Yläasteiässä kaveri tuli käymään ja ilmoitti ”Nyt tekee mieli kiljua ja sätkiä!” kun himon kohteena olivat alkoholijuoma ja savukkeet. No kumpikin sitten järjestyi….
Mikähän muuten on ”kilju” sanan etymologia?
Yläasteiässä kaveri tuli käymään ja ilmoitti ”Nyt tekee mieli kiljua ja sätkiä!” kun himon kohteena olivat alkoholijuoma ja savukkeet. No kumpikin sitten järjestyi….
Mikähän muuten on ”kilju” sanan etymologia?
Hyvin käy jääkaapin +5˚C lämmössä. Joka päivä olen päästänyt paineen pois kanistereista, muuten menee palloksi. Maku on parantunut viikon aikana. Vielä ainakin toinen viikko, koska joissain sahtiohjeissa käsketään pitämään vajaan viikon pääkäymisen jälkeen jääkaappikäyttämään pari viikkoa.
Sahtijuoma on ollut nyt 2 viikkoa jääkaappisäilytyksessä ja nyt tänään se alkaa olla valmis. Joka toinen päivä olen maistellut noin puoli desiä. Sokerin äklömakeus on häipynyt. Miellyttävä vahvasti maltainen ja hieman makea juoma, jossa on kuin onkin banaania havaittavissa maussa. Hurja homma. En arvannut että banaanisuus on nuinkin selvä. Kyllä kannatti kokeilla Rajamäkeläistä hiivaa viileäkäymisessä. Kiitokset ajarmala vinkistä.
Huomaa lommolla olevat kanisterit. Saa lisää turpoamistilaa, kun puristaa kanisteria läjään korkkia sulkiessa.
Puolet sahtijuoma-erästä sai käydä huoneenlämmössä loppuun. Pullotin sen jälkikäyntisokerin kanssa. Piti alkaa etikettejä tekemään, kun on jo puolikymmentä eri juomaa pulloissa. Enää ei pysy muuten kärryillä mitä mikäkin pullo sisältää.
Haaparannalla 2,8% olut 6kpl 0,5l tölkkejä, koko päkin hinta pantteineen 3€. Siis 1€/1L.
Miten tämä voi olla näin edullista? Tukeeko Ruotsi matalan alkoholiprosentin oluiden kauppaa? Kotimaassa ei saa mitään olutta tuohon hintaan. Ykkösolut oli vielä 20-vuotta sitten usein koreittain tarjouksessa ja hinta oli sama kuin tarjous vichyllä. Eipä ole enään. Ja muodikkaat 0% oluet ne vasta kalliita ovatkin. Miksi näin?
Eilen avasin viimeisen pullon tästä erästä. On ollut pullossa 10 kuukautta. Pirteästi poksahti avatessa ja maku oli mainio. Hyvä on näinkin yksinkertainen säilöntämenetelmä.
Nyt oli hyvä lager. Nielemättä soljui alas kurkusta. Alkuperäisellä Lapin Kulta reseptillä. Hyvä oli myös tuo propagandaelokuva kyseisestä tuotteesta. Yleensä mainokset herättävät vain negatiivisia tunteita, mutta itselleni meni läpi heti. Saattaahan synnyinkaupunkini ja pitkäaikaisen mummolakaupunkini nostalgiafiilikset helpottaa minulle mainostamista
Osuuskauppaan oli tullut uutuutena Bonnen kotikaljauutetta puolenlitran tonkka. Pitihän sitä ostaa, kun on säilöntä- ja lisäaineeton sekä vielä Vegan tuote
Sopiva 9 litran satsi tulee kotikaljaa.
Tuli Bonnen uutteesta oikein hyvä ja raikas kotikalja. Maku vaan paranee useamman päivän jääkaappisäilytyksessä.
E-koodattu Tuoppi kotikaljauutepakkaus tuottaa huomattavasti teennäisemmän makuista.
Vilijami kirjoitti:Tuli Bonnen uutteesta oikein hyvä ja raikas kotikalja. Maku vaan paranee useamman päivän jääkaappisäilytyksessä.
E-koodattu Tuoppi kotikaljauutepakkaus tuottaa huomattavasti teennäisemmän makuista.
Paljonko laitoit sokeria? Ihan ohjeen mukaanko?
Terveisin Artsi
Jouta Quad (Arcus III)
Terveisin Artsi
Arto Joutsimäki
050-4655 657
Jouta Quad (Arcus III)
Ihan ohjeen mukaan sokeri, mutta juoma alusta loppuun 10 litran hanallisessa plastexin astiassa. Veden keitin isossa kattilassa ja annoin jäähtyä yön yli. Silloin pääsee käymisenhidastaja kloorista eroon. Hiivastartterin tein myös edellisenä iltanana, kotipanimomestarimme määräysten mukaan. Silloin koko nestemäärää ei tarvi lämmittää käynnistykseen, vaan huoneenlämpö riittää.
Ensin vuorokausi huoneenlämmössä, sitten jääkaappiin ja vuorokauden jääkapituksen jälkeen korkki tiukasti kiinni, jolloin hiilihappoja tulee kivasti. Äsken join viimeisen lasillisen, eli 10 päivää juoma oli astiassa. Loppupäivinä maku alkoi muistuttaa jo olutta, kun miltei kaikki sokerit olivat käyneet loppuun. Hyvä maku oli koko ajan, vaikka makeustaso muuttuikin.
Täytyypä testata. Kiitos vinkistä.
Terveisin Artsi
Jouta Quad (Arcus III)
Terveisin Artsi
Arto Joutsimäki
050-4655 657
Jouta Quad (Arcus III)
Olin nyt tipattomalla tammikuulla eka kertaa, ihan tutkimusmielessä. Yllättävän koville otti saunaoluen puuttuminen, jotain oleellista jäi saunakokemuksesta puuttumaan. Mitään muuta eroa en olossa huomannut. No enhän minä ole krapulaa kärsinyt enää noin 10 vuoteen, eli humalaan asti ryyppääminen ei ole enää aikoihin kiinnostanut. Tästä ketjusta tiedän -kun on kirjattu ylös- että mietoja alkoholijuomia on kulunut vuositasolla noin 120 litraa, eli keskimäärin 0,33 olutpullollinen päivässä. Onko muilla tipattoman tammikuun fiiliksiä?
Laitoin pääsiäislonkeron tulemaan.
4 litraa lidlin appelsiinituoremehua
5,5 litraa vettä
500g sokeria
1 pussi Sunnuntai kuivahiivaa
Sokerit ja mehut käymisastiaan ja kiehuva vesi päälle, jotta viilihiivat kuolevat mehusta. Loppulämpötila oli 60 astetta. Pitäis riittää?
Hiivastartterista ja jälkikäyntisokerista tulee vielä sokereita, niin lopputulos pitäisi olla vahvuudeltaan lonkeroluokkaa.
Olen tippahommissa koko vuoden. Joskus juon usemman ja isomman tipan. Yleensä pienen tipan. Sentin giniä ja tölkin tonikkia.
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org