Vinkkejä osien valmistukseen ja kikkoja huoltohommiin
Lähetetty: 10 Joulu 2023, 11:23
Kirjoittaja jori
Toisinaan tulee vastaan hienoja osienvalmistukseen liittyviä ohjeita. Kerätään niitä tähän ketjuun avuksi tuleville rakentelijoille.
Hiilikuitulujitettujen osien ahtopuristus
Joskus ei voi käyttää suoraan 3D-printattua osa, koska lujuusvaatimukset ovat printattavalle materiaalille liian kovat. Silloin voi käyttää tällä videolla esitettyä menetelmää, jossa printataan muotti, tai muotin muotti, ja valetaan osa katkokuitulujitetusta epoksista puristamalla impregnoitu kuitupuuro muotissa valmiiksi kappaleeksi.
Tällä videolla esitetään erittäin huolellisesti, myös yksityiskohdat huomioiden tällaisten osien kaksi hieman toisistaan poikkeavaa ahtopuristusvalumenetelmää. Samalla Youtubekanavalla runsaasti muitakin huolellisesti tehtyjä lujitemuovimenetelmien opetusvideoita.
Re: Vinkkejä osien valmistukseen
Lähetetty: 11 Joulu 2023, 12:20
Kirjoittaja Vilijami
Tuo epoksiosien valaminen muottiin avaa uusia mahdollisuuksia, mutta vähän harmittaa isotöinen/kallis muotti, kun ei valitettavasti ole 3D tulostinta tallissa.
Olen katsellut näitä Asoftaajan hiekkamuottivaluhommia. Voisiko näitä idoita jotenkin yhdistellä? Vaikka vuolla puusta haluttu osa, sitä hyödyntäen hiekkamuotti johon valetaan epoksi. Ongelmaksi voi muodostua epoksin valuminen hiekan sekaan ja vahvistekuituja ei kestä oikein kovalla voimalla painella hiekkamuottiin. Vai onko nämä ongelmia? Ei ole kokemusta muottihiekan ominaisuuksista.
Nojapyöräfoorumilla ovat jotkut käyttäneet hiilikuituputkia mm. runkojen valmistukseen. Tässä hyvä video, joka opastaa valitsemaan oikeanlaisen hiilikuituputken käyttötarkoituksen mukaan. Tässä myös vertaillaan samankokoisia teräs-, alumiini- ja erilailla valmistettuja hiilikuituputkia eri tyyppisissä kuormitustilanteissa. Samoilla mitoilla teräs voittaa kaikki, mutta samoilla rakennepainoilla voittaja on hiilikuitu. Yllättävän paljon luvataan lämpötilankestoa hiilikuituputkille 150 °C.
Olennaisinta tuossa on erottaa pultruusiohiilikuituputken ja käärimällä ja kelaamalla tehtyjen hiilikuituputkien käyttökohteet. Pultruusioputki, tai sauva on hyvää vetokuormituksen alalaisena, mutta heti huonompi puristuksen alaisena ja varsinkin väännön alaisena kun verrataan kelaamalla tehtyyn hiilikuituputkeen. Lopussa on hyviä esimerkkejä käyttökohteista ja niihin parhaiten sopivista hiilikuituputkista.
Re: Vinkkejä osien valmistukseen
Lähetetty: 10 Tammi 2024, 18:47
Kirjoittaja Polkumies
Tällainen tapa kaksoiskuperien muotojen tekemiseen:
Kuka ehtii ekana soveltaa nojakin rakentamisessa?
Kinneriin voisi tehdä peltikatteen.
Re: Vinkkejä osien valmistukseen
Lähetetty: 23 Helmi 2024, 22:08
Kirjoittaja Poris
Stalahan räjäyttelee noi tiskipöydät omatekoisella räjähdysaineella kun valmiit on liian kalliita.
Re: Vinkkejä osien valmistukseen
Lähetetty: 23 Helmi 2024, 22:17
Kirjoittaja Härski
2tahtimoottorien pakoputkia on tullut pullauteltua, niin mikäjottei samaa menetelmää voisi käyttää kaksoiskaarevien metalliosien valmistamisessa nojakkiinkin.. Rungosta esim saisi tehtyä hauskan nököisen tällä.
Re: Vinkkejä osien valmistukseen
Lähetetty: 24 Touko 2024, 11:27
Kirjoittaja jori
Löytyi niin oivaltava, vain muutaman sekunnin mittainen video vaijerin kiinnittämisideasta, että pitää jakaa se tänne. Tuollahan voi tehdä monenlaisia vaijerin kiristyspäitä ja muita vaijerin kiinnittämisiä. Helppo soveltaa: Pultin, tai kierretangon kylkeen rälläköidään pitkittäin kiilamainen ura vaijerin paksuisella laikalla. Sovitetaan vaijerin pää uraan ja kierretään mutteri päälle. Mutteri puristaa vaijerin pään kiilamaisen uran matalampaa päätä vasten. Nerokasta. Tässä sama videona.
Re: Vinkkejä osien valmistukseen ja kikkoja huoltohommiin
Vaijerit aina kärsii kun ne puristetaan kiinni joten en näkisi että tuo olisi erityisen paha.
Tässä puristus tulee aika terävästi ja sivusuunnasta viiltävästi, kun yleensä vaijerit puristetaan tasaisemmin. Mutta kuten jori tuossa sanoikin että vaijeri on kovempaa kuin mutteri. Silti vähän mietityttää, koska viiltämiskohta säilyy vaijerin suhteen samana, ja mutteri (vaikkakin pehmeämpi) liikkuu kohdan ohi jatkuvasti kiertyessään eikä kärsi vain yhdestä kohdasta.
Kätevä niksi joka tapauksessa, ja pidän mielessä jos tarvetta tulee.
Tukivarsien nivelistä ja puslista niissä
Lähetetty: 07 Elo 2024, 17:25
Kirjoittaja jori
Tällä videolla selostus oikeaoppisesta puslien käytöstä nivelissä.