Sivu 1/8

Haudutuspata/multicooker

Lähetetty: 09 Tammi 2023, 14:24
Kirjoittaja Vilijami

Parin vuoden jälkeen otin 3,5L haudutuspadan esille, mutta eihän savuluukeitto onnistunutkaan. Rikki oli mennyt. Lämpesi vaan kädenlämpöiseksi.
Kävin hakemassa uuden pienemmän 2 litran vetoisen 145 wattisen. Prisma 39,90€. Karavaanarihommissakin mahtuu paremmin mukaan ja on kevyempi ykskätisen nostella.
Onko ideoita mitä kaikkea tuollaisella tekis ilmiselvien luuliemien ja puurojen lisäksi?


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 09 Tammi 2023, 15:49
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 09 Tammi 2023, 14:24

Onko ideoita mitä kaikkea tuollaisella tekis ilmiselvien luuliemien ja puurojen lisäksi?

No tietenkin hernekeittoa - tulee sitä parempaa, mitä pitempään hauduttaa. Ja papujen keittämiseen varmaan kanssa hyvä.

Onko siinä termostaatti? Jos, niin soveltuisikohan se myös sous vide -juttuihin?


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 09 Tammi 2023, 16:04
Kirjoittaja Vilijami

Lämpötilojen testausta. Kaadoin litran 61 asteista vettä pataan ja seurasin lämpöä tunnin.
Lämpimänäpito-asennossa lopputulema +63°c. (Beta-amylaasi :wink: )


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 09 Tammi 2023, 17:10
Kirjoittaja Vilijami

Low asennossa tunti ja vesi oli +80°c


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 09 Tammi 2023, 18:03
Kirjoittaja Vilijami

High asento +92°c


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 13 Helmi 2023, 16:34
Kirjoittaja ki

Juurespataa, lanttua, porkkanaa jne.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 19:05
Kirjoittaja Vilijami

En oo ikinä tajunnut imellytetyn perunalaatikon hienoutta.
Siispä kokeilemaan, oikein tehtynä, eikä millään siirapilla.
Lapin puikulapottuja lähtökohdaksi. Keitetään varovasti hymyilevässä vedessä. Ei rajua kiehumista.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 19:08
Kirjoittaja Vilijami

Perunat survotaan, sekaan hieman keitinlientä. Rakenne löysän ja paksun muusin väliltä. Jäähdytys alle 50 asteeseen ja puoli kourallista vehnäjauhoa sekaan.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 19:14
Kirjoittaja Vilijami

Muusi haudutuspataan ja katkaisija lämpimänäpito asentoon, jolla saavutetaan beta-amylaasi lämpötila.
Kiitos kotipanimomestarillemme tämän lämpötila-asian valaisusta.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 19:21
Kirjoittaja Vilijami

6 tuntia myöhemmin muusi maistuu makealta ja on löysentynyt. Mitä vaikeaa tässä oikein on? Kuulee puhuttavan, että saa nähdä onnistuuko tänä jouluna? Puolileikillään (ja vasemmalla kädellä :wink: ) ryhdyin tähän tieteelliseen testiin ja jo eka kerralla onnistui kyllä hyvin!
Kermat sekä suolat kyytiin ja uuniin. Mikä merkitys tuolla uunittamisella tässä on? Ulosmäskäys? Väri?


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 19:43
Kirjoittaja Vilijami

Perun äkkinäisen mielipiteeni. Uunituksessa sokereille tapahtuu jotain -ainakin pinnassa maillard reaktio- ja lopputulos on aivan helvetin hyvä! Aivan jotain muuta, kuin mitä olen aiemmin maistanut. Nyt tajuan tämän ruokalajin idean.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 22:52
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 05 Joulu 2024, 19:14

Muusi haudutuspataan ja katkaisija lämpimänäpito asentoon, jolla saavutetaan beta-amylaasi lämpötila.
Kiitos kotipanimomestarillemme tämän lämpötila-asian valaisusta.

Eipä kestä kiittää. Hyvä, että perunalaatikko onnistui. Jouluna on siis jotain oikein namia syötäväksi.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 05 Joulu 2024, 23:15
Kirjoittaja Vilijami

Tornion panimolla on Mummon perunalager olut. No hyvä, minäkin saan muusin sokeroitumaan, mutta millä ihmeellä sen sokerin saa irti muusista? Vai laitetaanko muusi käymisastiaan ja painovoima erottaa kiintoaineen pohjalle vai miten?

Tehdäänhän viinaakin perunasta. Sama homma siinä on kiljun osalta.


Re: Haudutuspata

Lähetetty: 06 Joulu 2024, 00:47
Kirjoittaja janx

Olen vähän alkanut haaveilla multicookerista (monikeittimestä). En ole vielä vaan uskaltanut ostaa, kun pelkään, että siitä tulee vain kaapin täytettä, jotka ovat jo täynnä. Koska ruuansulatus vieläkin jonkin verran kenkkuilee (nyt kolmatta viikkoa fodmap-dieetillä, koska IBS), esim. lihan pitäisi mieluusti olla TOSI kypsää, mutta ei tässä pätsissä viitsi uunia pitää edes pienellä kovinkaan montaa tuntia.

https://www.kitchentime.fi/tuotemerkit/ ... ooker-6-l/ (ei välttämättä juuri tämä)

Ninja Foodi OP300 7-in-1 multicooker 6 L on monipuolinen keittiökone, joka tarjoaa seitsemän muokattavaa ruoanlaitto-ominaisuutta ja Ninja’s ainutlaatuisen TenderCrisp-teknologian vastustamattoman mehukkaalle sisäosalle ja täydellisen rapealle ulkopinnalle. Vaihda helposti painekeittämisen ja ilmapaistamisen välillä mukana tulevilla kahdella kannella mukauttaaksesi ruoanlaittoasi ja valitse sitten yksi seitsemästä ohjelmasta valmistaaksesi herkullisia aterioita nopeasti ja helposti. Keep-warm-toiminto mahdollistaa myös ruoan valmistelemisen pitkälle etukäteen ja silti saat höyryävän ihanan aterian kun olet valmis, jopa 12 tuntia myöhemmin! Kapasiteetiltaan 6 litraa oleva tämä yhdistetty painekeitin ja airfryer on optimaalinen jopa neljälle henkilölle. 7 toimintoa: - Pressure cook - Steam - Slow cook - Sear/saute - Air fry - Bake/roast - Grill

Multicooker.JPG

Re: Haudutuspata

Lähetetty: 06 Joulu 2024, 10:00
Kirjoittaja Vilijami

No jopa on keittimien lusikka-haarukka! Mökki tai karavaanari olosuhteissa tuo ois kiva. Jos on 230v sähköä.