Dropouttien mittapiirroksia
Muistaako kukaan, mistä löytyisivät ketjuvaihteellisen vetävän pyörän dropouteista mittapiirrokset. Voisi työntää wikiin, kun löytyvät, jotta löytyvät vastakin.
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://www.nojapyorafoorumi.fi/
Muistaako kukaan, mistä löytyisivät ketjuvaihteellisen vetävän pyörän dropouteista mittapiirrokset. Voisi työntää wikiin, kun löytyvät, jotta löytyvät vastakin.
Suunnittelin taas peräkärryn rakentelua ja tarviin dropoutit. Suunnitteilla olis siis puinen kaksipyöräinen kärry jossa normaalit etunapaiset kiekot eli tuettu molemmin puolin. 4 mm paksusta alumiinista tai 3 mm rosterista jos taiteilis sellaiset. Olisko kellään sopivaa palasta josta sorvailla sellaiset mulle? Maksan tietysti hommasta. Jos joku on kiinnostunut voi laittaa YV:tä täällä.
Tässä ne mitä pyyttoniin ekaksi aattelin - 100% koossa siis toimii:
Piirretty tän Bonnen piirroksen pohjalta.
Liimattuna metallilevylle.
Pastori, saatko vielä kuvia dropeista, kun ne ovat pyörässä kiinni? Vai onko siitä jo kuvaa?
Lisätty: Millä tuo on piirretty? Onko esim. jollain CAD-ohjelmalla? Noi reiät huutais kyllä keskikohdan merkintään porauksen avuksi.
Tässä asiaa kierteistä: http://www.precisiondormer.com/sandvik/ ... peilla.pdf
janx kirjoitti:Pastori, saatko vielä kuvia dropeista, kun ne ovat pyörässä kiinni? Vai onko siitä jo kuvaa?
Mähän vaihdoin noi veke. Joten ei oo mahista kuvata uusia.
janx kirjoitti:Lisätty: Millä tuo on piirretty? Onko esim. jollain CAD-ohjelmalla? Noi reiät huutais kyllä keskikohdan merkintään porauksen avuksi.
Illustratorilla, siinä on 2d cad plugari. Voin mä ne keskikohdat laitella jos haluut.
EDIT: Tossa ketjupuolen piirros PDF:nä http://goo.gl/30evb
Tein wikiin ohjeet: http://nojakki.wikispaces.com/Dropouttien+tekeminen
Kommetteja?
janx kirjoitti:Tein wikiin ohjeet: http://nojakki.wikispaces.com/Dropouttien+tekeminen
Kommetteja?
Onpa pienestä nippelistä uskomattoman työläs ohje. Sen voi tehdä paljon yksinkertaisemmin, jos ei sotke peliin tietokonetta!
Sakari
janx kirjoitti:Tein wikiin ohjeet: http://nojakki.wikispaces.com/Dropouttien+tekeminen
Kommetteja?
Kiitos janx! Täydennellään tuota sitten aikaa myöten. Minä voin kyllä editoida noita sivuja, mutta en osaa luoda uusia. Kun sivu on paikoillaan sinne on helppo lisäillä tavaraa ja selityksiä. Ethän pahastu, jos ohjetta editoidaan.
Kiitos myös tuosta Librecad vinkistä. Se voitaisiin julistaa mittapiirrosten standardiksi tällä foorumilla. Jos se olisi joka tapauksessa asennettuna, aukeaisivat selitykset paremmin kuvin huomattavasti helpommin.
Olisiko mahdollista lisätä jokaiseen osioon tuonne wikiin tyhjä sivu, joka olisi linkattu oikein sisällysluetteloon ym, josta minä ja muut tietokonetollot osaisimme editoida uuden sivun. Monta kertaa olisi tehnyt mieli, mutta en ole osannut.
Tämä oli se kuva, jota tavoittelin tuossa aloitusviestissäni. Siitä on 1:1 pdf tiedosto ja ennen kaikkea tuo etuvetoisen ketjuvaihteellisen versio. Muutenkin asiallinen sivu, jolta löytyi. http://www.recumbents.com/wisil/porter/porterplans1.htm
irakas kirjoitti:Onpa pienestä nippelistä uskomattoman työläs ohje. Sen voi tehdä paljon yksinkertaisemmin, jos ei sotke peliin tietokonetta!
Sanos muuta. Vaikka itse työkseni räplään tietsikoilla niin kun siirryn talliin niin korkeintaan infoa surffailen niillä, jos tulee uupelo.
Mun molemmat omavalmisteet on tehty niin että joko latasta tai vanhoista dropout:ista on tehty takapyörän ripustus. Paska napa vaan ohjaimeksi, akselin ja pikalukon väliin kyseinen dropoutti, rattaat "jigiin" ja eikun kolvamaan kiinni.
