MBB pyörien mittojen vertailuketju
Jos tähän keräisin omien mbb pyörien mittoja vertaitavaksi itselle ja muille.
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://www.nojapyorafoorumi.fi/
Jos tähän keräisin omien mbb pyörien mittoja vertaitavaksi itselle ja muille.
Eka kääntyväkeskiöinen, eli Piirakka 1:
Pyörä tässä muodossa, akseliväli 142cm, keskiön korkeus 55cm, penkin alinkorkeus 47cm ohjauskulma n.49astetta, jättö n. 10cm. Edessä 622 kiekko ja takana 559 - koska takajarrutapit käy tuolle kiekko koolle.
Rakentaminen: Pyörän keula muutti muotoaan pikkuhiljaa kuvan mukaiseksi, epäsymmetriseksi. Rakenne olis ehkä kestänyt jos olis hitsattu kunnolla, nyt jäi heppaus asteelle ja lopulta hajos.
Ajaminen: Pyörä oli kyllä mukava ajaa ja vaikka eka mbb:ni, opin nopeesti. Ohjauskulma on aika loiva mutta ei sekään haitannut, rento ja makaava asento. Penkin alle mahtui pitkäkin kassi roikkumaan. Jäin kaipaamaan, ehkä pitää viel tehdä matala mbb.
Muattavaputkikameli:
Stratekisia mittoja 14,5kg painoo, akseliväli 1020mm, penkin korkeus 490mm, keskiön korkeus kuvassa 590mm - keskiö säädettävä - korkeuskin muuttuva jos keskiön laittaa putken alapuolelle tippuu n. 100mm, ohjauskulma n. 75astetta
Rakentaminen: Tavoitteena tehdä yksinkertainen sinkula pyörä kruisailuun ja matkalle, esim junaan otettavaksi. Haasteita toi pyörän runsaat säädöt, keskiö, penkki ja dropparit 622 kiekoille. Etu osan purkaminen tuolla rakenteella vaikeaa kun yhdysputki pitää väkisin vääntää sivuun, jotta etuhaarukan saa emäputkesta pois. Etupään ketjuputket asennettu epäsymmetrisesti, tukemaan yhdysputkea, paremmin. Ketjuputket myös kauempana keskiöstä, helpompi rakentaa ja ketjulle jää tilaa.
Ajaminen: Ite ajoin tällä vaan kokeeksi alussa, mutta varsin onnistunut just tarkotukseensa. Simppeli - ei vaijereita, kevyehkö - helppo käsitellä. Pelkillä jaloilla ohjaaminenkin suht helppoa.
MBB Automatic:
Akseliväli 1120mm, penkinkorkeus n.600mm, keskiönkorkeus n.590mm, penkki 730mm keskiöstä, jättö 140mm, paino n. 15kg, penkinkulma n. 35astetta, ohjauskulma n. 60astetta.
Rakentaminen: Tavoitteena tässäkin yksinkertasuus, ei vaijereita. Yhdysputki vinosti, keskiöltä stemmin kylkeen - keulan pystyy purkamaan yhdysputken klemmarin irrottamalla. Ketjuputket, tässäkin kauempana keskiöstä, sekä droppareista, helpompi rakentaa ja ketjulle jää tilaa.
Ajaminen: Toistaiseksi ehottomasti helpoin mbb:ni ajaa - ilmankäsiäajo sujuu parhaiten. Mistä johtuu, en tiedä - ohjauskulma ok mutta jättöhän tässä on vähän turhan suuri jos teoriaan vertaa.
Helsinki MBB:
Akseliväli 101cm
keskiönkorkeus 48cm
penkin alinkorkeus 59cm
jättö n. 10cm
ohjauskulma n. 63astetta.
Rakentaminen: Pyörä tehty, nimensä mukaisesti Helsinkiin ja muutenkin kaupunkikäyttöön. Alunperin midracerista muutettu mbb:ksi. Putken taivutin oli käytössä tuolloin vielä.
Ajaminen: Mielestäni helppo ajaa, keskiö poikkeuksellisen alhaalla. Kaikki jotka on kokeilleet on oppineet ajamaan suht nopeesti.
