkitaan lisää tälläkin hetkellä.
Helsingin yliopiston tutkija, FT Elina Mauramo selvitti työpaikkaruokailun, kasviperäisen ruoan käytön ja mielenterveyden välisiä yhteyksiä kunta-alan työntekijöillä, kertoo Tiedon silta.
Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin työpaikkaruokailun ja sosioekonomisen aseman vaikuttavan työntekijöiden kasviperäisen ruoan käyttöön. Sen taas havaittiin olevan yhteydessä koettuun mielenterveyteen.
– Tutkimuksessa ne työntekijät, jotka käyttivät enemmän hedelmiä, tuoreita ja kypsennettyjä kasviksia ja täysjyväleipää, kokivat mielenterveytensä olevan paremman kuin niillä, jotka eivät käyttäneet kyseisiä elintarvikkeita. Ero korostui erityisesti tuoreiden vihannesten kohdalla, Mauramo kertoi Tiedon silta -lehdelle.
Mielen hyvinvointia tukeva ruoka on sellaista, joka suojaa myös monilta muilta sairauksilta.Mielen hyvinvointia tukeva ruoka on sellaista, joka suojaa myös monilta muilta sairauksilta.
Suoliston voima
Se, mitä syömme on yhteydessä mieleen monella eri mekanismilla.
Artikkelissa mainitaan suolistomikrobit, joihin kasvikunnan tuotteisiin painottuva ruokavalio vaikuttaa suotuisasti.
Aivoliiton mukaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa masennusta, pelkotiloja ja unohtelua. Suolistoa hoitamalla hoitaa samalla stressitasojaan, aivojaan ja mielentilaansa. Tämä käy myös toisin päin, sillä aivojen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi suoliston toimintaan.
Esimerkiksi lohesta, kasviöljyistä ja pähkinöistä saatavat omega 3 -rasvahapot osallistuvat nekin tulehdustilan torjumiseen ja laskeva stressihormoni kortisolin tasoja.
Omega 3 -valmiste voi masennuksen Käypä hoito -suosituksen mukaan tuoda lisähyötyä potilaille, joilla lääkehoito ei ole tehonnut toivotusti.
Psykobiootit kiinnostavat tutkijoita
Ruokavalion ja mielenterveyden välisessä yhteydessä riittää vielä tutkittavaa. Itä-Suomen yliopiston artikkelin mukaan tällä hetkellä tutkijoita kiinnostavat etenkin suolistomikrobit sekä ketogeenisen ruokavalion mahdollisuudet.
Esimerkiksi laihuushäiriötä eli anoreksiaa sairastavilla suoliston mikrobikannan on havaittu poikkeavan terveistä. Vielä ei tiedetä, onko kyseessä sairauden syy vai seuraus.
Suolistolle hyödyllisten ainesosien prebioottien mahdollisia hyötyjä laihuushäiriön hoidossa kannattaa tutkijoiden mukaan vielä tutkia.
Kysymys on, kannattaako toipumisen tueksi siis suositella riittävän ja monipuolisen ravinnon lisäksi myös erityisesti suoliston hyvinvointia tukevaa ruokaa.
Mielenterveyteen suolistobakteerien välityksellä suotuisasti vaikuttavia pro- ja prebiootteja on alettu nimittää psykobiooteiksi.
– Masennuksen hoidossa on tutkittu jo jonkin verran myös probioottivalmisteita ja hyötyjäkin on havaittu. Näyttöä tarvitaan kuitenkin vielä lisää. Periaatteessa kuitu- ja kasvispitoinen värikäs ruoka on jo sinänsä psykobioottista, Ruusunen kertoi artikkelissa.
Suosi näitä:
- Värikkäät kasvikset, marjat ja hedelmät
- Tummanvihreät kasvikset
- Kala ja omega 3 -rasvahapot
- Mausteet ja yrtit
- Pehmeät rasvat
- Kahvi
- Täysjyvätuotteet
- Pähkinät, pavut ja siemenet
- Tumma suklaa
Lähde: UEF, The New York Times