Sopiiko nojapyörä selkävammaiselle
Rasittaako nojapyörä selkää enemmän vai vähemmän kuin pystypyörä? Itse en enää voi ajaa pystypyörällä selkävamman vuoksi, mutta mieli tekisi löytää joku sopiva liikuntamuoto.
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://www.nojapyorafoorumi.fi/
Rasittaako nojapyörä selkää enemmän vai vähemmän kuin pystypyörä? Itse en enää voi ajaa pystypyörällä selkävamman vuoksi, mutta mieli tekisi löytää joku sopiva liikuntamuoto.
Suosittelen kokeilemaan. Kolmipyöriä saa vuokralle .
Nyt vähän tietoo missä osassa maata asut, niin voin neuvoa sellaisen apuvälinevuokraamon joka on lähinnä .
Kiitos vastauksesta. Asun Helsingissä - Mellunmäessä. Kuulostaa mukavalta, että nojapyöriä voi vuokrata.
Samaa on kysytty ainakin kerran ennenkin: http://www.nojapyorafoorumi.fi/viewtopi ... elle#p6479
Rohkenen väittää, että nojapyörä on yleisesti ottaen pystypyörää parempi selälle.
Muutama meistä löytyy kovin läheltä sinua...
http://maps.google.fi/maps/ms?msid=2000 ... 1,0.104628
Taitaapa paikan talot näkyä täältä meidän ikkunasta. Luin Jorin antamasta linkistä avautuvat kirjoitukset ja niistäpä selvisi hyvin, että selkänojan malli on hyvin tärkein asia. Se on niin tärkeä, että ennen mitään kokeilujakaan keskustelen vielä asiasta fysioterapeutin kanssa. Selkärangan haarakeosa on murtunut irti ja selkäranka pääse valumaan ristiluun päällä eteenpäin. Siinä ei sa olla vääntöjä eteen eikä taakse. Istuinosa pitäisi tehdä niin kuin formulakuskeille tehdään istuin tarkasti selän mukaan.
Solia vuokraa mm. Scorpion 3-pyörää (= nojapyörä) edullisin hinnoin. Nyt keväällä ehkä lyhyet jonotkin, kesällä pitkiä odotuksia.
Haettava ja palautettava Nordenskiöldinkadun pisteesta. Sujuvasti toimi kaikki, kun vuosi pari sitten viikon ajelin.
Tästä linkki: http://solia.ntg.fi/
Päätellen siitä, että nämä vuokrailevat invalideille etupäässä (vaikka myös muille), niin sopivat ainakin jonkintyyppisille invalideille. Selkävaivat lienevät kuitenkin niin yksilöllisiä, että paras kokeilla itse ja kysellä lääkäriltä.
Ja ei ole mahdoton homma tehdä juuri itselle sopivaa penkkiä. Sen voi tehdä vaikkapa lasikuidusta tai hiilikuidusta.
Kovasta eristelevystä (XPS, kuten Finn-Foam ja Solimate) vaan muotoilemaan juuri omalle selälle sopivaa mallia ja sen päälle laminoimalla.
Tai sitten alumiinilevystä tekemällä, voisi olla parempi tehdä siitä muokkaamalla juuri sopivan mallinen ja kun on todettu hyväksi niin sitä käyttäen laminoimalla jäykempi ja kevyempi penkki.
Itse tekisin niin että muotoilisin penkkiä sopivaan malliin ja testaisin kuntopyörän takana polkien. Ei tarvi tehdä loppuun asti, kiinnitykseksi riittää pari rimaa ja vaikkapa naruja joilla pysyy kuntopyörän suhteen paikallaan.
Kiitos viesteistä. Tuota Scorpionia pitää testata. Ja eiköhän tuo penkkiasiakin selviä vaikka sitten itse tekemällä. Ilman liikuntaharrastusta elämä on aika stressaavaa, kun on tottunut liikkumaan.
Solialla on myös Haseja ollut. Niissä on vähän korkeampi istuma korkeus .
Nojanalle kirjoitti:Solialla on myös Haseja ollut. Niissä on vähän korkeampi istuma korkeus .
Scorpionissa minua kiinnosti rungon jousitus. Tärinä on yksi huolen aiheita tässä asiassa. Aiemmin mainittujen ongelmien lisäksi kaksi alinta lannenikamaväliä on sökönä. Tästä syystä mitä makaavampi asento, sitä parempi ja jousitus tietysti - ehkä - on hyvä asia.
Yep
Mulla tässä vieressä Länsimäessä on aika makaavan asennon Catrike Speed.
Voit tulla koeistumaan / ajamaan, jos kiinnostaa.
Säädetty mun 168cm säkäkorkeuden mukaan........
Stapani kirjoitti:Yep
Mulla tässä vieressä Länsimäessä on aika makaavan asennon Catrike Speed.
Voit tulla koeistumaan / ajamaan, jos kiinnostaa.
Säädetty mun 168cm säkäkorkeuden mukaan........
Ilman muuta kiinnostaa.
Kun kyse on noin vakavasta tilanteesta, niin toki fysioterapeutin kanssa pitää asiasta keskustella.
