Kinnerin korin sisäpuoliset virtaukset
Strada ketjussa oli puhetta korin sisäpinnan huurtumisesta ja tuulilasin huurtumisesta useammassakin ketjussa toisaalla. Asiaa sietäisi pohtia enemmänkin, jotta orastava kinneri-invaasio ei kilpisty väärin suunniteltuihin sisäilmastointeihin.
Tutkikaapa, kellä kinneri on, mihin suuntaan jalka-aukoista ilma virtaa. Teipatkaa pörröinen villalanka molemmista päistään löysästi aukon yli poikittain ja ajamaan. Virtauksen suunnan näette sitten langan keskiosan kaaren suunnasta, ylös vai alas. Varmaan parempi laittaa langat molempiin päihin aukkoa, jos virtausnopeus on niin heikko, että se on aukon eri päissä eri suuntaan. Ilman siirtyminen ratkeaa tässä tapauksessa vain teippaamalla aukon päälle ohut muovikalvo ja laskemalla mäkeä tai polkemalla varpaillaan tai vain toisella jalalla. Tupakkamies voi tietysti puhaltaa savua letkulla jalkoihinsa ja katsoa minne se pakenee.
Pitäisiköhän järjestää äänestys arvauksista, kumpaan suuntaan puhaltaa.
Minä arvaan, että Leitrassa puhaltaa alas, koska ilmanvaihtotorvi tuo paljon korvausilmaa ja kabiini on ylhäältä umpinainen, WAWissa puhaltanee ylös, paitsi kun visiiri on reilummasti auki, Mangossa ja Questissä en ole ihan varma, mutta arvelen molemmissa alas.
Ilman virtaussuunta katteen sisällä on erittäin tärkeä ominaisuus ja vaikuttaa paljon ajon miellyttävyyteen. Jaloista kohti päätä virtaava ilma on kosteaa ja lämmintä hengitettäväksi, eli hyvää talvella, mutta toisaalta huurruttaa tuulilasin ja haittaa jäähdytystä kesällä. Päästä jalkoihin virtaava ilma pitää lasin kirkkaana, mutta on pakkasella kuivaa ja kylmää hengitettävää. Seisova ilma on kaikkein pahin jäähdytys ja kosteusongelma.
Kesäkelissä, jossa kinnereitä noin enimmäkseen ajellaan on siis eduksi, jos ilma virtaa ensin kasvoille ja vasta sitten kropalle. Talvella parasta olisi, jos ilma kulkisi umpiputkessa kabiinin sisäpuolella kropan ohi, jolloin ilma hiukan lämpenisi, mutta ei saisi kosteutta. Tällainen ilma on suhteellisesti ympäristöään kuivempaa ja pitää siis tuulilasin kirkkaana. Uloshengitysilma on yli kolmekymmentäasteista ja sataprosenttisessa ilmankosteudessa, eli sen kosteus tiivistyy kaikkiin alle 30 asteisiin pintoihin. Ulos puhallettava ilma pitäisi siis ohjata siten, ettei se suuntaudu tuulilasiin. Tuloilmakanava kannattaisi siis suunnata mieluumminkin ylhäältä alas siten, että se pitää tuulilasin näköalueen kirkkaan ja ohjaa uloshengitysilman alas, eikä tuulilasin näkökenttään.
Avopyörien tuulilasin huurtumisongelmaa voisi koittaa taklata pitämällä uloshengitysilman nopeus eteen päin kohti tuulilasia mahdollisimman pienenä esim. pitämällä suuta kunnolla auki uloshengitettäessä tai asentamalla suun eteen darthwader-tyyppinen ilmanohjain, joka suuntaa puhalluksen sivuille tai alas.
Tuollainen suun eteen asetettava ilmanohjain voisi olla hyvin suunniteltuna erinomainen talvipyöräilyn edistäjä. Imuilma esilämmittyisi mukavasti, viima ei kävisi suoraan kasvoille, eikä ulospuhallusilman huurruttaisi tuulilasia, jonka suojassa naama ja näpit pärjäävät kovemmassakin kelissä.
Sori, tuli tällainen ajatuksenvirtateksti, mutta jotain tuommoisia päässäni pyöritin.