Hyvä nojakki retkeily käyttöön??
jatkuu...
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://www.nojapyorafoorumi.fi/
jatkuu...
Tutussa ympäristössä ajaessa ei ole niinkään tärkeää nuo pysähtymis/tien pinnanlaatu ongelmat, kun niihin oppii varautumaan. Paitsi tietenkin jos on kilometri kaupalla huonoa tietä ja 50m välein pysähtymisiä...
Alaohjaus, jos tarkoitus ajaa pidempiä kuin 30min-60min(riippuu henkilöstä) pätkiä kerrallaan, eikä tarvetta taluttaa. On rennompi.
Yläohjaus, jos tarvetta taluttaa. Mulla alkaa hartiat rasittua tuossa 40min yhtäjaksoisen ajon jälkeen(onneksi työmatka lyhempi). Silti mukavempi kuin pystypyörä ja käsiä voi kyllä leputtaa, kun ajaa yhdellä kädellä. Kesällä taluttamaan harvoin joutuu(rengasrikot, isommat tietyöt ja ruuhka-ajat keskustojen kävelykaduilla...), talvella sen sijaan lunta on joskus pyöräteillä tuiskun jälkeen niin paksusti, että pitää taluttaa.
26" eturenkaalla on etunsa. Kumivalikoima hyvä, ei täristä niin paljon... Mutta lyhyelle kuskille saattaa istumakorkeus tulla liian suureksi. Kannattaa mallailla kotona sopivan korkuisen tuolin/pöydän päällä istumalla ja toinen jalka maassa nostaa toista kuivitellun polkimen korkeudelle.
Jos pyörässä on ketjulle ohjaimia, niin hieman suuremmat tehohäviöt polkiessa ja huoltokohteita lisää, mutta näiden avulla ergonomia muuten varmasti saatu paremmaksi.
Tavarankuljetus kapasiteeteista en osaa sanoa mitään.
Suosittelisin isorenkaista LWB:tä, mutta näitä ei ole oikein täällä myynnissä ja kuormattuna ehkä liian takapainoisia.
Jukka
Niin, hyvinhän tuossa jo tuli asiaa.
Tässä omia kommentteja:
Yläohjauksen ei totuttelun jälkeen pitäisi rasittaa hartioita. Yläohjaus on myös aerodynaamisempi eli nopeampi ja kovissa (esim. alamäki-) nopeuksissa vakaampi.
26" renkaat ovat epätasaisella alustalla mukavammat ja ne rullaavat paremmin "köröttely" vauhdissa. Jos kuitenkin ajaa matkaa esim. sellaista 30 keskaria, pienempi 20" pyörä (edessä) on tällöin nopeampi. Eikä pienet pyörät alustalle sopivilla paineilla ole mitenkään huomattavasti epämukavammat, varsinkin jos jousitus löytyy. Lisäksi muita seikkoja renkaiden koon valinnassa on:
-jos molemmat yhtä suuria, ei tarvitse kuljettaa kahta eri kokoa vararenkaita.
-pienillä renkailla kuljetus junassa, lentokoneessa, laatikossa yms. on useimmiten helpompaa.
-26" tosiaan parempi valikoima renkaita/vanteita.
Kuitenkin! 20/26 mallisia pyöriä ei pidä unohtaa. Monet kaikkein suosituimmat mallit ovat juuri näitä, esim. Challengen Fujin. Eikä ihme, konsepti on erittäin hyvä; nopea, mukava, kestävä, hyvä tavaran kuljetus kyky...
Tavaraa saa menemään hyvin oikeastaan kaikissa malleissa, poissulkien kilpa/SL -mallit.
Kannattaa tutustua eri valmistajien sivuihin. Lukea pyörien esittelyjä, tehdä omia päätelmiä ja aivan, keskustella täällä ahkerasti
lowrides kirjoitti:Yläohjauksen ei totuttelun jälkeen pitäisi rasittaa hartioita.
Juu, varmasti totta ja käsien asennolla tässäkin merkitystä. LWB:ssäni yläohjaus, jota ajetaan kädet aika suorana, kädet rasittuu enempi kuin lowracerissa, jota ajetaan yläohjauksella kädet aika koukussa.
