Tämä ketju on retkeilyn ruokahuollon reseptien pohdintaan. Valmiit reseptit tänne: http://nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.php?f=12&t=5821
Nakkimuussin resepti siirretty reseptiketjuun: http://nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.ph ... 37#p127637
Tämä ketju on retkeilyn ruokahuollon reseptien pohdintaan. Valmiit reseptit tänne: http://nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.php?f=12&t=5821
Nakkimuussin resepti siirretty reseptiketjuun: http://nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.ph ... 37#p127637
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
Yksi asia pisti silmään. Missä on ruoan rasva. Minusta muusiin kuuluu kunnon köntti voita tai puolikas Koskenlaskija sulatejuusto.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Muutama vuosi sitten Nokian kisoissa quinoapuuroa ja sekaan pikkupurkki (90g?) nötköttiä.
jori kirjoitti:Yksi asia pisti silmään. Missä on ruoan rasva. Minusta muusiin kuuluu kunnon köntti voita tai puolikas Koskenlaskija sulatejuusto.
Rasva on vaikein asia retkiruoassa. Miten toimis tuubisilava?
jori kirjoitti:Yksi asia pisti silmään. Missä on ruoan rasva. Minusta muusiin kuuluu kunnon köntti voita tai puolikas Koskenlaskija sulatejuusto.
Totta. Tämä unohtui. Flooraa laitoin.
Vilijami kirjoitti:jori kirjoitti:Yksi asia pisti silmään. Missä on ruoan rasva. Minusta muusiin kuuluu kunnon köntti voita tai puolikas Koskenlaskija sulatejuusto.
Rasva on vaikein asia retkiruoassa. Miten toimis tuubisilava?
Ehkäpä. Tosin pyrin tässäkin vegaaniseen suuntaan, jos mahdollista. Oliiviöljyä voisi kokeilla. Nyt askartelin pakastimen/jääkaapin kätköistä iltapalaa pari annosta. Lidlin muussia ostin ihan tarkoituksella tällä viikolla.
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
janx kirjoitti:Tosin pyrin tässäkin vegaaniseen suuntaan, jos mahdollista. Oliiviöljyä voisi kokeilla.
Siinä tapauksessa kookosöljy vois olla hyvä, koska pysyy kiinteähkönä suurimman osan vuotta Suomen ilmastossa. Ei ole repussa niin suuri sotkemisvaara kuin notkeissa öljyissä.
Vilijami kirjoitti:janx kirjoitti:Tosin pyrin tässäkin vegaaniseen suuntaan, jos mahdollista. Oliiviöljyä voisi kokeilla.
Siinä tapauksessa kookosöljy vois olla hyvä, koska pysyy kiinteähkönä suurimman osan vuotta Suomen ilmastossa. Ei ole repussa niin suuri sotkemisvaara kuin notkeissa öljyissä.
Kookosöljy olis hyvä, mutta en voi sietää kookoksen makua. Se on pahimpia (elintarvikkeiden) makuja, joita tiedän. Mm. maksa, varsiselleri ja kookos. Pienet viinapullot (joita myydään alkojen kassoilla) vois olla aika hyviä öljyjen kuskailuun. Minttuviina tosin voisi sopia lämmikkeeksikin.
Muille nestemäisille aineille olen ostanut Etolasta 50 ja 100 ml pieniä kierrekorkillisia muovipulloja. Saa myös lentokoneeseen nestesaippuansa. Käytän vain Sebamedia, kun sen takia ei ole eläimiä kurmuutettu.
Hyvä paikka tiirailla edullisia retkieväitä on nämä "parasta ennen päivän jälkeen" myyvät verkkokaupat (mm. Fiksuruoka.fi ja matsmart.fi). Kuivaruoka varsinkaan ei kyllä heti seuraavana päivänä pilaannu, kun parasta ennen päivä on ohi. Ei moni muukaan.
https://www.fiksuruoka.fi/product/4196/ ... urouheseos
https://www.fiksuruoka.fi/category/32/p ... -ja-ryynit
https://www.matsmart.fi/sailykkeet-ateria-ainekset
https://www.matsmart.fi/kuivatut-hedelmat-siemenet
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
Tästä tuli nyt keskusteluketju. Varsinaiset reseptit jonoon tänne: http://nojapyorafoorumi.fi/viewtopic.ph ... 1&p=127637
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
Mäkään en yleensä siedä kookoksen makua mutta jostain syystä voin esim. leipoessa käyttää kookosjauhoa ja kastikkeissa kookosöljyä, kun ne eivät maistu sieltä läpi.
Samaan syssyyn totean että miksei tää ole tullut aiemmin mieleen että voisi retkelle ottaa kookos- tai oliiviöljyä mukaan. Aiemmin otettu voita mutta sen pitäminen viileänä könttänä vaikeaa. Tosin tarpeeksi lämpimässä myös kookosöljy on nestemäistä.
HP Velotechnik Scorpion 2009-, Optima Cheetah 2014-, Charge Cooker maxi 2 2016- ja VeloMotion Sequoia 2017.
Premnas kirjoitti:Mäkään en yleensä siedä kookoksen makua mutta jostain syystä voin esim. leipoessa käyttää kookosjauhoa ja kastikkeissa kookosöljyä, kun ne eivät maistu sieltä läpi. Samaan syssyyn totean että miksei tää ole tullut aiemmin mieleen että voisi retkelle ottaa kookos- tai oliiviöljyä mukaan. Aiemmin otettu voita mutta sen pitäminen viileänä könttänä vaikeaa. Tosin tarpeeksi lämpimässä myös kookosöljy on nestemäistä.
