Hihnavetovaihteisto
Tästä oli muistaakseni foorumilla keskustelua aiemmin. Nyt minä vasta tajuan, miten tuo toimii.
Täältä löydät kaiken tiedon nojapyöristä, kinnereistä ja velomobiileista sekä nojapyöräilytapahtumista.
http://www.nojapyorafoorumi.fi/
Tästä oli muistaakseni foorumilla keskustelua aiemmin. Nyt minä vasta tajuan, miten tuo toimii.
Onhan tuo ihan mahdollinen yksivaihteisen sijaan kaksivaihteinen ja napavaihteen aluevaihtajana suurentamassa välitysaluetta. Silti olen yhä skeptinen hihnan kyvystä korvata ketju, tai ylipäätään hyödyistä ketjun suhteen. Ainakin toistaiseksi polkupyörään soveltuva hihna on huomattavan kallis, enkä usko puheisiin hihnan ketjua paremmasta hyötysuhteesta. Ainoan hyödyn näen rasvattomuudesta kuljetuksissa, mutta tämäkin on jo ratkaistu ketjullisissa pyörissä upotusvahauksella voidelluilla ketjuilla.
Nojakkiin pitäisi itse tehdä hihnaveto pidemmällä hihnalla. Gatesin hiilikuituhihnaa muutenkin kuin pystäriin sopivissa mitoissa:
https://www.etra.fi/fi/catalogsearch/re ... tes+carbon
Hihnapyöriä voisi keventää sorvissa, mutta kuinka paljon valurautaisesta hihnapyörästä voi ottaa materiaalia pois... jotain teräksisiä on myös saatavilla.
Miten tuollainen normaali hammashihnapyörä sitten kestää likaa...
jori kirjoitti: ↑14 Elo 2024, 08:13Onhan tuo ihan mahdollinen yksivaihteisen sijaan kaksivaihteinen ja napavaihteen aluevaihtajana suurentamassa välitysaluetta. Silti olen yhä skeptinen hihnan kyvystä korvata ketju, tai ylipäätään hyödyistä ketjun suhteen. Ainakin toistaiseksi polkupyörään soveltuva hihna on huomattavan kallis, enkä usko puheisiin hihnan ketjua paremmasta hyötysuhteesta. Ainoan hyödyn näen rasvattomuudesta kuljetuksissa, mutta tämäkin on jo ratkaistu ketjullisissa pyörissä upotusvahauksella voidelluilla ketjuilla.
Vahattu ketju ei kyllä sotke , juuri olenkaan . Kyllä nuo ketjutkin maksaa joskus aika summia, varsinkin monivaihteisissa . Tavallinen kolmivaihteisen ketju ei paljon lompakkoa köyhdytä . Käyhän ne kyllä moneen muuhunkin kappavaihteeliseen . Tosin itse käytän 5 vaihteellisessa tavallista 8 vaihteellisen ketjua . Kun näyttää hyvin sen rattaalle sopivan .
Kova parafiinivaha on siistiä, mutta ei tunnu kestävän kosteutta. Talvella käytänkin parafiiniöljyllä pehmennettyä vahaa, joka kestää paremmin, mutta myös kerää likaa ja sotkee enemmän.
Joku tässä ei nyt osu kohdakkoin oman käsitykseni kanssa. Parafiini ei ole vesiliukoinen, vaan hydrofobinen materiaali. Kova vaha tarttuu teräspintaan kovemmin kuin parafiiniöjyllä pehmennetty.
Puhutko nyt oikeasti uppovahatuista ketjuista. Jos puhut, kyse taitaa olla ketjujen puhdistuksen epäonnistumisesta. Ozin videoilla parafiini tarttuu teräspintoihin niin, ettei lähde irti, vaan vain kuluu pinnaltaan. Kova parafiini kuluu hitaammin kuin pehmeä, joten sekään ei osu havaintoon kovan parafiinin heikon vedenkestävyyden kanssa.
Yhteenvetona niille, joille tämä ketjujen käsittelytapa on outo: Ketjut pestään kolmessa vaiheessa 1. Bensalla, 2.Rasvanpoistoaineella ja 3. Etanolilla niin, ettei pinnoilla ole lainkaan rasvaa. Kun ketjut täysin puhtaalla metallipinnalla upotetaan hiukan parafiiniöljyllä "laimennettuun" sulaan parafiiniin, ja nostetaan padasta jäähtymään, tarttuu vaha ketjun osien kaikkiin pintoihin todella lujasti, eikä ainakaan vesi sitä noista pinnoista irrota.
En tiedä, irtoaako vaha, mutta sateessa ajelun jälkeen kovalla vahalla uppovahattu ketju alkaa kitisemään, ja sitä olen pitänyt merkkinä, että ketju pitää vahata uudelleen. Pesun teen lähes Ozin ohjeiden mukaan (pesen kahdesti bensalla, kerran etanolilla). Oz taitaa vahata ketjun uudelleen melkein joka lenkin jälkeen, 100km välein tai sitä luokkaa ainakin...