Sivu 1/1
Lowracer soralla?
Lähetetty: 15 Syys 2008, 13:04
Kirjoittaja tavasti
Hissukseen on kokemuksen myötä päässyt sinuksi Paseon kanssa. Säädöt ovat kaikista matalimmassa asennossa riippumatta siitä missä ajelee. Väkisinkin hiipii mieleen ajatus nopeamman pyörän hankinnasta.
Kysymys (kokeneille) lowracer-kuskeille: jos olisit menossa kaverin mökille poikkeamaan yhdeksi yöksi, ja ajettavana olisi 30 km kestopäälystettä ja 15 km tietä josta mökin omistaja sanoo 'ei kannata millään urheiluautolla tulla', haluaisitko lähteä lowracerilla? Tai vaikka pätkästä tietäisi, että kyseessä on tielaitoksen ylläpitämä tie, eikä yksityinen peltotie?
Kuinka hyvin tai huonosti lowracerilla pystyy ajamaan soratiellä? Soratietäkin on monenlaista, joskus se on kuin kestopäälyste jossa on kierreltäviä kuoppia. Joskus upottavaa liejua, joskus irtosoraa. Jotenkin tähän astisen kokemukseni perusteella en usko, että osaisin sanoa asiasta mitään vaikka hetken saisin kokeilla moista pyörää, oppiminen vie pidemmän ajan. Itsellä on pakollinen 5 km soraa kotoa poistuessa, mutta loput ajelut ovatkin kestopäällysteitä. Tyypillisesti 5 km soraa, 30 km pyörätietä, joskus pyörätietä pidemmästikkin. Eihän sen soralla ajamisen mitään erityisen juhlaa tarvitse olla, mutta ajamaan pitäisi pystyä, mieluusti edes kohtu rivakasti. Paseolla tulee ensimmäisen kilometrin matkalla alamäessä huippunopeudeksi noin 50 km/h, keskinopeus soralle yli 20 km/h. Ylämäkeen mennään alimmillaan 7-8 km/h.
Nimim. Haaveilenko turhaan
Lähetetty: 15 Syys 2008, 13:36
Kirjoittaja jviirret
No jos ei ole irtosoraa, niin väittäisin että lähes sama ajaako lowracerilla vai vastaavalla rengastuksella olevalla swb:llä. Istumakorkeus ei vaikuta ajomukavuuteen ja monttujen kiertelytarpeeseen. Mutta ainakin jäykässä lowracerissa pakko kannatella päätä, eli niskatukea ei voi käyttää. Jousitetussa tai viimeisen päälle pehmustetun ja muotoillun niskatuen kans voi pärjätä, näistä ei kokemusta.
Ongelmat alkaa jos tie on peukalonpään kokoista irtosoraa. Pidemmästä akselivälistä ja matalemmasta istumakorkeudesta johtuen tasapainon ylläpitoon tarvittavat ohjausliikkeet ovat laajemmat. Tästä johtuen rengas menettää sivuttaispidon herkemmin ja johtaa kaatumiseen/pysähtymiseen. Liikkeelle lähtö myös lowracerilla hankalempaa, eli alkuvauhtia pitää saada vähän enemmän kuin swb:llä.
Jos tiellä pystyy swb:llä vaikeuksitta ja ilman epävarmuutta pystyssäpysymisestä ajamaan yli 10km/h nopeuksia niin kyllä sitä lowracerillakin voi ajaa. Olen siis vertaillut jäykkää swb:tä ja jäykkää lowraceria, molemmissa ylä ohjaus ja samanlaiset kovat penkit.
Jukka
Lähetetty: 15 Syys 2008, 14:27
Kirjoittaja Nebulus
Jukan kanssa samalla linjalla: itsellä on kokemusta semimatalasta Alligtin kruiserista. Kovaksi tamppaantunut tienpinta menee materiaalista riippumatta, mutta kaikenlainen irtain roina, kuten pikkukivet, oksanpätkät sun muut vievät ajosta ilon. Jatkuvasti saa olla tekemässä korjausliikkeitä ja rento makoilu fillarin selässä ei onnistu.
Lähetetty: 15 Syys 2008, 15:30
Kirjoittaja tavasti
Nebulus kirjoitti:irtain roina, kuten pikkukivet, oksanpätkät sun muut vievät ajosta ilon. Jatkuvasti saa olla tekemässä korjausliikkeitä ja rento makoilu fillarin selässä ei onnistu.
Ei sen soralla ajelun varsinaista nautiskelua ole, se on se välttämätön paha että pääsee nautiskelemaan/tai tosissaan matkaa taittamaan.
Lähetetty: 15 Syys 2008, 22:50
Kirjoittaja Nebulus
tavasti kirjoitti:Nebulus kirjoitti:irtain roina, kuten pikkukivet, oksanpätkät sun muut vievät ajosta ilon. Jatkuvasti saa olla tekemässä korjausliikkeitä ja rento makoilu fillarin selässä ei onnistu.
Ei sen soralla ajelun varsinaista nautiskelua ole, se on se välttämätön paha että pääsee nautiskelemaan/tai tosissaan matkaa taittamaan.
Melkeen suosittelisin kokeilemaan lainapyörällä ennen ostopäätöstä: viisi kilometriä pahalla soralla voi tuntua pieneltä ikuisuudelta, jos tien pinta on kovin irtonaista. Lisäksi nopeissa fillareissa on yleensä kapeat ja kovat renkaat: tästä on seurauksena herkempi puhkeaminen sekä lipsuminen irtokivillä. Itsellä meni maantiepyörästä lyhyessä ajassa useampikin rengas puhki työmatkan varrella olleen tietyömaan sorapätkällä, ennen kuin ymmärsin vaihtaa reittiä.
Mutta tosiaan: nykyiselllä työmatkalla on kilometrin verran sepelipohjaista kuntopolkua, mutta tästä ei aiheudu oikeastaan mitään ongelmaa: pohja on niin hyvin tamppaantunut, että irtainta kiveä on hyvin vähän pinnassa.
Lähetetty: 16 Syys 2008, 09:45
Kirjoittaja tavasti
Nebulus kirjoitti:Melkeen suosittelisin kokeilemaan lainapyörällä ennen ostopäätöstä: viisi kilometriä pahalla soralla voi tuntua pieneltä ikuisuudelta, jos tien pinta on kovin irtonaista. Lisäksi nopeissa fillareissa on yleensä kapeat ja kovat renkaat: tästä on seurauksena herkempi puhkeaminen sekä lipsuminen irtokivillä.
Oma epäilykseni on, että lyhyt kokeilu ei kerro mitään. Jos on vaikeuksia, ne voivat loppua kun vaan tottuu pyörään. Ainakin kokeilu pitäisi saada tehtyä melko vaikeissa olosuhteissa, tien ollessa hyvässä kunnossa ei ole mitään vaikeuksia. Ja mistä ihmeestä löydetään joku joka antaan lowracerin 100 kg kaverille, joka aikoo mennä soratielle riehumaan? 
Renkaat vaikuttavat, vaihdoin keväällä Paseon Marathon Slick renkaat 1.75" leveisiin. Ajettavuus soralla on huomattavasti parempi, mutta kuinkahan paljon tuo sitten rankaisee nopeudessa muuten?
Irkissä asiaa puitiin enemmänkin, keksityt lääkkeet tähän mennessä:
- Ei mitään lowraceria, vaan highracer
- Paseoon takapyörään levytys, ehkä nopeammat renkaat
- Virtaviivainen takaboxi tavaroille, tai ainakin roikkuvat laukut ylemmäs, selän taakse.