Vendetta-kopioon tein alumiini latasta dropoutit. Helppo nakki. Eteen skimmasin ketjuhaarukan yhdistelemällä alumiinirunkoisen luovuttajan takakolmion haarukkaputket ja dropoutit siivosin turhista.
Maasturiin taas käytin Yosemite 3x7 "maasturin" dropoutit joista leikkasin turhat pois ja levyjarrulle hitsasin vaan latan jatkoksi ja siihen netistä löytyneiden (Hayes:n) mittakuvien mukaiset kiinnitysreiät vaan kohdalleen.
"Onko kiire vai tehdäänkö tietokoneella." sanonta pätee toki tähänkin. Olen pyrkinyt minimoimaan ajattelemiseen (lue suunnitteluun) kuluvan ajan, kun olen varta vasten mennyt talliin (7km) tekemään ja saamaan aikaankin jotain konkreettista. Voi olla, että jos muutaman pyörän on loihtinut, niin droppien teko latasta vähän rälläkkää pyöräyttäen onnistuu. Aloittelijalta se ei onnistu, eikä kallista ja vähissä olevaa rakenteluaikaa halua tuhrata uudelleen ja uudelleen samaan työvaiheeseen. Eikä tuossa ohjeessa ole vielä edes yli sataa välivaihetta.
Jori: Eipä kestä kiittää. Hyvä, että jollekin kelpaa. Uuden sivun luominen tapahtuu niin, että teet wikin sisäisen linkin (Ediointitilassa: Nappula "Link" -> Kirjoitat "Link text" ja "Page name" kenttiin arvot. Jälkimmäinen on kuten esim. tämän aiheen sivu "Dropouttien tekeminen", johon wiki korvaa itse välilyönnin tilalle +-merkin.) ja tallennat sivun. Painat luomaasi linkkiä, jolloin voit alkaa editoida sivua. Kun ekan kerran tallennat sivun, se luodaan. Toki saa ja pitää parannella ohjeita. Revisiointi on sitä varten jos jotain menee pieleen.
Hoplaa.
Kyllä osa mun seikkaperäisistä jankutuksista ja esim. p300 ketjun saivartelu ja joutava jaabaaminen johtuu siitä että haluan että asiat selkiävät myös semmoiselle lukijalle joka ei ole vielä omaksunut foorumin kaikkea tietoa. Teen myös tyhmiä kysymyksiä selvittääkseni itselleni omia sekavia ajatuksiani. Usein ne jäsentyvät jo kirjoittaessa, mutta eritoten kun kuulee useampia näkökulmia. Jotenkin sitä haluaa että jäisi jälki niille jotka myöhemmin lukevat näitä juttuja. Foorumihan on täynnä merkittävää tietoa.
Mainiota janx, kunnon poliisiohjeet ovat minun mieleeni. Tarkat ohjeet ovat hyvät siinä mielessä, että ne soveltuvat kenelle tahansa. Mestari voi jättää lukematta ja aloittelija tavata moneen kertaan. Minä tavaan tuota janxin ohjetta moneen kertaan, kun yritän joskus sitä wikisivua luoda. Jonkinlaiset dropoutit onnistuvat kyllä minultakin rälläkällä ulkomuistista, mutta ohjeethan ovatkin, jotta tulisi kerralla hyvä kaikista näkökulmista. Näitä näkökulmia tuohon dropouttiohjeeseen laitellaan lisää. Mitä lattoja on saatavana, miten päin latta kannattaa laittaa, mikä on ketjulinjan suunta, mitä tapahtuu, jos suunta on joku muu, mikä on tuon säätökynnen kulma-asema, mitä jos samaa dropouttia käyttää napavaihteisen kanssa... Näkökulmia riittää. Kaikkia näkökulmia ei touhottaessaan aina huomaa huomioida ja joutuu sitten tekemään "paikko heittoja" ja kuluu aikaa kiroilemiseen. Hyvillä ohjeilla välttää turhaa noitumista.
Öö, miten revisiointi pitää ottaa huomioon?
Heh, Pastorilta myös opettajanäkökulma.
jori kirjoitti:Heh, Pastorilta myös opettajanäkökulma.
Luuletko jotenkin että itse pääset opettajuudesta eroon, et ikinä
Se on meissä molemmissa ikävänä tai hyvänä piirteenä loppuikämme.
Mulla voisi olla tästä ihan motto:
Uskalla epäonnistua esimerkin vuoksi, kysy vaikka tiedät vastauksen.
jori kirjoitti:...Öö, miten revisiointi pitää ottaa huomioon?
Ei mitenkään. Se on täysin automaattinen. Esim. http://nojakki.wikispaces.com/page/history/home kertoo kuka etusivua on muokannut ja voit valita siitä vertaamista varten, jotta näet miten sivua on muutettu.