Tulleet vastaukset ovat olleet enimmäkseen otsikon suhteen sivussa. On vastailtu siihen, haluaako ajaa sinkulalla vaihteellisen sijaan. Otsikko oli kuitenkin kysymys, paljonko vaihteet vaikuttavat keskinopeuteen. Oman kokemukseni mukaan keskinopeus mäkisessä maastossa, kun ajetaan usean tunnin suorituksen maksiminopeutta, ei putoa kuin ehkä enintään 10%, mutta rasittavuus lisääntyy kyllä reilusti riippumatta siitä, onko sinkula pitkällä vai lyhyellä välityksellä.
Tehdään pieni laskuesimerkki. Oletetaan maastoon tasaisen kaltevuuden mäkiä niin jyrkällä kaltevuudella, että mäen alla vauhtia on pystärillä noin 50 km/h. Tämä tarkoittaa noin 6% mäkeä. Nojapyörälle tuo nopeus on 73 km/h. Mäen alla on tietenkin jonkin matkaa tasaista laaksoa, jonka ajan nopeuden säilyttämiseen kannattaa tehdä työtä, jos vain pystyy, sillä se maksaa itsensä takaisin paljon lyhyempänä aikana ylämäessä.
Pystärillä tuo 50 km/h hupenee ilmanvastukseen melko nopeasti. Ylläpitäminen vaatii noin 1 kW tehoa, jota tietenkään kukaan kykene ylläpitämään kuin hetken. Nojapyörällä sama mäki antaa 73 km/h. Jos oletetaan pyöräilijän polkevan täsmälleen ilmanvastuksen verran, vie tuo nojapyörän 73 km/h nopeus 21 m korkealle mäelle, kun taas pystärin 50 km/h alle 10 m mäelle. 6% mäessä tämä tarkoittaa 164 m mäkeä ylös ja nojiksella 350 m samassa ajassa. Melkoiset mäet menee siis pelkällä vauhdilla ylös asti.
Alamäki ei kuitenkaan muutu ylämäeksi yhtäkkiä, vaan jonkinlaisen laakson kautta. Tuon laakson matkan kannattaa siis pyörän nopeutta ylläpitää vaikka vähän pinnistäenkin, sillä sen saa takaisin ylämäen nopeampana ohituksena. Jos välitys on pyörässä sellainen, ettei kadenssi riitä koviin nopeuksiin, menetetään tämä etu kokonaan laakson aikana ja ylämäki pitää polkea alusta loppuun hitaasti sitkuttaen. Hidas sitkutus ei kuitenkaan ole ominta nojapyöräilyäni. 
Tämän laaksonopeuden ylläpitämiseksi nojapyörässä tarvitaan suuri vaihde ja toisaalta ylämäen hitaaseen sitkutukseen toinen pienempi, sanotaan nyt vaikka 90 kadenssilla n. 10 km/h. Näillä kahdella vaihteella pärjää jo erinomaisesti. Toisaalta, jos kaksi vaihdetta on jo, miksei laittaisi useampaa, kun kaikki muu muutamaa ratasta lukuun ottamatta on jo olemassa.
Vastaukseksi otsikon kysymykseen sanon 5-10%, milloin matka ja ajoaika ovat pitkät ja mäkien pituudet kohtuullisia. Helvetin pitkien mäkien osalta eroa on enemmän. Tasaisella ja aivan lyhyiden mäkien maastossa ero katoaa, jos ainoa vaihde on sopivasti valittu.