Jukka
Tuli tuossa mieleen, että minkälainen penkin säätösysteemi noissa tehdastekoisissa lowracereissa on? Olisi kätevä jos pikalukituksella säädettävissä pystymmäksi kun ajetaan kaupungissa ja/tai halutaan ihailla maisemia. Kun taas tylsille tieosuuksille voisi säätää takaisin makuuasentoon. Ympäristön havainnointi kun on vähän hankalaa makuultaan.
Jukka
Pituutta on kertynyt vain 165cm joten voi olla tuollainen 26/26 pyörä liian korkea?
Paras vaihtoehto tuollainen olisi kuitenkin juuri rengas valikoiman takia.
Hyneman kirjoitti:Pituutta on kertynyt vain 165cm joten voi olla tuollainen 26/26 pyörä liian korkea?
Emäntä(n.165cm) joskus ajelee tällä: http://www.omanetti.fi/ninajukk/swb.htm
Vaikka on 20" eturenkaalla, niin istumakorkeus on hieman yli 65cm. Liikkeelle pääsee ja pysähtyminen onnistuu, mutta paikoillaan pysyminen toinen jalka maassa ja toinen polkimilla ei. Suurin syy on käsijarrun puute. Minulla(180cm) edes paikoillaan pysyminen ei tuota vaikeuksia, mutta ei kuitenkaan ole mitenkään mukava ja turvallisen tuntuinen.
Matalimmat 26/26 SWB:t on istumakorkeudeltaan 60cm luokkaa, joten kyllä pitäisi ajon onnistua, niissä kun on käsijarru. Mutta pidemmän päälle jatkuva pysähtely alkaa varmaankin tuntua rasittavalta.
Hyvä nojakkien esittelykone: http://www.recumbents.com/brol_buyers_guide.asp
Tuolla saa aika hyvän pikakatsauksen markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin.
Jukka
Hyneman kirjoitti:Pituutta on kertynyt vain 165cm joten voi olla tuollainen 26/26 pyörä liian korkea?
Saattaapa olla. Täällä noista 26" vehkeistä keskusteltiin enemmänkin: http://lowride.info/phpBB2/viewtopic.php?t=301
Itsellä on kaksipyöräisistä nojakeista kokemusta lähinnä Nazcan Paseosta.
Ainakin se on tullut todettua, että istuimen kulman säätöä tarvitaan.
Ajaminen huonoissa olosuhteissa on oleellisesti helpompaa kun istuin nostetaan pystympään.
Omat suositukseni mistä lähteä liikkeelle (lähes täydellisen tietämättömyyden suomalla varmuudella):
Nazca http://www.nazca-ligfietsen.nl/xlntcms/ ... /PPage.php
Azub http://www.azub.cz/en/models.php
Optima http://www.optima-cycles.nl/main/en/mod ... ?Itemid=27
Sinner http://www.sinner.demon.nl/
Challenge http://www.challenge-recumbents.com/htm ... bentmodels
HP Velotechnik http://www.hpvelotechnik.com/
Siinähän ne tärkeimmät suomen markinoilla pyörivät merkit tulivatkin
Jos triken haluat, sen on syytä olla tadpole, deltassa loppuu pito. Ainakin Kettwiesel sutii vaikka tasaisella soralla/nurmikolla.
Jos triket kiinostaa, Steintrikes voisi olla hyvä.
tavasti kirjoitti:Jos triken haluat, sen on syytä olla tadpole, deltassa loppuu pito.
Vetästäämpä vähän sivuraiteille. Deltassa pito piisaa, jos se on etuvetoinen ja riittävän matala/etupainoinen. Oma versioni Esko Meriluodon ideasta: http://www.omanetti.fi/ninajukk/hipparion.htm Ainakaan talviajossa ei pidon kanssa ole ongelmia (tosin kuin takapyörävetoisilla tadpoleilla?)
