Nebulus kirjoitti:Yleensä tuossa kisaavan porukan puolenvälin huitteilla pyörivässä porukassa (jossa myös itsekin ajan) jengi tuppaa olemaan arkoja päästelemään lujaa laskuissa. Ovat sen verran hyvässä kunnossa, että nousuissa päästävät ohi ja alkavat sitten arastelemaan, kun nokka kääntyy alaspäin; eivät vain ole treenanneet tarpeeksi nopeaa alamäen ajoa. Itte en ainakaan pidä sitä, että pystyn päästelemään porukasta ohi täysjäykällä läskipyörällä merkkinä läskipyörän ylivoimaisuudesta vaan siitä, että mulla on hieman isompi reikä päässä kuin muilla samassa nopeusluokassa ajavilla.
Tarkoittanet että nousuissa pääsevät ohi...
Mutta joo, samanlainen havainto mulla. Itse väitän olevani noita tyyppejä keskimäärin reippaasti paremmassa kunnossa, sehän selviää jo tasamaan vauhdista ja tiukoissa nousuissa. Mutta annan välineellä tasoitusta medium-nousuissa ja sekä sillä että kehnoilla maastotaidoilla teknissä paikoissa.
Reikä päässä on sen verran iso ettei juuri hillintää löydy alamäissä ja muutenkin rankassa maastossa joissa vaivalla hankittua vauhtia voi pitää yllä. Jarrutkaan ei juuri pääse kulumaan mun ajossa, ihmettelen mitä ne valittaa jarrujen häipymisistä laskuissa ja jarrunesteiden kiehumiset on ongelmana
.
Mutta vielä tuohon alkuperäiseen aiheeseen, ja varsinkin kun muistelen millaisia oli kisakokeilut joustokeulasella pystärillä 90-luvulla. Osaaminen ei ollut kyllä kaksista silloin, kunto sen sijaan aivan varmasti kärkitasoa. Lasken nuoren (< 30v) iän sekä nuoruuden motocross-touhujen etten loukannut itseä pahemmin. Hyvällä kunnolla jäi happea vähän myös nuppiin asti joka osaltaan saattoi auttaa. Menestystä ei juuri tullut.
No nyt on sitten nojaillen tullut samaa harrastettua monin kerroin enemmän. Ekat kokeilut 2012 keväällä 6h maastotapahtumassa. Siellä semmosia paikallaan kaatumisia jokunen, lähinnä kokemuksen puutteen ja paskojen SPD-lukkopolkimien takia, ja vain yksi vauhdista kaatuminen kun vaan lähti MetaPhysic lapasessa siinä "rotkossa" alamäkeen pomppiessa, alastulo näremättäälle.
Tänä kesänä lasken maastossa ajetuista kisoista vain yhden kaatumisen, sekin kivikossa hallitsemattoman kaahauksen takia, kokemattomuutta. Eipä muuta kuin pikku mustelma ja lommo takahaarukkaan. Muuten maastossa ajaessa sattuu ja tapahtuu. Kesäkeleillä ei mitään pikku naarmuja kummempaa, pitkospuut märkänä on taitolaji joka näköjään vaati vähän harjoitusta. Kuitenkin ihan liikkeelle lähtiessä muutama viikko sitten kellahdin kylelleen ja kaatumista hidastaessa omalla nyrkillä aiheutin kylkiluun hiusmurtuman joka vasta nyt alkaa kokonaisuudessaan helpottamaan.
Mutta nyt syksyn tullessa märkä jää ja jäätyneet urat on yhdistelmä joka vielä syksyn pimeyden kanssa tuottaa ainakin mulle tuskaa. Ensilumilla ajoin märän kelin maastorenkaalla nurin ulkoilureitillä, syynä 30+ km/h vauhti kurvissa ja uuden lumen pakkautuminen märäksi jääpinnaksi yhdistelmärekan alla, tästä mustelmaa vasempaan lonkan sivuun ja polven seudulle. Seuraavaksi menin nurin ISP-nastarenkailla 25+ vauhdista uraiseksi tiedetyllä hiekkatiellä jossa uusi lumi peitti ne urat, lähinnä henkisiä vammoja. Sitten viimeisin kaatuminen maanantaina jälleen 25-30 vauhdista lumettomalla kivituhkareitillä jossa oli jäätyneitä kovia uria ja veden peitossa, valot ja refleksit ei vaan riittäneet. Tästä tuli vasemman polven alle ruhje ja turvotusta illaksi sekä pariksi päiväksi pohkeen ulkosivun kramppi-tyyppinen vaiva pienen mustelman kera.
Näin yhteenvetona kesäkeleillä on nojarilla turvallista ja terveellistä ajaa, etenkin kun opettelee homman kohtuullisilla vauhdeilla. Sitten kun tulee syksyn liukkaat eli märät pitkospuut ensin ja sitten myöhemmin jäätä maassa ja vettä päällä, kannattaa ajaa tosi varovasti tai pysyä suosiolla pyöräteillä kunnes lunta saadaan pintaan tai enemmän pakkasta.
Tuo maastonojakki on huomattavasti ikävämpi kaatua kuin lowracer jolla alun perin opettelin talvella ajamaan. Jälkimmäinen toki lähti huomattavasti helpommin lapasesta etenkin kun oli sliksit alla, mutta harvoin kaatuminen oli terveydelle vaarallista kun sehän ei ole sen pahempaa kuin pulkkamäessä kyydistä tippuminen.
Kunnon nastarenkaat hidastaa lapasesta lähtöä kyllä selvästi joten paremmin ehtii reagoimaan ja ehkä jopa oppii välttämään sen kaatumisen. Tuossa maanantain tapauksessa olin jo vasenta jalkaa laittamassa maahan ja jarruttamassa mutta vähäiset ajot viime aikoina ja siitä johtuva refleksien virhesuoritus ryssi tilanteen, kenkä tökkäs maahan, polvi taittui seuraavaksi maata kohti ja pyörä (penkki tai stemmi) kaatui pohkeen päälle. Onneksi ei ollut alaikäisiä kuulemassa...