Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 30 Marras 2021, 19:52

Tuo on humpuukia.

Tätä mieltä olin itsekin, mutta kiitos varmistuksesta.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Volgansieni saapui ja pötköttelee astian pohjalla. Sokeriteetä päälle.

IMG_20211201_161809.jpg
IMG_20211201_161743.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nyt vain odotellaan viikko, sitten pullotus.

IMG-20211201-WA0010.jpeg
jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Panitko tuolle turbaanin päähän. Tuotahan ei siis peitetä kannella, eikä vesilukolla, sillä volgansienen pitää saada ilmaa kasvaakseen.

Tuo turbaani viittaa tässä videolla esitettyyn kombuchan valmistusohjeeseen.
https://www.youtube.com/watch?v=_0hC_qiBoE8

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13804
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 01 Joulu 2021, 21:23

Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?

Tuossa ei ole kyse paineesta, jonka pitää päästä ulos, vaan kaasujen vaihtumisesta. Hapen pitää päästä sisään ja hiilidioksidin ulos. Siksi tuo turbaani, tai mikä vain huokoinen kansi olisi parempi.

Turbaani kombuchalle.png
Turbaani kombuchalle.png (319.37 KiB) Katsottu 1615 kertaa

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

No laitetaan sitten rättikansi :D

Liitteet
C1634C66-A0F4-4304-AAB4-7B1C5E1E80FC.jpeg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tarkistin ominaispainomittarin puhtaalla 20 asteisella vedellä, näytti tasan 1,000

Joulusahdin ominaispaino oli nyt 1,002.
Pitäskö se jo pullottaa, vaikka se ei ole käynyt kuin 5 päivää?
Maku oli tosi kuiva, siis niinkuin kuiva valkoviini.
Onko se normaalia tässä vaiheessa?

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7042
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

jori kirjoitti: 01 Joulu 2021, 22:21
Vilijami kirjoitti: 01 Joulu 2021, 21:23

Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?

Tuossa ei ole kyse paineesta, jonka pitää päästä ulos, vaan kaasujen vaihtumisesta. Hapen pitää päästä sisään ja hiilidioksidin ulos. Siksi tuo turbaani, tai mikä vain huokoinen kansi olisi parempi.
Turbaani kombuchalle.png

Juuri niin. Mulla on siis tölkin kantena puuvillaharso, kuminauharenksulla tieteskin kiinni.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 01 Joulu 2021, 22:58

kuminauharenksulla tieteskin kiinni.

No nyt on mullakin

Liitteet
79A4FD03-6192-4C13-BF4C-07D3F6B17240.jpeg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nytpä löytyi asiapitoinen uuteoluen valmistusohje. http://www.pcuf.fi/jarmala/0kkuute.html
Jotain tuttua tuossa nimessä on :wink:

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 01 Joulu 2021, 22:55

Tarkistin ominaispainomittarin puhtaalla 20 asteisella vedellä, näytti tasan 1,000

Joulusahdin ominaispaino oli nyt 1,002.
Pitäskö se jo pullottaa, vaikka se ei ole käynyt kuin 5 päivää?
Maku oli tosi kuiva, siis niinkuin kuiva valkoviini.
Onko se normaalia tässä vaiheessa?

No käykö se vielä? Mittaa ominaispaino 24 tunnin välein. Jos se on laskenut yhden pykälän (0,001) tai enemmän, se käy vielä, jolloin ei pulloteta.

Tuo oli alkuaan sen verran laimeaa vierrettä, että se varmasti käy täysin kuivaksi. Jos haluaa makeutta, juotavaksi otettu lasillinen kannattaa makeuttaa sokerilla vasta juuri ennen nauttimista. Jos ei halua hiilidioksidin karkaavan, makeutus pitää tehdä sokeriluoksella.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Ominaispaino ei enää muuttunut. Siispä pullotukseen. Jälkikäymissokeria 0,8% per 20L eli 160g liuotin pariin litraan olutta. Tässä vaiheessa tuli hässäkkää, enkä ehtinytkään alkaa pullotuspuuhiin.

Yöllä mietin kuohahtaako tuo 2 litran astia tyhjäksi, kun sokeria on niin tuntuvasti, mutta ei. Mitään ei ollut tapahtunut vuorokaudessa. Miksi? a) oliko vierre niin sokerista että hiiva tukehtui? Vai b) oliko pinnasta otettu erä jo niin hiivatonta?

Muoks. Huomatkaa lattiakaivo nurkassa, eikä keskellä lattiaa kuten yleensä. Lattiassa voi käyttää tällöin isoa laattaa eli lattia on suora, mutta koko lattia kaataa nurkkaa kohti.

Liitteet
IMG_20211204_162353.jpg
Viimeksi muokannut Vilijami, 04 Joulu 2021, 23:10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7091
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Erä pullotettu ja viety talliin +15 asteen lämpötilaan jälkikäymään.

Liitteet
IMG_20211204_215104.jpg
ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2004
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 04 Joulu 2021, 22:01

Erä pullotettu ja viety talliin +15 asteen lämpötilaan jälkikäymään.

Noniin. Kyllä se jouluksi ehtii.
Miten muuten desinfioit nuo muovipullot? Sillä kvatillako?

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Vastaa Viestiin