Mutta ei liene tässä haettu vaihtoehto, näitä kun ei teollisesti valmisteta.
mun mielestä isopyöräiset LWB:t olisivat myös yksi hyvä ratkaisu, ja sopisivat suomeen paremmin kuin keskieuroopan ahtaille kaduille suunnitellut SWB:t. Harmi kun näitä ei kai Suomeen tuo kukaan:
http://www.lightfootcycles.com/ramodel.htm
http://www.ransbikes.com/SXP07.htm#
Varsinkin tuo jälkimmäinen alle 55cm:n istumakorkeudellaan ja 42cm:n poljinkorkeudellaan sopisi hyvin lyhyellekkin kuskille. Mutta en löytänyt sivuilta sen tarakkaa, eikä muutakaan juttua tavaran kuljetus kyvystä?
Jukka
jviirret kirjoitti:Vetästäämpä vähän sivuraiteille. Deltassa pito piisaa, jos se on etuvetoinen ja riittävän matala/etupainoinen. Oma versioni Esko Meriluodon ideasta: http://www.omanetti.fi/ninajukk/hipparion.htm Ainakaan talviajossa ei pidon kanssa ole ongelmia (tosin kuin takapyörävetoisilla tadpoleilla?)
Riittävän mataja ja riittävän etupainoinen ei taida kuitenkaan toteutua edes teoriassa. Jos tavaraa on mukana, painoa tulee taakse, ja soralla ylämäessä sutii.
Puhumattakaan siitä ettei moista ole myytävänä. No, alkuperäisessä kysymyksessaä ei taidettu explisiittisesti rajata pois itse rakentamisen vaihtoehtoa
Kettwieseliä saa myös molemmilla takarenkaillaan vetävänä, mutta ei se ehkä silti kelpaa.
Siinä ei ole tarakkaa, vaan kaikki kuorma pitää olla penkkiin ripustettavassa laukussa, tai etuhaarukan sivuille tulevissa pienissä laukuissa.
Tai kuten heidän omissa kuvissaan, peräkärry mukaan.
jviirret kirjoitti:mun mielestä isopyöräiset LWB:t olisivat myös yksi hyvä ratkaisu, ja sopisivat suomeen paremmin kuin keskieuroopan ahtaille kaduille suunnitellut SWB:t
Jenkki-pyöriä ei ole tullut tutkittua, koska niiden hinta nousee pilviin rahtien ja tullien kanssa.
Esittämäsi ovat periaatteessa mielenkiintoisia pyöriä, mutta en ole varma niidenkään sopivuudesta.
Jenkeissä tuntuu olevan suuntaus enemmän jäykkärunkoisiin pyöriin, joihin saa mukaansa korkeintaan vesipullon.
Tavaratelineitä ei kuvissa tai hinnastoissa näy. Eurooppalaisten valmistajien sivuilla jokseenkin poikkeuksestta on kuvia joissa pyörässä on isot laukut.
Jenkeissä käyttö on erilaista. Polkupyörä ei ole kulkuneuvo vaan harrastusväline.
Nostetaan pyörä pick-upin lavalle, mennään sopivaan paikkaan, käydään ajelemassa pätkä, ja sitten Pick-upilla hanpurilaispaikkaan syömään.
Autot ovat isoja, joten LWB kulkee mukavasti. Pienen lenkin ajamisessa ei haittaa vaikka tavaraa ei mukaan saisikaan.
Euroopassakin näkyy paikoin samaa asennetta, mutta onneksi ainakin vielä on paljon
pyöriä jotka on suunniteltu siirtymiseen paikasta toiseen, tavaroiden kanssa.
Mitään ylläolevaa on paha mennä kiistämään. Vaikka jenkit eivät LWB:tä käytäkkään kulkuneuvoina, niin silti minulla sellainen on työmatkakulkuneuvona: http://www.omanetti.fi/ninajukk/26lwb.htm
Soveltuu kaikista rakentamistani jäykistä nojapyöristä parhaiten huonolle alustalle(työmatkalla on n.1km roudan todella huonoon kuntoon repimää asfalttia). Näkyvillä oleva eturengas auttaa tähtäämään tarkasti monttujen ohi. Jäykkä vs. jousitettu keskusteluakin löytyy täältä jostakin.