Piirakka 3:
strategiset: Akseliväli 134cm, keskiö 70cm, penkki 52cm, ohjaus 54 astetta ja jättö 5,5cm Suurin ero Piirakka 1:een on keskiön ja penkin korkeus ero - tässä siis 10cm enemmän eroa. Muuten akseliväli vähän lyhyempi, ohjauskulma 5 astetta pystympi ja jättö muutaman sentin pienempi.
Painoo 17-18kg tarakka tässä mukana.
Piirakka 2:
Akseliväli 125cm, keskiön korkeus 66cm, penkin korkeus 67cm, ohjauskulma 57 astetta ja nojakulma n. 20 astetta.
Rakentaminen: Runko (60mm) yksinkertanen kolmella hitsaussaumalla, etupäässä hitsattu ainoastaan klemmari stemmiin (puristaa yhdysputken kiinni).
Etupää siis suoraan luovuttaja pyörästä, sellasenaan, vaihteineen kaikkineen paikoilleen, molemmat haarukat etuakselille ja mutterilla kiinni.
Imatran ajot RR, MBB Road and Racing:
Rakentaminen: Takaosa kierrätetty Piirakka 1:stä, etuosa vanhasta, kevyestä maantiepyörästä. Tuubiiekot lainassa Neuvostovalmisteisesta Start Sosseesta - tuloksena kevyin rakentamani pyörä 12kg. Penkkinä 4mm vaneri kiristys liinalla emäputkeen.
Ajaminen: Jääny vielä hyvin vähiin - luottamusta pyörään ei kerenny syntyä ja 2017 Nokialla jäi 200m lentävä tällä ajamatta.
Räyhäkkä:
Tandem 2WR:
Rämpsälä MBB:
Pyörän mittoja: Akseliväli 121cm, penkin alin kohta 56cm, keskiön korkeus 71,5cm ja jättö n. 8cm. Kammet 152mm kolmerattainen, pyörätohtorilta. Tämä pyörä tehty lyhyemmälle (alle 170) immeiselle.
Hyvä ketju! Laittaisitko jotain kommenttia jokaisen hyvistä ja huonoista puolista? Rakentamisen ja ajamisen kannalta.
Vilijami kirjoitti:Hyvä ketju! Laittaisitko jotain kommenttia jokaisen hyvistä ja huonoista puolista? Rakentamisen ja ajamisen kannalta.
Ok, yritän.
Erinomainen yhteenveto lukemattomista MBB-pyöristä! Hip!
Vaan mikä niistä on paras?
Mikä on mukavin ja miellyttävin?
Millä niistä ajat mieluiten?
Mikä on se lopullinen nojapyöräratkaisu?
ajarmala kirjoitti:Erinomainen yhteenveto lukemattomista MBB-pyöristä! Hip!
Vaan mikä niistä on paras?
Mikä on mukavin ja miellyttävin?
Millä niistä ajat mieluiten?
Mikä on se lopullinen nojapyöräratkaisu?
Sitähän tässä koittanu itselleni selvittää Tutkimukset vielä pahasti kesken, eikä ne ehkä koskaan valmistukaan, koska nojapyörät kehittyy koko ajan (toisin ku pystärit
)
Mutta jos noista pihassa olevista yksi pitäs valita, ni varmaan se olis Helsinkinojakki, sillä pärjää ympärivuoden niin kaupungissa ku reissussakin ym. On mukava ja helppo ajaa - kevyehkö. Mutta jos koko tuosta edellä olevasta listasta saa valita, ni varmaan tuo eka jo "edesmennyt" Kääntyväkeskiöinen, eli Piirakka 1 - Olihan siinä sitä jotain, ja ulkonäkökin
Mutta moni on ennenkin tällä foorumilla todennu, ett pyöriä pitää olla useampi, pyörä käyttötarkotuksen mukaan. Ja olishan se tylsääkin ajaa aina samalla pyörällä tai lopettaa nojapyörien kehittely ja rakentaminen koska tein jo parhaan pyörän
PS. Tandemikin on mukava, varsinkin jos saa jonkun takapenkille.