jviirret kirjoitti:Nämä yli kolmivaihteiset eivät ilmeisesti ole kovin hyvin suojattu vettä vastaan? Sen verran usein möykyiksi ruostuneita romulavoilta löytyy. Olisko se siirtomekanismin puoli se arka paikka kun muualla ei tiivistyksessä ole eroa 3vaihteiseen verrattuna.
Suojauksessa tuskin on eroa ainakaan niin päin, että vanhemmat olisivat paremmin suojattuja. Arvelisin pääasiallisen syyn kosteusongelmiin liittyvän useampivaihteisen suurempaan sisuskalujen massaan. Suuri massa aiheuttaa lämpötilan vaihtelun takia paineen vaihtelua navan sisälle ja kerryttää sinne vettä. Kolmivaihteisessa valtaosa massasta on kuoressa, jolloin lämpenemisjaksot ovat lyhyempiä ja sisuskalut lämpenevät käytössä lämpimämmäksi ja kosteus pääsee poistumaan.
Kosteuden kertyminen navan sisuskaluihin menee summittain näin: Kylmä sääjakso, eli vaikkapa vain yön ja päivän –jona lämpötilavaihtelu, voi olla jopa parikymmentä astetta– jäähdyttää navan ulkopinnalta alkaen. Navan sisällä oleva kostea ilma tiivistyy vedeksi navan kuoren sisäpinnalle tuottaen navan sisälle tiivistymisensä aiheuttaman kaasutilavuuden muutoksen (höyryn tilavuus - tiivistyneen veden tilavuus) takia alipaineen, joka imee vastaavan määrän sisäänsä kosteaa ulkoilmaa. Sään lämmetessä navan ulkopinta lämpiää ensin, jolloin navan sisäpinnan kosteus höyrystyy ja tiivistyy saman tien vielä kylmiin navan sisäosiin. Kaikki ilma, joka pääsee tässä prosessissa napaan sisälle, tiivistää vetensä kylmiin sisuskaluihin, jonne vesi jää tekemään tuhojaan.
Joka kerta, kun navan lämpötila muuttuu kylmemmäksi kuin sen sisälle päässeen ilman kastepiste, napaan imeytyy hiukan uutta (kosteaa) ilmaa jonka kosteuden tilavuuden verran sisälle imeytyy lisää kosteaa ilmaa.
Kosteaa ilmaa imeytyy sisään myös toisella mekanismilla: Kun kosteutta on ensin kertynyt sisuskalujen pinnalle, alkavat ne ruostua. Ruostuessaan rauta hapettuu, eli sitoo vesimolekyylin lisäksi happea, jonka tilavuuden verran imeytyy napaan lisää kosteaa ilmaa. Napa kerää sisäänsä vettä aina kun navan lämpötila seuraa pelkästään ilman lämpötilan vaihteluita.
Jos napaa, pelkän ulkoilmassa säilyttämisen sijaan, käytetään ja se käytössä lämpenee, edes hiukan lämpimämmäksi kuin ympäröivä ilma, alkaa napa kuivua sitä nopeammin, mitä paremmin ilma navan sisällä pääsee vaihtumaan. Napavaihteisella pitää siis ajaa mahdollisimman usein, jotta se ei ruostu. Sisälle säilytykseen napavaihteinen kannattaa siirtää nimenomaan suoraan ajosta, jotta ajosta vielä muuta rakennetta lämpimämpi napa ohjaa kosteuden ulos, eikä sisään.
Pahinta on pelkkä kostealla säällä ulkona säilyttäminen ilman säännöllistä ajoa niinä vuodenaikoina, jolloin on voimakasta päivän ja yön välistä lämpötilan vaihtelua.