Ei ole yhtä nopea kuin tuo lowraceri, mutta monikäyttöisempi ja pystymmästä istuma-asennosta johtuen ympäristön havainnointi helpompaa. Tavaraa saa mukaan saman kuin pystypyörän tarakallekkin.
Perinteisestä korkeasta SWB:stä on aika vähän kokemuksia, kun vasta yhden sellaisen olen rakentanut. Seuraava projekti onkin tuollainen isopyöräinen SWB, pohdiskelua asiasta toisaalla tällä foorumilla. Voi olla että käsitykset muuttuu, tai sitten se jää alkuinnostuksen jälkeen edellisen SWB:n tapaan pyörävajaan lojumaan. Aika näyttää...
Jukka
Tuossa vielä yksi LWB, joka jäi äsken pois:
http://www.easyracers.com/tour_easy.htm
Ja joku on onnistunut pakkaamaan ihan kivan näköisesti siihen tavaraakin:
http://www.easyracers.com/images/Tour-easy2.jpg
Tarakka löytyy hinnastosta
Mutta niinkuin sanottu, näitä ei suomeen järkevästi saa, ainakaan vielä
Joskus olen netissä törmännyt sivustolle jossa oli tämän piirrustukset, joten tekeminen/teettäminen voisi onnistua.
Jukka
jviirret kirjoitti:Vaikka jenkit eivät LWB:tä käytäkkään kulkuneuvoina, niin silti minulla sellainen on työmatkakulkuneuvona ...
Soveltuu kaikista rakentamistani jäykistä nojapyöristä parhaiten huonolle alustalle(työmatkalla on n.1km roudan todella huonoon kuntoon repimää asfalttia). Näkyvillä oleva eturengas auttaa tähtäämään tarkasti monttujen ohi. Jäykkä vs. jousitettu keskusteluakin löytyy täältä jostakin.
Uskon, että LWB on oikein mainio ajokki!
Sinänsä harmillista että noita LWB vehkeitä ei tunnu kaupallisesti olevan saatavilla Euroopasta.
En tiedä onko niille oikeasti niin vähän kysyntää euroopassa, vai eikö kukaan vain satu tekemään moisia?
Isoja pickuppeja jonka lavalla moinen kulkee on vähemmän, ja ehkä eurooppalaiset autotallitkin ovat pienempiä?
Vai onko LWB yleisesti hankalampi, perille päästyäsi se ei mahdu polkupyörille varattuun tilaan,
vaikka kotona sen saisikin säilytettyä ja matkan tekemiseen olisi mukava.
Joskus miettinyt, että tulisikohan aivan susi ajokki jos pohjaksi ottaisi
Atomic Zombien Marauderin tyyppisen rungon http://atomiczombie.com/videos/video/marauder.wmv
mutta tekisi sen kokonaan 26" renkailla. Matala LWB, johon isot renkaat.
Itse ainakin ymppäisin pakettiin jousituksenkin. Penkki pitäisi tietysti tehdä säädettäväksi että pahoissa paikoissa saa pystymmän ajoasennon.
Mutta riittääkö helpompaan ajettavuuteen pystympi asento, vai pitääkö lisäksi olla korkeampi istuinkorkeus?
(tämä keskustelu kuuluisikin jo rakenteluun eikä valintaan...)
jviirret kirjoitti:Tuli tuossa mieleen, että minkälainen penkin säätösysteemi noissa tehdastekoisissa lowracereissa on?
Nazcalla on pikalukoilla säätö penkin yläosassa, ja lisäksi jousituksen korkeus muuttuu siirtämällä pikalukolla takajousen yläpää eri kohtaan (kuvassa keskimmäisessä asennossa).
Kuva on Nazca Paseo, mutta Fuegossa on samanlainen. Kumpikaan ei ole täysiverinen lowracer, mutta kelvannee yhdeksi esimerkiksi toteutuksesta.
Yksinkertaisen ja toimivan näköinen systeemi. Tosin säätövaraa saisi olla reilusti enemmän. Tai, no, sekinhän riippuu kyllä pyörän käyttötarkoituksista ja ajo-olosuhteista
Jukka