Joo, no jotkut esim. thairuuat tekee poikkeuksen kookoksen kanssa lähinnä kermana lisättynä. Samoin Saarioisten maksalaatikko. Ei maistu läpi. Siksi tämä ketju on olemassa, kun meidän ihmisten (homo sapiens, mukaviisas ihminen) aivokapasitanssi on (välillä) niin rajallinen, että pitää muilta ihmisapinoilta saada vinkkejä.
Lisätty: Sellaisenkin vinkin kuulin joskus, että jos haluaa optimoida tilaa, niin laittaa mm. pähkinät ja makaroonit tehosekoittimella muruksi, niin ne vie vähemmän tilaa. Luontoon.fi:stä löytyy ohjeita retkiruokiin. Lopusta myös pdf:nä oppaita. http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
janx kirjoitti:Kookosöljy olis hyvä, mutta en voi sietää kookoksen makua. Se on pahimpia (elintarvikkeiden) makuja, joita tiedän. Mm. maksa, varsiselleri ja kookos.
Yllättävän moni ihminen ei tykkää kookoksen mausta, samaan sarjaan kuuluu mielestäni esim. kirsikka, karvasmanteliöljy, wintergreenöljy, punssi ja rusinat. Niissä kaikissa on joku yhteinen tekijä, mutta en osaa sanoa mikä. Itse olen pitänyt näistä mauista aina, mutta ympärillä porukka yökkii
Vilijami kirjoitti:Yllättävän moni ihminen ei tykkää kookoksen mausta, samaan sarjaan kuuluu mielestäni esim. kirsikka, karvasmanteliöljy, wintergreenöljy, punssi ja rusinat. Niissä kaikissa on joku yhteinen tekijä, mutta en osaa sanoa mikä. Itse olen pitänyt näistä mauista aina, mutta ympärillä porukka yökkii
Tuoreet kirsikat ja rusinat maistuu kyllä. Kookosrasvakin pitäisi melkein kokeilla, että missä se maistuu läpi.
Lisätty: Seuraava kokeilu on (halvin 1,39e) Hawaiinpata -pussi, jota jatketaan riisillä ja soijarouheella.
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
janx kirjoitti:Seuraava kokeilu on (halvin 1,39e) Hawaiinpata -pussi, jota jatketaan riisillä ja soijarouheella.
Nokialla tein toisena päivänä Mexiconpataa, johon laitoin jauhelihan tilalta papuja pahvipurkillisen.
Lisää kokeiluja. Pirkan Hawaiipata -pussi, 2x90g Lagom -kanafilesäilykettä ja 1,5dl Lidlin pitkäjyväistä lisäkeriisiä (15min). Lisämausteena ripaus Herbamare -yrttimaustetta.
Huomioita kahden retkeilijän näkökulmasta:
Edes 1600ml kattila ei riitä näille kikkailematta, koska vettä tarvitaan yhteensä 1250ml lisäkeriisin takia
Pienemmällä kattilalla (1000-1300ml) lisäkeriisi pitää tehdä erikseen esim. paistinpannukannessa. Silloin auttaisi, että lisäkeriisi olisi nopeampaa (5min).
Kanafilepurkeissa aika paljon öljyä. Kuivattuna myös kevyempää eikä tule metalliroskaa kuljetettavaksi
Kuivatuissa haasteina hinta valmiina ostettuna sekä itsekuivauksen mahdollinen epäonnistuminen (homehtuminen), energiantarve ja mahdolliset laitekustannukset (ostaminen, säilyttäminen jne.)
Hawaiinpadan keittoaika on aika pitkä - 20-25min ja siinä on palmuöljyä
Maku on hyvä ja annos riittää hyvin kahdelle raavaalle syöjälle. Lisäkeriisiä ei tarvi, jos toinen on pieniruokainen.
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
Kirjoitin tämän saivartelun ensin Sähköajoneuvoketjuun. Siirsin tänne, koska sopii paremmin tähän aiheeseen.
Desin vettä keittäminen höyryksi vaatii energiaa 2257 kJ/litra vettä, eli tässä tapauksessa 226 kJ, mikä on ostetun sähkön yksiköissä 63 Wh.
Jos tuon sijaan vesi vain lämmitetään kananmunan kypsentävään noin 70 asteen lämpötilaan, menee siihen energiaa talvikautena, milloin raanavesi on noin kolmeasteista, (70-3)°C x 4,19J/gK x 200 g = 15,6 Wh. Tuossa laskettiin 70 asteen lämpötilaan 200 g vettä. Se voi mainiosti koostua sadasta grammasta vettä ja kahdesta munasta.
Käytännössä tällainen operaatio voisi toimia esim. ruokatermoksella, jonne pannaan nuo kypsennettävät munat ja kaadetaan lähes kiehuvaa vettä päälle ja suljetaan korkki.
Jos munien lämpötila ja termosastian tilavuus osuvat sopivasti, tuosta tulee sous vide kypsennys, jolloin pitoaikaa säätämällä munista saadaan halutunlaisia. Voidaan keittää vaikka pelkät keltuaiset tai muuta jännää.
Suosittelen kokeilemaan tuota sous vide menetelmää. Viime kesänä paistelin pihvejä tuolla menetelmällä oikein hyvällä menestyksellä pelkän kattilan ja induktiolieden avulla, mutta hankkimalla hienon "immersiosirkulaattorin" homma muuttuu vieläkin helpommaksi.
Pihvit siis lämmitetään muovipussiin pakattuna, tai omassa myyntipakkauksessaan vesihauteessa esilämpöiseksi ja sitten paistetaan kuumalla parilalla pinnalta sopiviksi. Aina täydellinen kypsyysaste.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma