Sivu 1/1
Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 10:18
Kirjoittaja Reiska
Eilen aloitin takarenkaan vaihto-operaation trikessäni ja siinä silmäillessäni takarataspakkaa se näytti kauhean kulahtaneelta ensi silmäyksellä, joka toinen hammas oli eri kokoinen ja muotoinen, mutta kun sitten vertailin sitä kolmen muun fillarin rattaisiin alkaa vaikuttamaan siltä, että noiden rattaiden hampaat taitaakin olla tarkoituksella epäsymmetrisiä tai sitten kaikki on kulunut samalla lailla omituisen epäsymmetrisesti kaikissa neljässä fillarissa?
Mittasin vanhat ketjut tuolla toisessa ketjussa mainittujen mittojen mukaan ja ne eivät ihan vielä olleet venyneet vaihtorajaan saakka, mutta vaihdan ne nyt varmuuden vuoksi kuitenkin. Voiko olettaa, ettei rataspakka kulu suuresti niin kauan, kun ketjut eivät ole liian venyneet?
Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 10:38
Kirjoittaja Wacky
Eteenkin takarattaisissa on huomattavasti muotoillut hampaat jotta vaihteiden vaihto on helpompaa. Niistä on vähän vaikeampi katsoa onko ne kovasti kuluneet, mutta kun kaikki tietyn rattaan hampaat alkaa muistuttaa haineviä niin sitten ne on kuluneet.
Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 11:18
Kirjoittaja jori
Siitä tietää, kun panee edestä vaihteen pienimmälle rattaalle ja takaa myös ja polkaisee kovaa. Jos hyppii yli takarattaalta ja muutenkin rutisee pahasti, on ao ratas kulunut. Yleensä pienin takaratas kuluu eniten, mutta jos kulunein on joku muu takarattaista, niin sitten se vaihde päälle ja eteen pienin ja rajuja polkaisuja. Yleisesti ottaen, jos voimansiirto kuluu, alkaa siitä kuulua ylimääräistä ääntä. Ketjun kuluminen kuuluu polkemisen tahdissa kovenevana ja hiljenevänä rutinana, rattaan kuluminen hyppyyttää yli kovaa polkaistaessa. Ulkonäöltään kuluneet hampaat ovat tosiaan muistuttavat hain evää.

Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 11:22
Kirjoittaja jviirret
Sitte kun ketju tai pakka on liian kulunut ei pyörä enään liiku vaikka kuinka polkee 
Jukka
Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 11:32
Kirjoittaja jori
Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 12:27
Kirjoittaja TKorho
Miten iso ero rattaiden kulumisessa on jos vain ajaa vanhoilla ketjuilla tai jos vaihtaa ketjua useammin?
Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 12 Kesä 2014, 12:48
Kirjoittaja jori
TKorho kirjoitti:Miten iso ero rattaiden kulumisessa on jos vain ajaa vanhoilla ketjuilla tai jos vaihtaa ketjua useammin?
Liikaa kuluneen ketjun käyttö kuluttaa rattaat huomattavasti nopeammin, kuin normaalimittaisen. Nopeampi kuluminen johtuu siitä, että venyneen ketjun rullat makaavat ketjupyörän hampaan suoraa, tai jopa ulos päin kaarevaa, kohtaa vasten ja rullan ja hampaan kyljen välinen pintapaine kasvaa tästä syystä merkittävästi.
Nojapyörässä ketju kuluu kuitenkin hitaammin kuin pystypyörässä, koska pitkässä ketjussa on enemmän lenkkejä,vaikka kireitä mutkia on sama määrä. Nojapyörän pitkä ketju kestää pidempään ja maksaa enemmän, joten kannattaa harkita vaihtaa ketjut ja takapakka samalla kertaa. Riippuu kuitenkin monesta asiasta. Ketjun kulumista kannattaa seurata ja vaihtaa ketju, kun se on kulunut enintään 1%. Se on melko helppo mitata rullamitalla.
Re: Mistä tietää onko takarataspakka kulunut vai ei?
Lähetetty: 13 Kesä 2014, 08:36
Kirjoittaja Hopea
Jos haluaa säästää rataspakkaa ja ketjua, sitä voi tehdä käyttämällä kaksia tai useampia ketjuja. Työtähän siitä tulee, kun vaihtaa ketjut aina 500-1000 km välein, mutta tällä tavalla ketju-ratasyhdistelmän käyttöikä kasvaa n-kertaiseksi (n=vaihtoketjujen lukumäärä).
Itse olen hyvä neuvoja, käytän yhden ketjun loppuun ja vaihdan sitten sekä ketjun että rattaat. Nojapyörässä käyttöikä on kuitenkin 10-15 tuhatta kilometriä, ei se ihan heti tule vastaan. Yhden jutun olen alkanut tekemään: Etuhammasrattaan käännän aina 1000 km jälkeen yhden viidesosakierroksen eteenpäin. Näin saan siihen vähemmän kuluneen kohdan aina suurimman väännön kohdalle.