Kinnerin valot
Avaanpa uuden ketjun, jos jollain muullakin on virityksiä esiteltävänä.
Kinnerien heikosta takavalaistuksesta ja näkyvyydestä vaikka hämärällä on puhuttu ennenkin. Itselle homma konkretisoitui nyt kun DF tuli taloon. Siinähä ei ole taaksepäin kuin kolme punaista pistelediä, joihin tein jo hajottimet 3D-printtaamalla (kuvia DF-ketjussa). Tosiasia kuitenkin on, että ne hajottimetkaan ei paljoa auta. Mukana tuli myös velcrolla kiinnitettävä lisävalo, mutta sen huono puoli on, että se toimii omilla paristoillaan, joten virran loppumista ei ohjaamosta huomaa mitenkään. Eikä sekään hirmu hyvin näkyvyyttä lisää matalalla kinnerin peräpeilissä.
Vanhempien DF:ien sähköjärjestelmä on 12V tasavirtasysteemi, mihin tuntuu olevan vaikea löytää a) luotettavia (kutistesukalla ja erkkarilla kasatut kiinanihmeet ei herätä luottamusta) ja b) kunnollisella kapasiteetilla varustettua akkupakettia. Lyijyakut ei hotsita (painavia ja isoja) enkä tiedä olisiko ne edes yhteensopivia.
Pyörän mukana tullut akkupaketti on juuri tuollainen kiinanihme ja maksaa turhan paljon (55€ velomobiel.nl), kun ottaa huomioon, että sille ei ole mitään muuta järkevää käyttötarkoitusta kuten vaikka kännykän lataus tms. Kyseinen akkupaketti kestää n. 2-4h kinnerin omien valojen polttamista, vähemmän jos tööttäilee ahkerasti Eli akkuja pitäisi kuljettaa mukana useampia jo päiväreissulla ja latailla yhtenään.
Tutkailin asiaa netistä, ja huomasin, että tietokoneissa yleistyvä USB-C-liitännän kautta tapahtuva lataus on tuonut markkinoille isokapasiteettisia (20 Ah tai enemmänkin) USB-varavirtalähteitä, joista saa ulos jopa 20V ja ampeeriluokan virtoja.
Tässä verkkokaupasta tilaamani, meillä oli kotona jo ennestään saman valmistajan toinen pienempi varavirtalähde, josta on pelkästään hyviä kokemuksia: https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... -mAh-musta
Jotta tällaisen voisi kytkeä kinnerin yksinkertaiseen tasasähköjärjestelmään, tarvitaan väliin mokkula, joka kertoo virtalähteelle että 12V tarttis saada, ja osaa syöttää sen tasavirtana ulos. Taikasanoilla "USB PD trigger" etsimällä näitä löytyy helposti, eikä ne maksa montaa taalaa.
Lisäksi tarvitaan enää sopiva liitin tuon +/- nastoihin juotettavaksi, jolla saadaan systeemi kiinni pyörän sähköjärjestelmään. Lähes kaikissa kiinanvaloissa ja akkupaketeissa on sama 2,5mm x 5.1 mm oleva lieriöliitin (2,5mm piikki keskellä + ja kuori -). Noita akkupaketteja lojui nurkissa valmiina, kannibalisoin pari sellaista saadakseni kaksihaaraisen johdon (kaksihaaraisuuden syy selviää lukemalla tää tarina loppuun )
Lopputuloksena iso varavirtalähde syöttää kinnerin valoja laskennallisesti vähintään puolisen vuorokautta, en ole vielä testannut mutta parin tunnin lenkki ei tiputtanut ensimmäistäkään neljästä statusledistä. Lisäbonuksena virtalähteessä on vielä kaksi USB-liitintä vapaana, joten vaikka dashcamia ja kännykkää voi latailla tien päällä.
Seuraavaksi piti alkaa miettiä sitä näkyvyysasiaa. Silmiin osui mönkijöihin koristeeksi tarkoitetut valomastot ja siitä se ajatus sitten lähti. Tilasin 90cm maston, joka sopivasti syö samaa 12V tasavirtaa. Jos tuota valomiekkaa ei tien päällä huomaa, on aika luovuttaa ajokortti pois
Tuo olis tarkoitus kiinnittää kinnerin laelle. Itse valo-osa lähtee kiertämällä irti joten sen voi ottaa turvaan vandaaleilta kun pysäköi jolloin näkyviin jää vain vajaa 10cm pätkä alumiiniputkea. Kokonaisuuden korkeudeksi tulee luokkaa 170cm, mikä pitää muistaa ajellessa
Piiskan maksimiteho on 35W mutta vähän himmentämällä ja hitaalla sykkeellä tehoa kulunee merkittävästi vähemmän. Intercitybikes kertoi, että töötin kanssa kinnerin omat sähköt imaisee maksimissaan n. 18W, joten varavirtalähteen pitäisi piisata kaikkeen. Sitä tööttiäkään kun harvemmin tarvitsee.
Kuvia asennettuna sitten kun saan asennuksen tehtyä. Myöskin käytännön toimintamatka masto palaen on vielä arvoitus, mutta kuvitelma on, että muutama tunti pitäisi irrota, kun ajo on pääasiassa päiväsaikaan, jolloin kinnerin omia valoja ei tarvitse polttaa täydellä teholla.