Mutta alkuperäinen kysymyksesi oli että rasittaako enemmän vai vähemmän kuin pystypyörä. Tuohon on helppo vastata, vähemmän. Ensinnäkin istuimissa ON selkänoja, ja yleensä vielä (joitain deltoja lukuunottamatta?) koko selän matkalla. Selkänoja ON (lähes) järjestään muotoiltu, kuppi-istuin. Väittäisin että useimmissa tavallisissa SWB kuluttajanojakeissa ON jo tuo mainitsemasi "vormula-istuin". Niskatuki päälle niin tuki on koko selkärangan osalta. Erot tulevat ehkä juuri kupin koossa ja muotoilussa, sivuttaisessa tuessa, ja sinun tapauksessasi veikkaan tärkeimmäksi tekijäksi istuimen pers-osan muotoilua. Siinä on jonkin verran eroja kun pyörissä on lantiokulmissa ja poljinten korkeudessa vaihtelua - sekä filosofiassa miten istuin tukee lantion osuudelta ja miten vapaina jalat ovat.
Tämä ei ole mainos, enkä sano että tällaiset olisivat oikea valinta. Mutta itse tunnen Nazcan pyörät parhaiten joten tätä kokonaisuutta tarkoitan: http://www.nazca-ligfietsen.nl/en/list/models/item/23/ Esim noita kuvia kun katselee (alhaalta voi valita muutamia hyviä kuvia joita on vaikea linkata tähän) niin huomaa että on sekä muotoiltu penkki ja pehmuste jota voi vielä kustomoida. Tuon tyyppisiä nojakkeja muotoillulla istuimella on paljon, ja kaikkea mahdollista istuinkorkeutta ja selän kulmaa löytyy. Nazcan sivuilta löytyy myös kuvia niiden penkistä ilman pehmustetta, niissä näkyy muotoilu ja myös ristiselän tuki ja sivuttaistuki hyvin. Eri merkeillä on myös erilaisia penkkejä joista joissain on vahva sivuttainen kuppi tai tukisiivet, ja toiset ovat sivusuuntaan sileämpiä.
Yksi nojakkien (perinteisesti ajatellen) huono puoli onkin juuri se että voimantuotto tapahtuu vain jaloilla, pääosin reisillä. Ylävartalo ja edes ristiselkä eivät juuri osallistu jollei oikein yrittämällä yritä. Tukevammissa penkeissä selkä ja lantio on sen verran tarkkaan tuettu että ne eivät liiku, eikä mielestäni edes vartalon rungon (core?) ylitse tule juuri ristiinvetoa (sitä nyt tietysti tulee, mutta...). Liikkumatomuuden huomaa myös siitä että selkäpuoli hiostuu (jos on hiostuakseen) niin tarkasti juuri istuimen puolelta ja aina samalla tavalla.
Penkkiä ei tarvitse välttämättä edes itse rakentaa, vaan valmiiden penkkien pehmustetta voi muokata tai jopa vain lisätä penkin ja pehmusteen väliin erilaisia muotoiluosia.
Sanoisin siis että nojapyörä on todnäk just se juttu. Jos vamma on niin merkittävä että penkkiin täytyy oikein sitoutua, niin sitten haasteet ova tietysti jo isommat. Mutta puhuit sentään vertailusta pystypyörään? Triket (deltat ja nuijapäät) ovat ehkä leveämmällä istuinmaisella ja ei niin muotoillulla penkillä varustettuja, mutta kai niissäkin on ihan kuppi-istuimia.
Tavoittelisitko kolmipyörää vai onko kaksipyöräkin mahdollinen? Matalampiin traikkeihin istuminen voi olla jonkinlainen ongelma - matalammissa istuinasento on makaavampi, mutta istuminen on todellakin alas asettumista. Penkistä ja joissain tapauksissa muusta rungosta tai yläohjaimesta voi jotain tukea ottaa, mutta jos seisaaltaan laskeutuu 40cm korkeuteen selälleen niin onhan se kuvio sekin. Triket tuppaavat olemaan vähän vähemmän jousitettuja, ainakin nuijapäät, että keinuvamman ja isoista pyöristäkin johtuen pehmeämmän menon saanee korkeaan pyörään? Jos tavoite tai tarve on tuolimaiselle (ei niin kuppimaiselle) asennolle, niin LWB:t lienevät myös mahdollisia... Tosin tuosta kuppi-istuimen suosiosta kuvittelisin että korkea SWB voisi olla hyvä sekä asennon että istuimen muotoilun että jousitusten osalta.
Kaksi- kolmipyöräisyyteen vaikuttaa tietysti myös arkuus kaatumistilanteelle. Kaksipyörä voi kaatua, ja asennosta johtuen kaatumistodennäköisyys on jonkin verran pystypyörää korkeampi. (Ylävartalolla ei voi tasapainotella ja geometria ei tue painonjakauman siirtelyä renkaiden välillä). Kolmipyöräisellä jos kaatuu niin kyse on jo lähes onnettomuudesta. Mutta kolmipyörää taas ei saa ihan niin pehmeästi jousitettuna... Mutta sekin on vähän vauhdista kiinni.
Nuo Hazen pyörien vammais-ominaisuudet mielestäni viittaavat enemmän CP ja kehitysvammaisten (heikko tasapaino, vaikeat jalkageometriat yms) tukeen, ja sanoisin että selkärankavaurioihin muutkin nojakit voivat sopia yhtä hyvin tai paremmin.
Tässä vastaavan tyyppisellä istuimella oleva nuijapää:
http://www.optimabikes.com/optima-rider.html
Tuo oli vain yksi ensimmäisiä tuota tyyppiä hakemiani, en sano että pyörän pitäisi juuri tuollainen olla. Kuvista näkee juuri matalan asennon, mutta myös sen että hyvä ja tukeva istuin taitaa olla. Joissain toisissa trikeissä onkin sitten enempi tuolin mallinen istuin ilman selän kaaren muotoilua (joskin penkin jousto voi sen tukea silti kai erittäinkin hyvin?).