Nebulus kirjoitti:Tuohon väitteeseen, että nojakilla saisi useamman lihasryhmän työn polkimiin en usko. Yläkroppahan ei tee juuri mitään työtä, kun makaa selällään. Jalkojen työnnön tukipiste on alaselässä ja lihakset siitä alaspäin tekevät työn. Pystypyörällä sensijaan yläkroppaa käytetään aktiivisesti, painoa jalalta toiselle siirtäen ja siten useampi lihasryhmä työskentelee. Siksi väitän, että pystypyörällä saavutettava hapenkulutus (ja lihastyö) on suurempi. Pyörän huonomman ilmanvastuksen takia pystypyörä vain kulkee hitaammin samalla teholla.
Nojakilla saa polkimiin huomattavasti voimaa, mutta silloin on kyse jalkalihasten maksimityöstä, jossa voimaa otetaan jokseenkin samalla tavalla kuin jalkaprässissä.
Kyllä yläkropalla tehdään työtä ja paljon tehdäänkin. Skaala on niskalihaksista ihan sinne alas asti. Taas kyseessä on tekniikka. Ja se on tottakai sitten jokaisella oma juttu, miten se luonnistuu.
Jorin selostus lihastyöstä pitää paikkansa. Tosin itselläni harjoittelu on tehnyt tehtävänsä ja en merkittävää eroa enää huomaa. Pystypyörällä pyöritystekniikka tosin luonnistuu paremmin. Maastopyöräily ja maantiepyöräily luonnollisesti eroavat paljon toisistaan. Maastossa käytetään (en kyllä itse aja, mutta kuvittelisin) ylävartaloa aktiivisemmin, mutta maantiellä nojapyörässä tulee kyllä käytettyä useampia lihaksia.
Nojapyörien välillä vain on niin huomattavia eroja. Tämä menee nyt offtopicin offtopiciin, mutta esim. sinun alligtisi ei ole malliltaan sellainen (et tietenkään ole näin väittänytkään
), joka olisi erityisen nopeaan menemiseen ja näin lihasten monipuoliseen hyödyntämiseen tehty. Verrattuna siis esim. kilpamaantiepyörään. Siteeraan jostain lukemaani: "yli 300 kaupallisesta mallista alle 50 on rakenteeltaan sellaisia, joilla on potentiaalia olla kilpamaantiepyörää nopeampia." Eli toisin sanoen tämänkin foorumin käyttäjien pyöristä ne, joilla on oikeasti tarkoitus ajaa kovaa, ovat laskettavissa tod.näk. yhden käden sormilla. Se on sitten eri asia, kuinka moni tarvitsee nopeaa pyörää esim. mukavuuden hinnalla.
ja siis pointtina: nopeat mallit antavat luonnollisesti paremman asennon/tuen kuljettajalle ja mahdollistavat näin useampien lihasten käytön, sykkeen korkeammalle saamisen jne. Sitähän on toki vaikea lähteä selvittämään pyörästä mikä siinä mättää, jos sykkeet jää alhaisiksi, mutta voisin kuvitella että esim. korkea mekaaninen vastus, huonot renkaat (paineet); ajoasento, joka teetättää liikaa töitä tietyllä lihaksella tai vaikka yleensä pelkillä jaloilla; liian suuri paino. Tuossa tulikin monen kompromissi pyörän ongelmat.
En nyt kyllä enää pysy itsekään kärryillä mistä tässä oli kyse, mutta anyway...