Härski kirjoitti: ↑07 Elo 2024, 17:26
Viljami huutelee sieltä tasamaalta elekäiläispappan omasta kiirettömästä ja vauhdittomasta kuplastaan vaan.
Elämänrytmejä, elinympäristöjä, tapoja ja asenteita liikkua on muitakin, joita suosii erilainen laitteisto, kuin rauhallista lipumista, ilman rasituksen vaihtelua. Mäkisessä ympäristössä vauhdikkaasti ajavan urheilupyöräilijän nopeusvaihtelu voi hipoa 1000 prosenttia.. Sanotaan nyt vaikka 6- 60 kmh välillä. Saa siinä yhdellä vaihteella kerrakseen sopeuttaa hermostoa.
50 luvulla... Pyöräily ei ollut kuntourheilua kenellekkään, eikä tiestökään mahdollistanut pääätähuimaavia nopeuksia, niin pärjäsi sillä 20 piikisellä takarattaalla hyvin. Tasamaalla nopeasti ajajat saattoi tykätä 18 piikkisestä ja ikääntyneemmät tai mäkimaaston asukit saattoi mieltyä 22 piikkiseen. Mutta varmasti oli silloinkin eroja välityksissä pyörien välillä käytön ja ympäristön mukaan.
Minun piti tästä puhua Nojapyörää keksimässä podcastissa, mutta totesin liian monimutkaiseksi selitettäväksi muutamassa minuutissa.
Pyöräilijän käyttämien vaihteiden välitykset määräytyvät hyvin pitkälle käytettävissä olevan tehon ja sen pysyvyyden mukaan.
Kreuzotterin mukaan 150 W polkevan esimerkkipyöräilijän nopeus 5% ylämäessä on alle 8 km/h. Samalla teholla 5% alamäessä polkien nopeus on 57,7 km/h.
Oletetaan esimerkkimatka kukkulaksi, jonka ylämäki on tuon 5% ja heti perään saman mittainen alamäki myös 5% kaltevuudella. Oletetaan havainnollisuuden vuoksi, että kukkulan molemmat rinteet ovat 8 km mittaiset.
Kukkulan ylittämiseen menee siis aikaa: Ylämäkeen 1 tunti + alamäkeen 8/56 tuntia, eli yhteensä 1:08:19. Tämä siis tilanteessa, jossa pyöräilijällä on myös alamäkeen optimaalinen vaihde, joka antaa kadenssiksi tuossa nopeudessa 90/min.
Sama ukko yksivaihteisella pyörällä, jolla ehtii polkemaan vain ylämäessä, laskettelee alamäen polkematta vapaalla. Ylämäki nousee tuon saman 8 km/h, mutta alamäessä on nopeus polkematta rullaten (vain) 55,7 km/h. Puolet matkasta laiskasti rullailevalla kaverilla menee tuon saman mäen ylittämiseen aikaa 1:08:37.
Polkemalla alamäessä säästää siis aikaa mahtavat 18 sekuntia. 
Esimerkki oli toki äärimmäinen, mutta havainnollistaa vaihteiden hyödyn rajallisuuden. Mitä loivempi mäki, sitä enemmän noista suurista vaihteista on hyötyä ja mitä kovempi polkijan teho, sitä pienemmällä vaihdeskaalalla selvitään.
Esimerkkitapauksessa ylämäkeen pitäisi vaihteen välityksen olla 2 - 2,5 metriä / poljinkierros n. 60 kadenssilla. Tasaisella 150 W riittäisi 27,4 km/h nopeuteen, jolla tuohon 16 km matkaan olisi mennyt 35 minuuttia. Välityksen pitäisi tuossa nopeudessa 90 kadenssille olla tasan 5 m/poljinkierros. 